­ Wat te doen bij een griepepidemie bij paarden? - KNHS

Wat te doen bij een griepepidemie bij paarden?

Geplaatst op 23 december 2018

Er heerst op dit moment een griepepidemie bij paarden in Nederland. Voornamelijk in het zuiden, maar ook in het midden van het land. Influenza is zeer besmettelijk en kan al van een briesend paard overgedragen worden op een ander paard. Het virus kan zich daardoor snel verspreiden. Wat is het eigenlijk en wat kun je als ruiter het beste doen? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Griep bij paarden is te vergelijken met griep bij mensen. Elk jaar zijn er paarden die besmet raken met een griepvirus. Het ene paard wordt daar, net als bij de mens, zieker van dan het andere paard. Griep is in principe niet dodelijk, maar je paard kan zich wel erg beroerd voelen en er flink ziek van zijn. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wij geven je enkele tips:

 • Houd altijd de algemene gezondheid van je paard op peil. Een gezond paard heeft een grotere weerstand en dat verkleint de kans op ziekten.

 • Goede voeding, zorgvuldig vaccineren en ontwormen en regelmatige begeleiding van een dierenarts zorgen voor een goede basis.

 • Tijdig inenten via een vaccinatieprogramma dat opgesteld is door je dierenarts beschermt je paard tegen ziektes. Het inenten van je paard zorgt ervoor dat de opbouw van afweerstoffen wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt het immuunsysteem van het paard ondersteund en geactiveerd, zodat hij beter kan reageren op ziekteverwekkers die infectieziekten veroorzaken. Als je paard eenmaal griep heeft, heeft het geen zin om tijdens de griep alsnog je paard te vaccineren. Dus voorkomen is beter dan genezen. Ook ingeënte paarden kunnen de griep krijgen, de ziekteverschijnselen zullen dan alleen minder zwaar voor je paard zijn.

 • Een schone droge stal draagt bij aan de gezondheid van je paard. Zorg dat de huisvesting van je paard goed geventileerd is en bij voorkeur gebouwd met goed te reinigen oppervlakken. Het is aan te raden om een stal minimaal één keer per jaar volledig schoon te maken en te desinfecteren. Neem hierbij ook houten deuren, tralies, hoeken en mestputjes grondig mee en vergeet ook gereedschap, poetsspullen en materieel waarmee regelmatig wordt gewerkt niet. Reinig water- en voerbakken regelmatig.

 • Indien er nieuwe paarden op stal komen is het altijd verstandig indien dat mogelijk is het nieuwe paard eerst drie weken apart van de andere paarden te plaatsen. Het is ook verstandig paarden die ergens anders zijn geweest eerst twee weken apart te houden, maar dat is op veel bedrijven niet mogelijk. Wat vaak wel haalbaar is, is om wedstrijdpaarden die veel op pad gaan gescheiden te houden van de paarden die niet reizen, bijvoorbeeld de fokmerries en de jonge dieren.

 • Als je op wedstrijd gaat laat je paard niet of zo min mogelijk met andere paarden in contact komen, gebruik je eigen voerbak en drinkbak en zet je paard direct na de wedstrijd weer op de trailer om mee naar huis te nemen.

 • Tijdens een griepepidemie, zoals nu het geval is, is het verstandig het contact met vreemde paarden zo veel mogelijk te beperken. Dit om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

 • Als je je paard verdenkt van griep is het altijd verstandig een dierenarts te waarschuwen. Deze kan je paard onderzoeken en zo nodig een neusswab opsturen naar een geschikt laboratorium zoals de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) te Deventer om een eventuele verdenking te bevestigen. De GD werkt in samenwerking met internationale laboratoria om virussen uit influenza positieve neusswabs verder te karakteriseren zodat vanuit deze informatie vaccins kunnen worden gemaakt of aangepast. Bovendien is het goed om een duidelijk beeld te hebben van welke griepvirussen er heersen en hoe groot de epidemie is.

 • Als je paard griep heeft laat je dan adviseren door je dierenarts. Zorg er voor dat je paard niet in contact komt met andere paarden. Zorg goed voor de hygiëne van je paard en van jezelf. Aai bijvoorbeeld dus geen andere paarden dan je eigen paard. Gun je paard de rust om weer beter te worden.

Heb je vragen over het griepvirus, neem dan contact op met je dierenarts. Heb je specifieke vragen voor de KNHS stuur dan een appje naar: 06-22645441.

Bron: NHK, Sectorraad Paarden

Foto: Arnd.nl

Categorie: influenza, dierziekte, Dierenarts, Sectorraad Paarden

Ander Nieuws

 • De vier basisbehoeften van een sportpaard
  De vier basisbehoeften van een sportpaard
 • Basisvaccinatie influenza wijzigt voor paarden/pony’s die vanaf 2022 geboren worden
  Basisvaccinatie influenza wijzigt voor paarden/pony’s die vanaf 2022 geboren worden
 • Nieuwe inzichten in hoefbevangenheid
  Nieuwe inzichten in hoefbevangenheid