­ Wereldtoppers aan de start bij Jumping Amsterdam 2018 - KNHS

Wereldtoppers aan de start bij Jumping Amsterdam 2018

Geplaatst op 19 januari 2018 in Dressuur & Para , Springen

Van 25 tot en met 28 januari wordt het internationaal vermaarde paardensport evenement Jumping Amsterdam gehouden. De wereldtop van de paardensport is dan te bewonderen in de Amsterdamse RAI.

Jumping Amsterdam betekent vier dagen lang paardensport in de hoofdstad. Zowel voor de dressuur- als springruiters staan er internationale toprubrieken op het programma. Maar ook basisruiters en de Nederlandse para-dressuur top geven  acte de préséance. De zondagochtend is zoals ieder jaar ingeruimd voor de veelzijdige Novotel Jumpertjes kinderochtend. Uiteraard wordt het hele programma omlijst met leuke shows en is er een uitgebreid promodorp met fraaie stands.

Dressuur

Voor de mondiale dressuurtop wordt er een wereldbekerkwalificatie verreden. Voor Nederland komen daarin aan de start, publiekslieveling Edward Gal (Oosterbeek) met GLOCK’S Zonik, Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) met een wereldbekerdebuut voor zijn schimmelhengst Zanardi, Diederik van Silfhout (Lunteren) – Four Seasons, Emmelie Scholtens (Gorinchem) – Apache, Patrick van der Meer (Naaldwijk) – Zippo en Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) – Cennin. Madeleine staat momenteel als hoogst geklasseerde Nederlander op plek elf in het wereldbekerklassement. Ook de Duitse topfavoriet en nummer één van de wereld Isabell Werth komt met haar topper Weihegold OLD naar Amsterdam. Zij kan ook tegenstand verwachten van onder meer de huidige Zweedse klassementsleider Patrik Kittel met Deja.

Op vrijdag 26 januari rijden alle achttien internationale dressuurdeelnemers vanaf 11.00 uur een vaste proef in de FEI Grand Prix. De beste vijftien combinaties komen zaterdagmiddag vanaf 12.30 uur terug in de FEI World Cup™ Dressage presented by RAI Amsterdam, waarin een kür op muziek met een eigen choreografie wordt getoond.

In 1989 werd de eerste FEI World Cup™ Dressage Qualifier georganiseerd in Amsterdam. Sindsdien heeft het evenement een rijke dressuurhistorie waarin onder andere Anky van Grunsven, Isabell Werth en Charlotte Dujardin de overwinning behaalden. Jumping Amsterdam is in 2018 de zesde van negen kwalificatiewedstrijden. Na Amsterdam staan nog Neumünster (15-18 februari), Gothenburg (21-25 februari) en Indoor Brabant in Den Bosch (8-11 maart) op het programma, voorafgaand aan de finale van 10-15 april in Parijs. Isabell Werth is als winnaar van de FEI World Cup™ Dressage 2017 al zeker van een finaleplaats.

Springen

Voor de springruiters vormt de Anemone Horse Trucks Grote Prijs van Amsterdam powered by Stoeterij Sterrehof op zondagmiddag de belangrijkste rubriek. Uiteraard staan er naast deze Grote Prijs nog meer mooie springrubrieken op het programma. De ontwerpen van de internationale springrubrieken zijn van de hand van de Nederlandse top parcoursbouwer Louis Konickx. Konickx was al verantwoordelijk voor veel topwedstrijden in binnen en buitenland. Tijdens het vorig jaar gehouden Europees kampioenschap  in het Zweedse Gotenburg werd hij ook alom geprezen voor zijn geweldige ontwerpen.

Voor Nederland vinden we toppers als Jeroen Dubbeldam, Willem Greve, Marc Houtzager, Aniek Poels, Gerco Schröder en Maikel van der Vleuten op de deelnemerslijst. Dubbeldam brengt onder meer zijn gouden WK paard Zenith SFN mee. KNHS Talententeamleden Sanne Thijssen en Lisa Nooren hebben de U25-startplaatsen toegewezen gekregen. Buitenlandse grote namen die in de springpiste in actie komen zijn o.a. Roger Yves Bost, John Whitaker, Daniel Deusser, Pieter Devos en Edwina Tops-Alexander. De complete deelnemerslijst wordt z.s.m. bekend gemaakt.
Volgend jaar zal Jumping Amsterdam naast een wereldbekerkwalificatie voor de dressuur ook weer een Longines FEI-wereldbekerkwalificatie voor het springen op het programma hebben.

KNHS Talent van het Jaar

Op zaterdagmiddag zal in de piste van Jumping Amsterdam bekend worden gemaakt wie zich KNHS Talent van het Jaar 2017 mag noemen. Het KNHS Talententeam bestaat uit 12 door de bondscoaches geselecteerde talenten uit de olympische en paralympische disciplines. Het KNHS Talent van het Jaar wordt gekozen door een verkiezing waarbij publiekstemmen, stemmen van de hippische pers en de stemmen van de Nederlandse toptrainers verenigd in het KNHS Trainersplatform een evenredige stem hebben. Vorig jaar werd Sanne Thijssen verkozen tot Talent van het Jaar. Het enorme talent van deze hele jonge amazone wordt onderstreept door het feit dat zij ook dit jaar weer haar kunnen mag tonen in de springpiste van Jumping Amsterdam. Ook voormalige KNHS Talententeamleden zoals Gert Jan Bruggink, Willem Greve, Michel Hendrix, Rixt van der Horst, Lisa Nooren, Gerco Schröder, Frank Schuttert, Diederik van Silfhout en Maikel van der Vleuten komen dit jaar weer naar de RAI Amsterdam.

Para-dressuur

Op de vrijdagochtend van Jumping Amsterdam wordt de eerste kwalificatiewedstrijd van de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy verreden. In deze competitie gaan Nederlands beste para-dressuurruiters de strijd met elkaar aan. Onder andere paralympische toppers Frank Hosmar, Rixt van der Horst, Demi Vermeulen en Sanne Voets binden de strijd met elkaar aan.
Kijk hier voor een uitgebreider bericht over de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy.

Hoe te volgen?

Alle wedstrijden van de Jumping Amsterdam zijn voor Nederlandse kijkers te volgen via de livestream van www.clipmyhorse.tv. De FEI Wereldbeker dressuur is ook te zien op de kanalen van FEI.TV.

Kijk voor meer informatie op www.jumpingamsterdam.nl.

Foto's Digishots 

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders