­ Verslag voltigeforum 6 september 2018 - KNHS

Verslag voltigeforum 6 september 2018

Geplaatst op 08 oktober 2018

Op donderdag 6 september kwam het voltigeforum bijeen op het KNHS-centrum in Ermelo. Bespreekpunten waren o.a. de portefeuilleverdeling binnen het forum, het wedstrijdreglement voltige, de evaluatie van de hippiade voltige en de KNHS-voltige Cup 2018.

Samenstelling forum
Er heeft een wisseling plaats gevonden in de samenstelling van het voltigeforum. Lieneke Jongenburger heeft haar functie overgedragen aan, mede KNHS Voltigevereniging bestuurslid, Heleen van Wingerden. Lieneke wordt bedankt voor haar inzet binnen het voltigeforum en het forum kijkt uit naar een prettige samenwerking met haar opvolgster.
Binnen het forum wordt afgesproken om portefeuilles te verdelen. Ieder forumlid is verantwoordelijk en voor het veld aanspreekpunt voor de betreffende portefeuille. Wil je weten hoe de verdeling is? Deze wordt z.s.m. hier gepubliceerd.

Wedstrijdreglement voltige
Er is een werkgroep ingericht die zich in de komende jaren bezig gaat houden met het optimaliseren van het wedstrijdreglement. In de werkgroep is het voltigeforum, het bestuur van de KNHS Voltigevereniging en de Technische commissie voltige vertegenwoordigt. De werkgroep is twee keer bijeengeweest en heeft voorstellen gedaan richting het forum. De voorstellen zijn opgesplitst in voorstellen voor wijzigingen per 1 maart 2019 en wijzigingen met ingangsdatum 1 maart 2020. De werkgroep stelt voor 2019 alleen kleine wijzigingen voor. Hieronder worden in het kort de denkrichtingen voor de reglementswijzigingen benoemd;

In 2019 worden door de FEI twee oefeningen in de technische test vervangen door nieuwe oefeningen. De oefeningen onderarmstand en tot voorwaartse schouderstand op de rug zijn nieuw. Het forum stelt voor om deze oefeningen ook nationaal door te voeren per 1 maart 2019. Internationaal gaan deze oefeningen per 1 januari 2019 in. Hier vind je de uitleg van de FEI over de Technische Test oefeningen.

Het forum ziet dat er steeds vaker accessoires meegenomen worden in de wedstrijdring. Accessoires mogen in geen geval de veiligheid van het paard of de voltigeur in gevaar brengen. Het forum stelt voor om de internationale regelgeving rondom accessoires over te nemen en nationaal in te voeren. In de wedstrijdring zijn alleen decoratieve accessoires toegestaan die gemaakt zijn van zacht, doekachting en/of plooibaar materiaal. Rekwisieten zijn in de ring niet toegestaan. Rekwisieten zijn alle artikelen die in de wedstrijdring gedragen of getild worden die afneembaar zijn van de voltigeur of longeur. Bijvoorbeeld riemen die aan de buitenkant van het pak gedragen worden, hoeden, capes.

Op wedstrijden worden soms klassen door elkaar gevoltigeerd. Dit maakt het voor juryleden erg lastig om de proeven te beoordelen. Het forum wil organisaties adviseren om op wedstrijden solorubrieken per klasse te laten voltigeren bij meer dan 25 starts. Organisaties wordt gevraagd om zo mogelijk de startlijsten zo op te stellen dat de voltigeurs die uitkomen in dezelfde klasse achter elkaar beoordeeld worden.

Voor 2020 denkt het forum vast na over wijzigingen, om deze ook zoveel mogelijk met mensen uit het veld te kunnen bespreken. Zo wordt er bijvoorbeeld nagedacht over de verplichte oefeningen per klasse, de juniorenklasse en de regels omtrent de klasse BB en B.

Heb je ideeën over de wedstrijdsport voor 2020 en verder? Het forum ontvangt graag je input! Je kunt deze per mail aanleveren via forumvoltige@knhs.nl 

Hippiade voltige
Het voltigeforum kijkt met trots terug op de hippiade voltige. Het was een mooi kampioenschap met een goede sfeer. Dit jaar was er een nieuwe manier van afvaardigen naar de hippiade voltige. Er werd gewerkt met een verdeelsleutel en tussentijds werd een ranking bijgehouden. Het forum is verheugd hoe dit heeft uitgepakt en stelt voor de huidige opzet in 2019 voort te zetten. 

KNHS-Voltige Cup 2018
Het forum is blij dat er in 2018 ook weer een KNHS-Voltige Cup is, het is goede promotie van de voltigesport. De finale van de KNHS-Voltige Cup vindt plaats op woensdag 2 januari 2019 tijdens de showavond van IICH Groningen te Zuidbroek. Tijdens de finale strijden alle teams in handicap tegen elkaar om de KNHS-Voltige Cup 2018. De voorwaarden voor deelname zijn te vinden in de competitiebepalingen, deze zijn hier te downloaden. Er wordt gewerkt aan de eerste tussenstand, zodra die beschikbaar is wordt die gepubliceerd op www.knhs.nl.

Over het voltigeforum
Elke discipline in de paardensport heeft een eigen forum. In het voltigeforum wordt nagedacht over de sport, worden nieuwe ideeën besproken en spelregels bepaald. Er wordt gekeken naar de hele breedte van de paardensport, dus van instroom tot topniveau. Heb je suggesties of ideeën om de voltigesport in Nederland nog mooier te maken? Neem dan contact op met het forum via forumvoltige@knhs.nl of kijk op hier voor de samenstelling en eerdere verslagen.


De volgende vergadering van het voltigeforum is op 7 december.

Foto: www.arnd.nl

Categorie: voltigeforum

Ander Nieuws

  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson
  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!
    Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!