­ #WoensdagWelzijnsWeetje Gehoor - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Gehoor

Geplaatst op 07 november 2018

Wist je dat paarden tien tot twintig keer beter horen dan mensen? Paarden zijn heel goed in het opvangen van geluidsgolven, doordat hun oren alle kanten kunnen opdraaien. Zodra een paard iets hoort, richt hij meteen zijn oren naar de geluidsbron. Net als mensen reageren ze niet op alle geluiden; ze leren geluiden die niet gevaarlijk voor hen zijn te negeren. Daarnaast communiceren paarden met hun oren en reflecteert het orenspel hun stemming. Aan zijn oren zie je meteen waar de aandacht van jouw paard op dat moment heengaat.

De binnenkant van de oren is behaard om het oor te beschermen tegen binnendringend vuil. Ook dempen de haren het geluid. Scheer de oren dus niet. Wil je uitstekende haren knippen, vouw de oorschelp dan in de lengte dicht en knip het uitstekende haar af. Gebruik hiervoor een afgeronde schaar en knip altijd in de richting van de oorpunt om te voorkomen dat de schaar bij een onverwachte beweging van het paard zijn oog raakt. Uitscheren is zelfse verboden, in het Algemeen wedstrijdreglement staat hierover het volgende:

Het is niet toegestaan om de haren aan de binnenzijde van de oorschelp af te scheren, omdat deze de uitwendige gehoorgang beschermen. Het is echter geen probleem als overmatig uitstekende haren worden afgeknipt. 

Bronnen
- Boek Paard&Welzijn, uitgave KNHS 2009

Algemeen wedstrijdreglement KNHS

Webartikel van onze kennispartner NHK 

Categorie: oren, gehoor, oorschelp, paardenwelzijn, welzijn, NHK

Ander Nieuws

  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • #Welzijnsweetje OCD
    #Welzijnsweetje OCD
  • 9 maart KNHS College Tour: Astma bij paarden
    9 maart KNHS College Tour: Astma bij paarden