­ Verzorging: Hoe verzorg je je paard na het rijden - KNHS

Verzorging: Hoe verzorg je je paard na het rijden

Geplaatst op 02 november 2018

Wist je dat de verzorging van je paard na het rijden net zo belangrijk is als ervoor? Nadat je paard zich heeft ingespannen moet je hem goed na verzorgen, hierdoor houd je je paard gezond en fit!

Een juiste na verzorging ziet er als volgt uit:

1. Zorg voor een goede cooling down
Geef je paard de tijd om na het rijden goed af te koelen en op adem te komen. Dit doe je door na afloop het paard goed uit te stappen aan een lange teugel. Als hij een rustige ademhaling heeft en niet meer hijgt, kun je hem na verzorgen.

TIP: Heb je de mogelijkheid, stap je paard dan eens uit in andere omgeving dan de rijbaan bijvoorbeeld buiten of een rondje over terrein.

2. Afzadelen
Zadel het paard met beleid af. Doe eerst het hoofdstel af en zet paard vast aan het halster, haal daarna het zadel af. Heeft je paard beenbeschermers om? Haal deze er dan ook af en krab de hoeven uit, controleer of er steentjes in zitten en of de ijzers nog vastzitten als hij die heeft. 

3. Verzorging
Wrijf je paard droog met een handdoek of wat stro en doe eventueel een zweetdeken op. Zweet je paard nog na, dan kun je hem ook nog even aan de hand stappen. Heeft je paard bij warm weer erg gezweet, dan kun je hem ook afsponsen.

 

Foto: Arnd Bronkhorst

Categorie: Verzorging

Ander Nieuws

  • #Woensdagwelzijnsweetje Gebitsverzorging (1)
    #Woensdagwelzijnsweetje Gebitsverzorging (1)
  • Cursus EHBO bij paarden op 1 februari 2019
    Cursus EHBO bij paarden op 1 februari 2019
  • Verzorging: Poetsen *video*
    Verzorging: Poetsen *video*