­ Verslag enduranceforum 2 mei 2018 - KNHS

Verslag enduranceforum 2 mei 2018

Geplaatst op 04 juni 2018 in Endurance

Op 2 mei kwam het enduranceforum bijeen. Het forum verwelkomt Janneke Schreuder en Catherine van Ravenstein als nieuwe forumleden.

Samenstelling  
Op de algemene ledenvergadering van de KNHS Endurancevereniging is Janneke Schreuder gekozen als nieuw forumlid. Janneke volgt hiermee Jiske l’ Ami op. Voorzitter van de KNHS-endurancevereniging, Catherine van Ravenstein, volgt Nienke Klomp op binnen het enduranceforum. Op onze website stellen Janneke en Catherine zich voor. 

Beleidsplan Endurance

Eind 2017 is samen met het bestuur van de KNHS Endurancevereniging en een afvaardiging van de technische commissie endurance nagedacht over een lagere termijn visie op de sport. De input uit die bijeenkomst is gebruikt voor het schrijven van een beleidsplan Endurance.

In het beleidsplan komen de volgende thema’s naar voren;

 • Laagdrempelig deelnemen en organiseren

We zien een daling in het aantal starts op nationale wedstrijden. We willen zoveel mogelijk sporters stimuleren om mee te doen en laten zien hoe leuk het buitenrijden in wedstrijdverband is. Daarom is het van belang om potentiële deelnemers kennis te laten maken met endurance. Maar waar en hoe laten we deze eerste kennismaking plaats vinden? Door het organiseren van activiteiten rond endurance te stimuleren en zo gemakkelijk mogelijk te maken, zorgen we dat er meer aanbod komt om kennis te maken met endurance. Ook ruiters die al langer endurance rijden, krijgen zo een gevarieerder aanbod en kunnen vaker deelnemen.

 • Gevarieerd en leuk sportaanbod

Naast wedstrijden zijn er al verschillende andere producten en initiatieven rond endurance. We gaan opzoek naar verbindingen om het aanbod te versterken. Door het aanbieden van gevarieerd en leuk aanbod kunnen we een bredere doelgroep bedienen.

 • Promotie

Endurance is een prachtige sport voor iedereen die van buitenrijden houdt, je kunt met ieder gezond paard deelnemen aan de laagste klassen. We vertellen samen hoe leuk de sport is en door dit verhaal te delen, brengen we endurance onder de aandacht bij een grotere groep.

 • Educatie

Er is veel kennis en ervaring aanwezig in het veld. Denk hierbij aan kennis over de training van paarden, voeding en gezondheid. Om een wedstrijd goed uit te kunnen rijden is het belangrijk dat ruiters hun rijvaardigheid door blijven ontwikkelen.

Sommige ruiters hebben jarenlange ervaring binnen de endurancesport. Daarnaast is er veel kennis en ervaring in de groep met wedstrijddierenartsen. We zorgen ervoor dat deze kennis beschikbaar wordt voor een bredere doelgroep.

Kampioenschapsreglement
Vorig jaar is nagedacht over hoe we een representatief deelnemersveld aan de start krijgen op het KNHS-kampioenschap endurance. Naar aanleiding daarvan zijn kleine aanpassingen gedaan in het kampioenschapsreglement ten opzichte van het voorgaande reglement. Zo vindt er geen afvaardiging meer plaats vanuit het verenigingskampioenschap. Met deze aanpassingen verwacht het enduranceforum een mooi deelnemersveld aan de start te krijgen op de hippiade endurance op 24 augustus.

Binnen het forum is afgesproken om de eerste drie jaar van de hippiade endurance alleen kleine wijzigingen door te voeren in het kampioenschapsreglement. Dit zodat deelnemers kunnen wennen aan de opzet van de hippiade. Het forum denkt na over de huidige opzet van de hippiade, sluit het aan bij de wensen en behoeften van de leden? Geeft de huidige manier van afvaardigen een representatief deelnemersveld aan de start van het KNHS-kampioenschap? Heb je ideeën of wil je meedenken om de hippiade endurance verder door te ontwikkelen? Neem dan contact op met de forumleden via forumendurance@knhs.nl.

Over het enduranceforum
Elke discipline in de paardensport heeft een eigen forum. In het enduranceforum wordt nagedacht over de sport, worden nieuwe ideeën besproken en spelregels bepaald. Er wordt gekeken naar de hele breedte van de paardensport, dus van instroom tot topniveau. Heb je suggesties of ideeën om de endurancesport in Nederland nog mooier te maken? Neem dan contact op met het forum via forumendurance@knhs.nl of kijk op https://www.knhs.nl/enduranceforum/ voor de samenstelling en eerdere verslagen.


De vergaderingen van het enduranceforum in 2018 zijn op; 24 september en 21 november.

Categorie: enduranceforum

Ander Nieuws

 • Twee Nederlandse combinaties naar EK en WK Endurance in Spanje
  Twee Nederlandse combinaties naar EK en WK Endurance in Spanje
 • FEI annuleert Wereldkampioenschap Endurance 2022
  FEI annuleert Wereldkampioenschap Endurance 2022
 • Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022
  Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022