Geplaatst op 21 november 2018
Help, mijn paard staat op drie benen! In de meeste gevallen heeft het paard dan een hoefzweer. Als je vermoed dat je paard een hoefzweer heeft, bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee, want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten, waardoor overbelasting van de andere benen ontstaat. Lees hieronder meer over het ontstaan van hoefzweren en de behandeling.
Wat is een hoefzweer?
Een hoefzweer is een ontsteking in de hoef. De ontsteking geeft ter plaatse druk op de lederhuid en het paard heeft veel pijn. Hij zal de voet niet willen belasten en in het ergste geval op drie benen staan.
Hoe ontstaat een hoefzweer?
Een hoefzweer kan op verschillende manieren ontstaan. Een paard met slecht onderhouden hoeven heeft de meeste kans op hoefzweren. Maar het paard kan ook in iets scherps hebben getrapt of op een steen hebben gestaan waardoor een kneuzing ontstaat die later geïnfecteerd raakt. Ook paarden met een slechte hoefkwaliteit (scheurtjes/barstjes in de hoef) of dunne zool hebben meer kans op hoefzweren. Paarden die in natte weilanden staan, kunnen een hoefzweer oplopen omdat vuil makkelijker de week geworden hoef binnen kan dringen. Slechte stalhygiëne is tot slot ook een bekende boosdoener.
Je paard heeft een hoefzweer, wat nu?
Vermoed je dat je paard een hoefzweer heeft? Bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten waardoor overbelasting op de andere benen ontstaat. Een hoefsmid of dierenarts zal eerst de hoeven afvoelen, de hoef met een hoefzweer zal warmer aanvoelen dan de andere hoeven. Vervolgens kan hij met een visiteertang (een soort knijptang) de hoef controleren en de hoefzweer lokaliseren. Als de dierenarts of hoefsmid de juiste plek gevonden heeft zal het paard hier op reageren door zijn hoef weg te trekken. In sommige gevallen is het zo pijnlijk dat het paard omhoog komt. Vervolgens kan de zweer open gesneden worden en kan het ontstekingsvocht eruit. Dit zal bij het paard meteen verlichting geven. Als de hoefzweer niet gelokaliseerd kan worden en bijvoorbeeld de gehele hoef pijnlijk of warm is kan de hoef een aantal dagen geweekt worden in bijvoorbeeld Biotex en daarna opnieuw gecontroleerd worden met de visiteertang. De hoef wordt door het weken zacht en de zweer kan gemakkelijker een weg naar buiten vinden. De dierenarts of hoefsmid kan een paar dagen later dan vaak alsnog de hoefzweer open snijden. Soms breekt een hoefzweer vanzelf door. Je ziet dan vaak een wondje aan de kroonrand, de zoolvlakte of hoefbal.
Tips & tricks om hoefzweren te voorkomen
Foto: Hoef waar de hoefzweer uit is gesneden. De holte moet met name de eerste dagen goed schoon worden gehouden.
Bron: KNHS, overname tekst niet toegestaan.
Foto's: Arnd Bronkhorst Fotografie
Categorie: woensdagwelzijnsweetje, hoefzweer, zoolzweer, kreupel, dierenarts, hoefsmid