­ Verslag forum Aangespannen Sport 12 november - KNHS

Verslag forum Aangespannen Sport 12 november

Geplaatst op 30 november 2018 in Aangespannen sport en KNHS

Op 12 november kwam het forum van de Aangespannen Sport samen. Tijdens de vergaderingen wordt er nagedacht over de sport, worden nieuwe ideeën besproken en spelregels bepaald. Lees het verslag van de afgelopen vergadering.

Tijdens deze vergadering stonden de volgende zaken centraal:

 • Handhaving van het wedstrijdreglement tijdens de wedstrijden
 • Het gebruik van de opzet en de oordoppen
 • Opleiding voor nieuwe juryleden uitrollen
 • Individueel jureren met ondersteuning van tablets

Handhaving van het wedstrijdreglement tijdens de wedstrijden
Het forum heeft uitvoerig gesproken over het feit dat het belangrijk is dat de KNHS-officials de wedstrijdreglementen tijdens wedstrijden ook handhaven. Wanneer dit onvoldoende gebeurt ontstaan er vervelende incidenten die de sfeer tijdens de concoursen niet ten goede komen. Door komend seizoen stringenter te gaan handhaven moeten het zo zijn dat de algehele houding en gedragingen in de baan van deelnemers en grooms weer beter wordt. Hier is tijdens de bijeenkomst/bijscholing met de federatievertegenwoordigers en juryleden Aangespannen Sport ook nadrukkelijk over gesproken.

Gebruik van oordoppen tijdens de wedstrijd
De KNHS heeft bij het forum aangegeven dat ze graag ziet dat het forum met een plan van aanpak komt om het gebruik van de opzet en oordoppen tijdens wedstrijden af te schaffen. Hiervoor zal een commissie van deskundigen worden ingericht die met een plan van aanpak zal komen waaraan komend wedstrijdseizoen (2019) uitvoering gegeven zal worden.

Opleiding voor nieuwe juryleden uitrollen
De kandidaat juryleden hebben inmiddels ter voorbereiding op de opleiding twee praktijkdagen gehad. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het lesmateriaal en zal dit najaar/komende winter de opleiding uitgerold worden.

Individueel jureren met ondersteuning van tablets
Het forum is positief over het individueel jureren met ondersteuning van tablets. Wel overweegt het forum om enkele aanpassingen door te voeren voor seizoen 2019. Zoals o.a. het anonimiseren van de juryleden op het scherm en het gebruik alleen te verplichten wanneer een organisatie voor alle drie de rassen nationale rubrieken uitschrijft. Tijdens de komende bijscholing zal het gebruik van de tablets ook met de juryleden geëvalueerd worden.

Voorbereidingen seizoen 2019
Ter voorbereiding op het seizoen 2019 zal er weer een bijeenkomst georganiseerd worden met de  concoursorganisaties. Tijdens deze bijeenkomst wil het forum o.a. overleggen of het mogelijk is om geen Aangespannen Sport rubrieken meer te plannen voor 10 uur en om richtlijnen afspreken ten aanzien van het losrijterrein.

Wil je meedenken of heb je goede en nieuwe ideeën?
Lees dan meer over het forum Aangespannen Sport. 

 

 Foto: arnd

Categorie: forum aangespannen sport

Ander Nieuws

 • Verslag Springforum 16 januari 2023
  Verslag Springforum 16 januari 2023
 • Open Manegedagen van 17 t/m 26 september 2021
  Open Manegedagen van 17 t/m 26 september 2021
 • Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround
  Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround