­ #WoensdagWelzijnsWeetje Pijnherkenning - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Pijnherkenning

Geplaatst op 02 mei 2018

Hoe weet je of een paard pijn heeft? Dit is een onderwerp dat dierenartsen en wetenschappers al jaren bezighoudt. Weet jij hoe je pijnsignalen kunt herkennen bij paarden?

Een van de vijf pijlers van paardenwelzijn is dat het paard vrij moet zijn van pijn, verwonding en ziekte. Dit is uiteraard niet altijd te voorkomen maar deze regel verplicht je wel je paard de juiste medische zorg te geven. Maar soms is het lastig inschatten of je paard pijn heeft en hoeveel pijn hij heeft. Het ene paard uit zich beter als hij pijn heeft dan het andere paard. En een paard met koliek vertoont andere pijnsignalen dan een paard met chronische pijn door bijvoorbeeld artrose. Je kunt pijn aflezen aan een paard, je kunt het merken aan zijn gedrag en ook door middel van aanraking kun je pijn herkennen. Maar wist je ook dat je pijn kunt herkennen aan gezichtsuitdrukkingen van een paard?

In de laatste editie van Paard&Sport kon je lezen dat de Faculteit Diergeneeskunde bezig is met de ontwikkeling van een app die pijnsignalen herkent en meetbaar maakt. Je kunt hier het artikel teruglezen. Wil je meer weten over de app, ga dan naar www.vriendendiergeneeskunde.nl/paardenemotie

 

Ander Nieuws

  • Saskia Siebers en Nederlands team winnen goud op WK Enkelspan
    Saskia Siebers en Nederlands team winnen goud op WK Enkelspan
  • Eventingruiters TeamNL winnen FEI Nations Cup 2020
    Eventingruiters TeamNL winnen FEI Nations Cup 2020
  • WK mennen Pau 2020: Oranje team tweede na marathon
    WK mennen Pau 2020: Oranje team tweede na marathon