­ Wijziging deelname Bixie vanaf 4 jaar - KNHS

Wijziging deelname Bixie vanaf 4 jaar

Geplaatst op 18 mei 2018

Leren ponyrijden is het leukste dat er is! Dat vinden heel veel kinderen. De Bixierubrieken zijn erg populair binnen de KNHS. We zien dit ook nog steeds groeien. Dit is erg leuk en natuurlijk goed voor de sport. Omdat Bixierubrieken zo populair zijn geworden hebben we de afgelopen jaren erg veel verzoeken binnengekregen om deel te nemen aan Bixierubrieken onder de 6 jaar. Deze verzoeken werden afgewezen omdat het tot dit moment alléén mogelijk was om een Bixie start/stempelkaart aan te vragen vanaf de dag dat het kind 6 werd. Hierdoor hebben we veel kinderen en hun ouders moeten teleurstellen.

Er is daarom besloten om vanaf 1 juli 2018 toe te staan dat kinderen mogen meedoen aan Bixiewedstrijden vanaf de dag waarop ze 4 jaar oud worden. 

Mogelijkheden
Wanneer we deze nieuwe doelgroep; van 4 tot 6 jaar de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan Bixierubrieken dan vinden we het erg belangrijk dat dit op een veilige en verantwoorde wijze gebeurt.

Voor deelname in de leeftijdsgroep 4 tot 6 jaar aan Bixierubrieken gelden daarom de volgende spelregels;

 • Door kinderen onder de 6 jaar kan alléén deelgenomen worden aan de Bixie begeleidingsproef, de AA-dressuur en het AA-springen en aan de spelletjes. Hierbij is het niet toegestaan dat het kind zelfstandig rijdt. Deelnemers onder de 6 jaar moeten begeleid worden door een begeleider van 18 jaar of ouder waarbij het verplicht is dat de pony is aangelijnd zowel tijdens de proefjes als tijdens het losrijden.
 • Inschrijven en deelnemen aan Bixie rubrieken is alléén mogelijk met een Bixie start/stempelkaart

 
Advies aan wedstrijdorganisaties
De KNHS adviseert de wedstrijdorganisatoren van Bixierubrieken, indien mogelijk, voor deze doelgroep tot 6 jaar aparte rubrieken uit te schrijven. Immers de kleuterschoolleeftijd is een totaal andere ontwikkelingsfase dan de basisschoolfase en niet met elkaar te vergelijken. (Uitleg; vanaf 6 jaar, basisschool leeftijd, kan van kinderen verwacht worden dat zij zelfstandig een taak kunnen uitvoeren). Doordat er geen registratie van Bixie plaatsvindt, is er ook geen controle of het kind van vijf niet toevallig in wordt geschreven voor een A-rubriek zelfstandig rijden. Hierbij gaan we uit van de eigen verantwoordelijkheid van de ouders van het kind, de juryleden en de sociale controle.

Achtergrond en advies
Het doel van Bixierubrieken is op een leuke, veilige en verantwoorde manier kennismaken met de paardensport. Bixierubrieken zijn hiervoor uitermate geschikt. Bij Bixierubrieken is het spelonderdeel minstens even belangrijk als het deelnemen aan de proefjes. Bixierubrieken zijn daarnaast ook een opstap naar de wedstrijden. De beoordeling is volledig aangepast op het jonge kind en gericht op de rijvaardigheid van de deelnemers. Het commentaar van de speciaal hiervoor opgeleide juryleden is hier ook op gericht. Kinderen krijgen dus zeer concrete aanwijzingen over wat zij kunnen verbeteren en kunnen hier thuis of in de les mee aan de slag. Het jurylid blijft altijd toezicht houden op veiligheid zowel voor kind, pony als publiek. Jong geleerd is oud gedaan. Door kinderen al op jonge leeftijd te interesseren voor onze sport en ze op een leuke en speelse manier mogelijkheden te bieden om aan onze sport deel te kunnen nemen samen met hun leeftijdsgenootjes, doen ze alvast de essentiële vaardigheden op die belangrijk zijn om de sport te blijven beoefenen.

Foto: Digishots

Categorie: Bixie, Bixierubrieken

Ander Nieuws

 • HORKA hoofdsponsor van Bixiedag 2022
  HORKA hoofdsponsor van Bixiedag 2022
 • Bixiedag 2022 een ponyfeest dat je niet mag missen!
  Bixiedag 2022 een ponyfeest dat je niet mag missen!
 • Save the date! Bixiedag 9 augustus 2022
  Save the date! Bixiedag 9 augustus 2022