­ Verslag eventingforum 11 juni 2018 - KNHS

Verslag eventingforum 11 juni 2018

Geplaatst op 19 juni 2018 in Eventing

Op maandag 11 juni is het eventingforum voor de tweede keer in 2018 bij elkaar gekomen. Er zijn diverse onderwerpen besproken waaronder het voorstel om de veterinaire keuring na afloop van de cross te laten vervallen, het voorstel om de verplicht winstpunt in de klasse B-springen te laten vervallen en de noodzaak van het aanpassen van het reglement voor wat betreft het zweepgebruik. Ook wil het forum aandacht voor een betere crossbouw op de Nederlandse nationale wedstrijden.

Zweepgebruik in de cross
Naar aanleiding van overmatig zweepgebruik tijdens Badminton is de vraag opgekomen of zweepgebruik in het eventingreglement voldoende is omschreven. Het forum besluit om de tekst aan te scherpen waarbij de passage uit het FEI-reglement wordt overgenomen. Hier staat onder andere dat een zweep niet gebruikt mag worden na uitsluiting en dat de zweep per gebeurtenis maximaal driemaal achter elkaar mag worden gebruikt.

Afschaffen veterinaire keuring na afloop cross
Het eventingforum heeft een e-mail gekregen waarin voorgesteld wordt de veterinaire keuring na afloop van de cross af te schaffen. Het forum is unaniem van mening dat afschaffing geen optie is. Uit het oogpunt van paardenwelzijn is de keuring na afloop uitermate belangrijk. Paarden worden gecontroleerd of ze de opgave zonder problemen hebben kunnen doen. Als dit niet het geval is, dan moet uitsluiting volgen.

Winstpunt in het B-springen om eventing te mogen rijden ter discussie
Er is een e-mail naar het eventingforum gezonden waarin gevraagd wordt om de verplichte winstpunt in het B-springen te laten vallen. Ondanks dat een springparcours in de klasse B-eventing lager is dan een regulier springparcours klasse B is het eventingforum van mening dat omwille van de veiligheid de ruiter aangetoond moet hebben een klasse B springparcours te kunnen overwinnen. Dit hoeft overigens niet met hetzelfde paard en is voor de ruiter eenmalig. 

Kwaliteit crossbouw
De forumleden zijn van mening dat de crossbouw op de Nederlandse wedstrijden nog een aandachtspunt is. Men besluit om de verreden wedstrijden in het eventingforum te evalueren en de wedstrijdorganisaties in een schrijven op de hoogte te stellen van deze evaluatie. Het doel is om de wedstrijdorganisatie een goede terugkoppeling  te geven van hun wedstrijd en verbeterpunten aan te reiken voor de volgende editie.

Organisatie regionale eventingbijeenkomsten
De tweede bijeenkomst in Bathmen voor de wedstrijdorganisaties uit Oost Nederland was een groot succes. Vrijwel alle wedstrijdorganisatie waren met meerdere personen aanwezig en er zijn workshops gegeven over de volgende onderwerpen:
-           Crossbouw: hoe verbeteren we de kwaliteit van de crossbouw (uitlenen van hindernissen).
-           Uitslagberekening: Rekenprogramma’s, uitwisseling van kennis, opzet van een “pool” van rekenkamermedewerkers.
-           Hinderniscontroleurs: Werven en instrueren. Hoe houden we deze mensen gemotiveerd.
-           Hoe kun je als vereniging of manege laagdrempelig een eventingderby, indooreventing of Bixie-eventing organiseren?

De overige zaken die zijn besproken:

 • Er wordt gevraagd of er een verschil is in het niveau van rijden in de cross bij ruiters die in de B met of zonder dressuur starten. Zonder dressuur zou immers aantrekkelijker kunnen zijn voor “slechte” ruiters. In het verleden was dit niet het geval. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat men kiest voor “zonder” dressuur omdat je dan geen dagvullend programma hebt en dat je kiest voor dressuur omdat je hier heel goed in bent (maar wellicht wat minder goed in springen en cross). Hier zal onderzoek naar worden gedaan.
 • Is het mogelijk dat een afgelast wedstrijd toch (een deel van) het inschrijfgeld van de ruiters int? Dit is reglementair niet mogelijk maar kan wel op vrijwillige basis.

Artikel 8 AW: Bij annulering van de wedstrijd of een rubriek dienen reeds betaalde inschrijfgelden of opslagen door de wedstrijdorganisatie te worden gerestitueerd.

De volgende vergadering van het eventingforum is op woensdag 19 september.

Over het eventingforum
Wil je een bijdrage leveren aan de eventingsport? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het eventingforumlid van je regio. Kijk op www.knhs.nl/eventingforum voor contactgegevens van alle leden van het eventingforum.

Categorie: eventingforum

Ander Nieuws

 • Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021
  Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021
 • Deelnemers internationale wedstrijden 18 t/m 24 oktober 2021
  Deelnemers internationale wedstrijden 18 t/m 24 oktober 2021
 • Nederlandse afvaardiging WK Jonge Eventing paarden
  Nederlandse afvaardiging WK Jonge Eventing paarden