­ #WoensdagWelzijnsWeetje Ruitergewicht - KNHS

#WoensdagWelzijnsWeetje Ruitergewicht

Geplaatst op 14 maart 2018

Heb jij na drukke dag op stal ook zo’n zin in patat en cola? En heb jij ook wel eens het gevoel dat je rijbroek steeds strakker zit?

De meeste ruiters herkennen dit vast wel maar wat nou als er elk jaar een paar kilo bij komt? Is het op een gegeven moment nog wel eerlijk om op je paard te stappen? Bij de KNHS krijgen we regelmatig de vraag wanneer een ruiter te zwaar is om paard te rijden. Dat is nog niet zo eenvoudig vast te stellen en is van veel factoren afhankelijk. Als KNHS geven we hiervoor de volgende leidraad mee: 

KNHS-statement over (maximum) ruitergewicht in het algemeen binnen de paardensport:

Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar het effect van het gewicht van de ruiter op het paard. De rode draad in de onderzoeken is dat het paard geen probleem ervaart als hij tussen de 15 en 20% van zijn eigen gewicht draagt (inclusief het zadel). Dat is niets meer dan een leidraad, want er spelen in de praktijk veel meer factoren mee. Daarom is het ook niet zo eenvoudig om dit in de sport te reglementeren met een maximaal gewicht, ook niet als ‘vrije’ regel (hoe sympathiek het ook is). Het ene paard is gespierder of van nature beter geschikt om meer gewicht te dragen dan de ander. Denk aan een groot Gelders paard versus een ranke, kleine volbloed. Wat ook meespeelt is of de ruiter in balans zit en meegaat in de beweging. Een ruiter van 100 kg die goed in balans is, is voor een paard veel prettiger dan een ruiter van 50 kg die de paardenrug zwaar belast en tegen de beweging ingaat. Daarnaast spelen de discipline, het niveau en de intensiteit van de training of wedstrijd een rol, evenals de fitheid en gespierdheid van zowel paard als ruiter. Spring je bijvoorbeeld in de klasse B of moet je paard je over een hoge hindernis van 1.40m tillen? En in welke gang (stap, draf of galop) loopt het paard en hoe lang? Uiteindelijk staat het welzijn van het paard altijd voorop. Als sportbond proberen we ruiters te inspireren om fit te worden en blijven: dat komt bovendien de prestaties in de (top)sport ten goede. De KNHS volgt alle onderzoeken nauwlettend en zal indien daaruit blijkt dat er betere of andere methoden komen met betrekking tot een gewichtsbepaling, in welke discipline dan ook, dit zeker in een hernieuwde overweging mee nemen.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees dan dit artikel uit Paard&Sport nummer 1 uit 2017.

Categorie: ruitergewicht, overgewicht

Ander Nieuws

  • Gelderse combinaties gezocht om Samen Vitaal te worden
    Gelderse combinaties gezocht om Samen Vitaal te worden
  • #Woensdagwelzijnsweetje Hormoon gerelateerde hoefbevangenheid
    #Woensdagwelzijnsweetje Hormoon gerelateerde hoefbevangenheid
  • Zo stap je fit te paard!
    Zo stap je fit te paard!