­ Veranderingen in de Kür op muziek dressuur - KNHS

Veranderingen in de Kür op muziek dressuur

Geplaatst op 25 september 2018 in Dressuur & Para en KNHS

In navolging van de FEI zijn er enkele aanpassingen/ wijzigingen aangebracht in de uitvoering en/of beoordeling van de onderdelen in de Kür op muziek. Deze aanpassingen gaan per direct in. Er zullen geen reglementswijzigingen zijn maar er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten voor het optimaal presteren tijdens de Kür op muziek die we onder de aandacht willen brengen.

Onderstaande punten zijn als aanvulling op de overige informatie over het rijden van een Kür op muziek die terug te vinden is in de download Kür op muziek.

Verplichte onderdelen en de beoordeling
Het vergeten van een verplicht onderdeel betekent dat je een 0 voor de oefening en maximaal een 5.5 voor zowel choreografie als moeilijkheidsgraad krijgt. Ook wanneer je een verplicht onderdeel duidelijk boven of onder het gevraagde niveau toont levert dit je maximaal een 4.5 voor het verplichte onderdeel en maximaal een 5.5 voor zowel choreografie als moeilijkheidsgraad op. Het tonen van een onderdeel uit een hogere klasse betekent geen uitsluiting maar maximaal een 5.5 op je protocol voor zowel choreografie als moeilijkheidsgraad.

20 meter stap
De 20 meter gevraagde stap mag niet in een zijwaartse beweging worden uitgevoerd maar mag wel onderbroken worden door een keertwending. Wanneer je de stap wel in een zijwaartse beweging uitvoert zorgt dit voor maximaal een 4.5 voor het onderdeel en maximaal een 5.5 voor zowel choreografie als moeilijkheidsgraad.

Uitgestrekte draf 
Deze cijfers krijg je ook wanneer je de gevraagde uitgestrekte draf uitvoert op een volte of door 2 wendingen zonder op zijn minst 1 correct getoonde uitgestrekte draf te tonen. Dit moet namelijk op een rechte lijn zijn.

Pirouette combinaties 
Bij een combinatie van de pirouette links en rechts moeten er minimaal 3-4 galopsprongen tussen beide pirouettes getoond worden. Galoppirouettes van en naar stap, halthouden of piaffe (dit laatste in de Grand-Prix) mogen wel worden getoond naast de verplichte galoppirouettes vanuit en naar verzamelde galop. Wanneer dit laatste niet het geval is dan wordt het cijfer voor de galoppirouette maximaal een 4.5 en het cijfer voor zowel choreografie als moeilijkheidsgraad maximaal een 5.5.

Klasse Z- pony’s
Specifiek voor de klasse Z- pony’s geldt dat wanneer de verzamelde galop zonder een volte van 8 meter getoond wordt, het betreffende onderdeel nooit hoger beoordeeld dan met een 4.5. In het artistieke gedeelte krijg je dan maximaal een 5.5 voor zowel Choreografie als Moeilijkheidsgraad.

Meer informatie over het rijden van een Kür op muziek is te vinden in de download Kür op muziek.

Categorie: Dressuur, kur op muziek

Ander Nieuws

  • NHC oefendressuur, oefenspringen en buitenrit
    NHC oefendressuur, oefenspringen en buitenrit
  • Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
    Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
  • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
    Verslag dressuurforum 27 februari 2023