­ Verslag eventingforum 22 november 2018 - KNHS

Verslag eventingforum 22 november 2018

Geplaatst op 07 december 2018

Op donderdag 22 november is het eventingforum voor de  vierde keer in 2018 bijeengekomen. Er zijn diverse onderwerpen besproken waaronder de statistieken van 2018 en de reglementswijzigingen 2019.

Statistieken 2018
Uit de statistieken blijkt dat er een kleine terugloop is in het aantal eventingstarts in 2018. Met name in de klasse L paarden is minder gestart. De Nederlandse eventingruiters startte in 2018 minder op internationale wedstrijden. De grootste stijging van het aantal starts vond plaats in de klasse M-pony’s. Het aantal wedstrijden is in 2018 wederom toegenomen. 

Reglementswijzigingen 2019

De belangrijkste wijzigingen zijn:

 • Het eventingforum heeft de aanwezigheid van een arts op een eventingwedstrijd laten vallen. In plaats van de arts komen enkele eisen aan het EHBO-team op de wedstrijd. Deze moeten o.a. ervaring hebben met spoedeisende geneeskunde en wervel immobilisatie. De EHBO moet ook passend vervoer hebben om zich snel in een cross te kunnen verplaatsen.
 • In het KNHS-eventingreglement wordt de gewijzigde FEI-sterrenindeling overgenomen. De FEI introduceert een nieuwe 1-ster klasse. Welke over een hoogte gaat van 1.05m. Dit is tussen de KNHS-klasse M en Z in. Alle overige klassen schuiven vervolgens een ster op waardoor de KNHS klasse Z gelijk wordt aan het internationale 2-ster niveau.
 • In eventing zal per 1 maart 2019 de flexibele regeling net als bij het springen worden geïntroduceerd. Men kan dus in 2 naastgelegen klassen starten.
 • In het reglement wordt zweepgebruik nauwkeuriger beschreven en wanneer zweepgebruik leidt tot diskwalificatie. Er mag bijvoorbeeld geen zweep worden gebruikt na uitsluiting of na het springen van de laatste hindernis van de cross.
 • Het gebruik van de MIM-clip was al verplicht bij de klasse Z-paarden maar zal nu ook ingezet gaan worden voor de Z-pony’s. Voor de pony’s zal gekeken worden naar een “Light” versie die aangepast is aan het gewicht van de pony.
 • De KNHS heeft de FEI voorgesteld om de tijdfouten in het springen minder zwaar te laten tellen omdat deze bij de nieuwe berekening van de dressuurscore onevenredig zwaar zijn. De FEI heeft dit voorstel overgenomen. In het KNHS-eventingreglement zal opgenomen worden dat er 0,4 strafpunt per seconde tijdsoverschrijding wordt gerekend (net als in de cross).
 • De startscore bij de klasse B zonder dressuur zal -30 worden (was -50). Met deze score starten alle deelnemers in deze rubriek. 

Verdeling KNHS-kampioenschappen 2019
Het forum heeft de aanvragen voor de KNHS-kampioenschappen behandeld en een keuze gemaakt voor het ponykampioenschap eventing, het paardenkampioenschap eventing en eventingkampioenschap voor jonge paarden. Tijdens de kalendervergadering op 12 december zal de verdeling bekend gemaakt worden. 

Het eventingforum komt naar je toe!
Er staan twee bijeenkomsten in de planning, waarmee het forum het land in. West-Nederland heeft de bijeenkomst gepland op 21 februari 2019. In 2019 vergadert het eventingforum op dinsdag 26 februari, dinsdag 11 juni, woensdag 18 september en donderdag 28 november. 

Over het eventingforum
Wil je een bijdrage leveren aan de eventingsport? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het eventingforumlid van je regio. Kijk op
www.knhs.nl/eventingforum voor contactgegevens van alle leden van het eventingforum.

 

Foto: Arnd.nl

Categorie: eventingforum

Ander Nieuws

 • In Memoriam: Henk Richardson
  In Memoriam: Henk Richardson
 • Verslag eventingforum 19 september 2018
  Verslag eventingforum 19 september 2018
 • Dick Greve nieuwe voorzitter KNHS Eventingforum
  Dick Greve nieuwe voorzitter KNHS Eventingforum