­ Vijf vragen aan: key accountmanager Marleen Ras - KNHS

Vijf vragen aan: key accountmanager Marleen Ras

Geplaatst op 03 mei 2018

Regelmatig stellen we vijf vragen aan iemand uit de werkorganisatie van de KNHS. Deze maand komt Marleen Ras aan het woord. Samen met Mascha Reijs en Christel de Boer vormt ze het KNHS-accountmanagersteam.

1) Wat doet een (key) accountmanager van de KNHS?
“Als accountmanager ondersteun en adviseer ik sportaanbieders, regiobesturen en wedstrijdorganisaties bij het versterken van de lokale paardensport. Samen met de Sportaanbiedersdesk zijn we de schakel tussen de vraag van de sportaanbieder en het aanbod van de KNHS. Dit moet van onderuit gebeuren. Door in gesprek te gaan met de regiobesturen moeten we signaleren wat de behoeftes zijn. Daar kan de werkorganisatie in Ermelo dan op inspelen. De verschillen per regio zijn enorm! Als het gaat om populariteit van bepaalde disciplines, maar ook om de geografische verschillen. Wij moeten ervoor zorgen dat de KNHS in iedere regio van toegevoegde waarde is. Met een aantal KNHS-regio’s hebben wij nu een zogenaamd hippisch platform. In desbetreffende regio’s wordt  zichtbaar hoe belangrijk het is om regionaal met partijen zoals Huis van de Sport, Gelderse Sport Federatie, de provincies, FNRS en scholen samen te werken rondom het paardrijden.

2) Wat zijn de opvallendste veranderingen (en bijbehorende uitdagingen) die je waarneemt binnen de paardensport?
Het gaat al lang niet meer alleen om springen en dressuur. Vroeger ging het echt om het verzamelen van winstpunten. Tegenwoordig is de sportkolom die wordt aangeboden vanuit de KNHS veel laagdrempeliger en staat plezier veel meer voorop. De KNHS-organisatie moet mee in die veranderingen. Jeugd komt nu op een hele andere manier in aanraking met paardrijden. Vroeger hadden je ouders of buren een pony in de wei en had men vaak al vanuit huis uit meer paardenkennis. Nu moeten ook ouders betrokken worden in kennisoverdracht, als hun kind op de manege begint met rijden.
Als accountmanager ga ik in gesprek met regiobesturen om te kijken waar ze heen willen. Dit initiatief moet vanuit de regio komen en niet ‘van boven’ worden opgelegd. Als KNHS-organisatie bieden we diverse mogelijkheden en opties en maneges en verenigingen moeten daar zelf in mee willen. We stimuleren ‘best practices’ zoals bijvoorbeeld het initiatief van KNHS regio Zeeland. Zij organiseren op 12 mei bij De Kroo Ruitersport het evenement It's All Horses met allerlei doe-activiteiten en de mogelijkheid om nieuwe disciplines uit te proberen. Of een ander initiatief van regio Zuid-Holland: de cross-challenge met stoere outdooractiviteiten om de paardensport aantrekkelijker te maken voor jongens. In regio Gelderland had men een Scholenkampioenschap, dit concept is nu door de regio Limburg overgenomen. En zo kan ik nog veel meer opnoemen. Regio’s kunnen van elkaar leren en onze rol als accountmanagers is daarin om te motiveren en te faciliteren.

3) Hoe werken de accountmanagers samen met de sportaanbiedersdesk?
Als ik onderweg ben, ben ik het eerste aanspreekpunt voor de Ledenraadsleden, regioconsulenten, regiobesturen en sportaanbieders. Ik ben 70% van mijn werktijd op pad. Het is heel fijn dat de collega’s Deborah Vermeer en Patricia Bronkhorst van de Sportaanbiedersdesk de backoffice doen in Ermelo. Als er belangrijke bijeenkomsten zijn gaan ze wel mee. Iedere maandag zijn wij allemaal op kantoor, dan hebben we overleg en praten elkaar bij. We zijn echt een team. 

4) Welk advies heb je voor sportaanbieders in Nederland?
Blijf bij jezelf: wat is er voor jouw regio of directe omgeving belangrijk? Ga niet alles tegelijk doen, er is zoveel mogelijk, maar focus je op de wensen van de lokale paardensportbeoefenaars en maak duidelijke keuzes. Ren niet klakkeloos achter hypes aan.
Voor ons als accountmanagers is het een belangrijke taak om mensen in de regio met elkaar in contact te brengen. Naast de sport is er sinds een paar jaar steeds meer aandacht voor de recreatieve paardensporters. Vaak kenden de regiobestuursleden en de regioconsulenten elkaar niet eens. Door de krachten te bundelen kun je veel beter samenwerken aan gezamenlijke belangen. Zo kunnen bijvoorbeeld de wedstrijdmenners in hun training ook gebruik maken van de goed onderhouden ruiterpaden.

5) Hoe verhoudt de samenwerking zich met de accountmanagers van de FNRS?
We overleggen veel met de accountmanagers van de FNRS. Zij houden zich vooral bezig met het branchegedeelte en wij met het sportgedeelte. Een mooi voorbeeld van de samenwerking is de gezamenlijke ruiteropleiding brons en zilver. Het soort mensen dat paardrijdt verandert en het vergaren van theoretische kennis wordt steeds belangrijker. Veel verenigingen gaan dat nu pas inzien. Bovendien is het voor ons heel belangrijk om in gesprek te blijven met instructeurs: zij zijn vaak het eerste contactmoment voor de sporters en moeten de sport goed uitdragen.”

Volgende keer stellen we in deze rubriek vijf vragen aan KNHS-bestuurslid  Marlies Reibestein.

Categorie: Vijf vragen aan, sportaanbiedersdesk, accountmanagers, organisatie

Ander Nieuws

  • Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
    Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
  • Nieuwe nationale vereniging aangespannen sport
    Nieuwe nationale vereniging aangespannen sport
  • Bondsatleten­­­commissie: Voor en door topsporters
    Bondsatleten­­­commissie: Voor en door topsporters