­ Zeven vragen aan hoofd communicatie, marketing en sponsoring, Esther Hendriksen - KNHS

Zeven vragen aan hoofd communicatie, marketing en sponsoring, Esther Hendriksen

Geplaatst op 06 november 2018

Regelmatig stellen we een aantal vragen aan iemand uit de werkorganisatie van de KNHS. Deze maand komt Esther Hendriksen aan het woord. Zij is verantwoordelijk voor de afdeling Communicatie, Marketing en Sponsoring en sinds 2018 op interim basis verantwoordelijk voor Recreatie, Accountmanagement en de Sportaanbiedersdesk.

 

1. Allereerst, kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben sinds 2012 bij de KNHS verantwoordelijk voor de afdeling Communicatie, Marketing & Sponsoring. Vroeger was ik, zoals velen, een echt paardenmeisje. Toen ik 10 jaar oud was ben ik begonnen met paardrijden op een manege. Dat werd al snel een uit de hand gelopen hobby en ik bracht al mijn vrije tijd daar door. Na mijn middelbare school ging ik psychologie studeren aan de universiteit van Nijmegen, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en na een jaar besloot ik Equine Management in Engeland te gaan studeren. Terug in Nederland ging ik communicatie studeren en begon met werken op een pension- en handelsstal in het midden van het land.

Het mooie aan paardensport
Ik was er, toen ik jonger was, van overtuigd dat mensen die niets met paarden hadden onmogelijk gelukkig konden zijn, haha. Inmiddels weet ik beter, maar dat is wat mij betreft wel het unieke aan paardrijden. Ik ken geen andere sport of hobby waar dit geluksgevoel of deze mate van voldoening bij in de buurt komt. En dat is ook waar wij als KNHS in geloven. Dat een goede verbinding tussen ruiter en paard leidt tot wederzijds geluk. Niet alleen voor de ruiter, maar ook voor het paard. Paarden die goed verzorgd en gereden worden zijn energiek en zitten letterlijk goed in hun vel."

2. Wat doet de afdeling Communicatie, Marketing & Sponsoring van de KNHS?

“De afdeling CMS is verantwoordelijk voor alle publiekscommunicatie van de KNHS, mediavoorlichting  en PR, alle ledenacties  en het genereren van inkomsten via advertising en sponsoring. Hiermee bereiken we veel paardensporters. Zo hebben we bijvoorbeeld 800.000 unieke bezoekers per jaar op knhs.nl, versturen we nieuwsbrieven naar 90.000 abonnees en zorgen we voor meer dan € 500,- ledenvoordeel per jaar als je, als lid, overal gebruik van maakt. We hebben een intensieve samenwerking met diverse landelijke en regionale media met als doel de paardensport in de breedste zin van het woord te promoten. Daarvoor maken we bijvoorbeeld zo’n 200 persberichten per jaar die we naar landelijke, regionale, lokale en hippische pers versturen. Ook staan we wedstrijdorganisaties en ruiters bij in het contact met de media.”


3. Dat is heel wat communicatie. Waarom is die nodig?

“Bij de KNHS gebeurt veel in het belang van het paard, de paardensport en de paardensporter. Het is goed om te laten zien wat we allemaal doen en wat we voor ruiters en sportaanbieders kunnen betekenen. Daarnaast is het van belang om zowel ruiters als het publiek te informeren over alle aspecten die bij paardrijden en het houden van paarden komen kijken. Om er zo samen voor te zorgen dat we bijdragen aan die goede verbinding tussen ruiter en paard. Bij de KNHS is veel kennis en ervaring aanwezig. Deze kennis wordt verrijkt met innovaties uit de topsport. Wij willen deze kennis delen met de paardensporters in Nederland.  Ook maatschappelijk gezien is dit belangrijk. De paardensport wordt steeds kritischer bekeken. Wij moeten er voor zorgen dat we laten zien dat we goed voor onze paarden zorgen en dat de band tussen ruiter en paard niet alleen gunstig is voor de ruiter, maar ook voor het paard.

De uitdaging voor ons is om alle verschillende doelgroepen die de paardensport rijk is te bereiken en toegevoegde waarde te leveren. Bij de KNVB heb je één discipline en dat is voetbal. Bij de KNHS zijn acht disciplines aangesloten, waar veel diversiteit tussen zit. Een voltigeur heeft andere interesses en is op een andere manier met zijn sport bezig dan bijvoorbeeld een springruiter.”


4. Wat doet de KNHS op het gebied van sponsoring?

“Sponsoring is nodig om de paardensport betaalbaar te houden. Mede daardoor kunnen we het lidmaatschapsgeld relatief laag houden. KNHS heeft diverse sponsors. TeamNL en de aangesloten partners Rabobank, NLO, KPN, Heineken en de Persgroep zijn hoofdsponsor van de KNHS. Pavo is official partner en daarnaast hebben we veel officials suppliers en sponsors zoals Horka, Pikeur, Divoza, Schaap&Citroen en Boehringer Ingelheim. Daar zijn we heel erg blij mee. We zijn continu op zoek naar nieuwe sponsors en nieuwe partnerships. De KNHS heeft geen winstoogmerk. Alles wat we aan inkomsten generen gaat terug de paardensport in. We hebben de ambitie om de inkomsten vanuit sponsoring de komende jaren te vergroten zodat we meer voor de ontwikkeling van de paardensport in Nederland kunnen betekenen. “


