­ Young Riders winnen Nations Cup Wierden - KNHS

Young Riders winnen Nations Cup Wierden

Geplaatst op 01 juni 2018 in Springen

De Young Riders equipe van Luc Steeghs heeft in Wierden na barrage met Noorwegen de Landenwedstrijd van het Dutch Youngster Festival gewonnen. Eerder op de dag waren de Nederlandse ponyruiters derde in de Landenwedstrijd. Die van de junioren is uitgesteld nadat er 64 millimeter regen het terrein overspoelde.

Ponyequipe derde in Landenwedstrijd

De Young Riders equipe van Luc Steeghs heeft in Wierden na barrage met Noorwegen de Landenwedstrijd van het Dutch Youngster Festival gewonnen. Eerder op de dag waren de Nederlandse ponyruiters derde in de Landenwedstrijd. Die van de junioren is uitgesteld nadat er 64 millimeter regen het terrein overspoelde.

Het programma werd over de kop getrokken nadat de piste in een vijver veranderde. De Nations Cup voor junioren is verhuisd naar vrijdagochtend om 7.30 uur, waarbij de resultaten van de drie gereden junioren blijven staan. Het was het Young Riders team van bondscoach Luc Steeghs dat de dag weer glans gaf, nadat het ponyteam van Edwin Hoogenraat al brons had gewonnen.

Nederland en Noorwegen streden een nek-aan-nek-race die beslist moest worden in de barrage. De teller stond nog op nul en dat bleef zo voor Nederland. Sanne Thijssen op Expert (v.Tangelo van de Zuuthoeve) en Veronique Morsink op Faithfull (v.For Keeps) gaven het goede voorbeeld en Lars Kersten pakte revanche na zijn weggestreepte 4/4-score door eveneens nul te rijden met Dobbey (v.Zirocco Blue VDL). Een balk in het Noorse kamp zorgde ervoor dat Kars Bonhof met Zentos (v.Zento) geen derde ronde hoefde te rijden.

“Dit was de wedstrijd van de stressbestendigheid”, analyseert Luc Steeghs, die bewondering had voor de koelbloedigheid van zijn ruiters. “Elke wedstrijd is er één om een stap verder te komen en dit was er één van. Sanne klopt al heel hard aan de poort bij de senioren, maar de rest wil dat ook. Daarvoor moet je strijd en spanning kunnen combineren en dat deden ze vandaag. Ik zeg altijd: je hebt wedstrijden en wedstrijden. Deze druk maakt je uiteindelijk een betere ruiter. Je leert van fouten en daardoor kan je je verder ontwikkelen. Maar je realiseert je ook dat een kampioenschapspaard een ander paard is dan die een keer een Grote Prijs wint. Op een kampioenschap moeten ze vijf omlopen constant springen en je weet pas of ze constant zijn op dit soort wedstrijden.”

Sanne Thijssen, die een ware springclinic gaf, had niet verwacht dat haar Expert zo’n shooting-star was met drie nulrondes. “We hebben hem een half jaar op stal. In Mierlo blonk hij al uit, maar ik zag nog niet aankomen dat hij zo snel op niveau kwam. Hij wordt steeds beter, een lekker ongecompliceerd paard.”

Ook Veronique Morsink had het gevoel dat ze geen fout kon krijgen vandaag op Faithfull. “Gisteren liep hij al heel fijn, al hadden we een fout. Voor mijn gevoel was hij vandaag heel safe. Drie keer nul rijden was echt mooi. Het was al een verrassing dat ik in het team kwam in de plaats van Megan Laseur die haar paard niet fit had.”

Dankzij de derde foutloze barragerit van Lars Kersten wist het oranje team zich van vier nieuwe fietsen te verzekeren. “Gelukkig maar dat ik me in de derde ronde kon herpakken. In de eerste omloop hadden we twee grote fouten waar ik zelf wel wat aan had kunnen doen”, is hij kritisch. “Ach”, staat Sanne hem bij, “je paard had ook van de balken af kunnen blijven”, lacht ze.

Het was Kars Bonhof die als laatste starter in de tweede ronde ervoor zorgde dat het tot een barrage kwam tegen Noorwegen. “Ja, er kwam wel een beetje druk bij kijken, maar ik moet er niet teveel bij stil staan. Ik heb een voorzichtig paard dat vaak nul springt. Vorig jaar was hij verkocht naar Saudi-Arabië, maar hij kwam terug en vanaf dag één springt hij weer fantastisch.”

Nederlands ponyteam derde
Het Nederlands team werd derde van de zeven internationale ponyteams.

In Wierden werd de technische rijvaardigheid van de ponyruiters aan de tand gevoeld. “Geen lomp hoog parcours, maar een parcours waarbij de ruiters een paar keer moeten kiezen hoeveel galopsprongen ze willen rijden”, vertelt Edwin Hoogenraat, bondscoach van het oranje team.

Hoogenraat was blij met de manier waarop het Nederlands team met Pam Nieuwenhuis, Mart IJland, Lily Engelsman en Enrico van Manen zich naar het brons reed met 12 strafpunten. “In elk geval een medaille! Ierland en Engeland zijn ook zulke sterke landen. Die hebben wel meer dan tien potentiële EK-combinaties met fantastische pony’s met onbegrensd vermogen en ervaring. In Nederland ben je al blij als je er vijf hebt. Het team reed vandaag goed. Ik ben ook veel met de rijerij bezig. Met heel goed paardrijden kun je in sommige gevallen de kwaliteit van je pony compenseren. We hebben nu vier landenwedstrijden gereden en zaten drie keer in de top drie. Competitief zijn we wel”, aldus Hoogenraat.

Persbericht Dutch Youngster Festival, bewerkt door KNHS

Klik hier voor de volledige uitslag van de Landenwedstrijd Young Riders

Klik hier voor de volledige uitslag van de Landenwedstrijd pony’s

Foto: De winnende Young Riders met bondscoach Luc Steeghs (www.fototrailer.nl)

 

Ander Nieuws

  • Springruiters TeamNL geplaatst voor halve finale EEF Nations Cup series
    Springruiters TeamNL geplaatst voor halve finale EEF Nations Cup series
  • Eerste Districtswedstrijd Springen Jeugd in Haaksbergen gezellige boel
    Eerste Districtswedstrijd Springen Jeugd in Haaksbergen gezellige boel
  • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
    Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen