­ #WoensdagWelzijnsWeetje Hoefzweren - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Hoefzweren

Geplaatst op 21 november 2018

Help, mijn paard staat op drie benen! In de meeste gevallen heeft het paard dan een hoefzweer. Als je vermoed dat je paard een hoefzweer heeft, bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee, want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten, waardoor overbelasting van de andere benen ontstaat. Lees hieronder meer over het ontstaan van hoefzweren en de behandeling.

Wat is een hoefzweer?
Een hoefzweer is een ontsteking in de hoef. De ontsteking geeft ter plaatse druk op de lederhuid en het paard heeft veel pijn. Hij zal de voet niet willen belasten en in het ergste geval op drie benen staan.

Hoe ontstaat een hoefzweer?
Een hoefzweer kan op verschillende manieren ontstaan. Een paard met slecht onderhouden hoeven heeft de meeste kans op hoefzweren. Maar het paard kan ook in iets scherps hebben getrapt of op een steen hebben gestaan waardoor een kneuzing ontstaat die later geïnfecteerd raakt. Ook paarden met een slechte hoefkwaliteit (scheurtjes/barstjes in de hoef) of dunne zool hebben meer kans op hoefzweren. Paarden die in natte weilanden staan, kunnen een hoefzweer oplopen omdat vuil makkelijker de week geworden hoef binnen kan dringen. Slechte stalhygiëne is tot slot ook een bekende boosdoener.

Je paard heeft een hoefzweer, wat nu?
Vermoed je dat je paard een hoefzweer heeft? Bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten waardoor overbelasting op de andere benen ontstaat. Een hoefsmid of dierenarts zal eerst de hoeven afvoelen, de hoef met een hoefzweer zal warmer aanvoelen dan de andere hoeven. Vervolgens kan hij met een visiteertang (een soort knijptang) de hoef controleren en de hoefzweer lokaliseren. Als de dierenarts of hoefsmid de juiste plek gevonden heeft zal het paard hier op reageren door zijn hoef weg te trekken. In sommige gevallen is het zo pijnlijk dat het paard omhoog komt. Vervolgens kan de zweer open gesneden worden en kan het ontstekingsvocht eruit. Dit zal bij het paard meteen verlichting geven. Als de hoefzweer niet gelokaliseerd kan worden en bijvoorbeeld de gehele hoef pijnlijk of warm is kan de hoef een aantal dagen geweekt worden in bijvoorbeeld Biotex en daarna opnieuw gecontroleerd worden met de visiteertang. De hoef wordt door het weken zacht en de zweer kan gemakkelijker een weg naar buiten vinden. De dierenarts of hoefsmid kan een paar dagen later dan vaak alsnog de hoefzweer open snijden. Soms breekt een hoefzweer vanzelf door. Je ziet dan vaak een wondje aan de kroonrand, de zoolvlakte of hoefbal.

Tips & tricks om hoefzweren te voorkomen

 • Een goede hoefverzorging is uiteraard heel belangrijk om hoefzweren te voorkomen. Haal daarom regelmatig de hoefsmid bij je paard om zijn hoeven te onderhouden.
 • Krab de hoeven van je paard dagelijks uit om steentjes en vuil te verwijderen.
 • Zorg ervoor dat je paard in een schone stal staat met droge stalbedekking.
 • Zet je paard niet dagen achtereen in een drassige weide maar zorg ervoor dat je paard altijd op een droge ondergrond kan staan.
 • Heeft je paard dunne zolen doordat je bijvoorbeeld veel op harde ondergrond rijdt (buitenritten waarbij je veel over straat moet) overweeg dan om je paard beslag te geven om zo de hoefzool te beschermen. Wil je geen hoefijzers? Er zijn diverse andere opties zoals hoefschoenen of plakbeslag, bespreek deze met je hoefsmid.
 • is je paard ineens (stok)kreupel en zijn er geen zichtbare aanwijzingen zoals een verwonding of zwelling? Bel dan eerst je dierenarts en/of hoefsmid om te checken of het om een hoefzweer gaat. Net als dierenartsen hebben goede hoefsmeden ook ervaring met het opsporen van hoefzweren.


Foto: Hoef waar de hoefzweer uit is gesneden. De holte moet met name de eerste dagen goed schoon worden gehouden. 

Bron: KNHS, overname tekst niet toegestaan.

Foto's: Arnd Bronkhorst Fotografie

Categorie: woensdagwelzijnsweetje, hoefzweer, zoolzweer, kreupel, dierenarts, hoefsmid

Ander Nieuws

 • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
 • #Welzijnsweetje OCD
  #Welzijnsweetje OCD
 • Nieuwe inzichten in hoefbevangenheid
  Nieuwe inzichten in hoefbevangenheid