­ #WoensdagWelzijnsWeetje Droes - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Droes

Geplaatst op 06 juni 2018

Droes is de laatste tijd weer veel in het nieuws. Wat is droes eigenlijk precies? Lees meer over de symptomen, behandeling en preventie van deze ziekte.

Droes is een zeer besmettelijke ziekte voor paarden. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die Streptococcus equi heet. Deze bacterie zorgt voor een infectie van de voorste luchtwegen waarbij abcessen van de lymfeknopen ontstaan. De mandibulaire lymfeknopen, die tussen de kaaktakken liggen en de retropharyngeale lymfeknopen, die boven de keel liggen worden het vaakst aangetast. Het is meestal een ziekte die paarden op jongere leeftijd al doormaken en daarna enige immuniteit tegen opbouwen. Deze immuniteit is niet levenslang en ook oudere paarden kunnen droes krijgen.

Symptomen
De tijd tussen besmetting en het ontwikkelen van de symptomen is ongeveer 2 tot 6 dagen. Meestal begint het met koorts, niet eten en daarna het opzwellen van de lymfeknopen. De lymfeknopen worden abcessen en breken naar buiten. Soms breken de lymfeknopen naar de keel of in de luchtzak door en zie je alleen dikke neusuitvloeiing. Een paard met droes kan ook wat benauwd worden door de zwelling rond de keel.

Lees meer over droes, behandeling en preventie in dit artikel

Droes en wedstrijden
De KNHS kan het organisaties niet verbieden om wedstrijden te organiseren op bedrijven waar droes heerst. Juridisch en reglementair gezien is dit niet mogelijk. Spreekt voor zich dat het nooit wenselijk is om paarden bijeen te brengen op een terrein waar zieke dieren zijn. Als een bedrijf alle paarden met droes (en paarden die mogelijk besmet zijn) direct en goed isoleert van de rest van de paarden, is er vaak wel veel meer mogelijk om op verantwoorde manier bepaalde activiteiten doorgang te laten vinden. Maar dit is altijd afhankelijk van de situatie op het betreffende bedrijf.

Het advies van de KNHS is dan ook om geen wedstrijden te organiseren op bedrijven waarvan bekend is dat er droes heerst. De verantwoordelijkheid voor het annuleren van een wedstrijd ligt in het geval van droes echter niet bij de KNHS, maar bij de organisatie of bedrijfseigenaar.  Uiteraard heb je als eigenaar ook een eigen verantwoordelijkheid.

Omdat je nooit zeker bent of paarden iets bij zich dragen, is het altijd belangrijk om bewust om te gaan met hygiëne maatregelen als je met je paard op ander terrein bent. Laat je paard daarom geen direct contact hebben met paarden van een andere stal en gebruik op wedstrijden altijd een eigen emmer en vers water. Vermijd ook zelf uitgebreid contact met voor jouw vreemde paarden.

Bron: Sectorraad Paarden/KNHS

Categorie: Droes, paardenwelzijn, gezondheid, besmettelijke ziekte, Streptococcus equi, infectie

Ander Nieuws

  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • #Welzijnsweetje tekenbeten
    #Welzijnsweetje tekenbeten
  • Nieuwe inzichten in hoefbevangenheid
    Nieuwe inzichten in hoefbevangenheid