5. Welke trends en ontwikkelingen zie je in de paardensport?

“We zien sinds vorig jaar weer groei in het aantal mensen dat gaat paardrijden en dat is goed voor de totale sector. Veel maneges in het westen van het land hebben lange wachtlijsten. Daarnaast zien we een steeds verdere individualisering bij het beoefenen van de paardensport. Ook zijn de wensen van ruiters anders dan tien jaar geleden. Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld elke doordeweekse avond wel ergens een wedstrijd rijden, waarschijnlijk ook nog binnen een beperkte afstand. Dat was vroeger anders, toen reed je voornamelijk wedstrijden in het weekend, deed je mee aan viertallen en carrousel rijden en maakte je er een uitje van met de hele stal, manege of vereniging. Die individualisering kan ten koste gaan van de beleving en sfeer van het paardrijden. Daar moeten we met elkaar voor waken en daar heeft de KNHS ook een rol in.”


6. Hoe bereidt de KNHS zich voor op de toekomst?

“We zijn dit voorjaar gestart met ons veranderproject ‘Van hand veranderen’, dat voortvloeit uit onze Meerjarenstrategie 2018+. Daarmee maken we de organisatie servicegerichter en financieel onafhankelijker. De paardensport wordt eenvoudiger en toegankelijker met een scherp oog voor paardenwelzijn. We geloven in verantwoorde omgang met paarden, met respect voor mens en dier en bovenal alle ruimte voor plezier. Verantwoorde omgang begint al vroeg. In ons nieuwe jeugdconcept Bixie&Friends leren kinderen tot en met 12 jaar over paarden op een manier die bij hen past. Het Young Leaders Program sluit daar mooi op aan. Dit programma biedt jongeren tot en met 21 jaar de kans om zich in hun favoriete omgeving – in en rond stal – in stappen te ontwikkelen tot de leiders van de toekomst, in de paardensport of daarbuiten. Zo creëren we ook een kweekvijver voor jong bestuurlijk paardensport talent.”


7. Wat staat voor 2019 op de rol?

“Uit ons paardensportonderzoek onder 7000 paardensporters in 2015 kwam de behoefte aan kennisoverdracht vanuit de KNHS naar voren. Raadpleging van diverse ledenpanels deze zomer bevestigt die vraag. Het delen van onze kennis komt daarom hoog op de agenda te staan. In de paardensector zijn veel partijen actief. De KNHS is onafhankelijk en kan helderheid bieden in de hoeveelheid informatie die beschikbaar is. Het is de plek waar kennis wordt gewaarborgd en ontwikkeld. Komend jaar gaan we die meer ontsluiten, met de laatste innovaties vanuit de topsport. We lanceren in 2019 in samenwerking met topprofessionals uit de paardensport een videoplatform waarop je alles leert over rijtechniek, verzorging, paardengedrag en gezondheid. Dit krijgt een offline spin-off in de vorm van events, masterclasses en cursussen op het Nationaal Hippisch Centrum.

Buitenrijden.nl
Ook het platform buitenrijden.nl komt eraan. Naast de KNHS buitenrij app die in augustus in beta versie live is gegaan in de app store, is buitenrijden.nl de onafhankelijke gids op het gebied van buitenrijden en ruitervakanties. Door onze samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer kunnen we straks alle ruiterpaden in Nederland tonen op buitenrijden.nl. Dat is uniek en nog nergens anders vertoond. We maken met zijn allen zo’n 17 miljoen buitenritten per jaar, dus voor een grote groep ruiters kunnen we daarmee veel betekenen. In één oogopslag zie je straks waar je kunt buitenrijden, welke routes aansluiten, waar je kunt parkeren, maar ook waar je het beste kunt overnachten of de meest fantastische ruitervakanties kunt boeken. De Trivago van het buitenrijden dus.

Rate my Ride
Komend jaar gaan we kijken hoe we de dressuursport leuker kunnen maken. Centraal staat de beleving van het wedstrijdrijden, dat doe je samen met je paard, met andere ruiters, met officials en met wedstrijdorganisatoren.  Eerlijk spel en een verantwoorde omgang met de paarden staat daarbij voorop. In 2017 heeft een collega, Inga Wolframm, bij de KNHS een nieuw concept ontwikkeld: “Rate my Ride”. De “Rate my Ride” app maakt het voor iedere paardensporter mogelijk om op een leuke, simpele en makkelijke manier kennis te maken met het concept ‘wedstrijd rijden’. Via deze app kun je onder andere een door jouwzelf opgenomen verkorte proef laten beoordelen door KNHS juryleden en toptrainers en tips en feedback krijgen ter voorbereiding op je wedstrijddeelname. Daarop vooruit lopend, krijgt de succesvolle KNHS dressuurproeven app, die sinds 2016 te downloaden is en een tijd lang op nummer 1 stond van best gedownloade apps in de Google Play en App Store, een nieuwe feature. Hierdoor kun je onderdelen van dressuur- en menproeven op video laten beoordelen door KNHS-juryleden in de voorbereiding op je wedstrijd. Je krijgt daarbij deskundige tips en adviezen als aanvulling op de training bij je instructeur en ter voorbereiding op je wedstrijddeelname. Het welzijn en het verantwoord en deskundig trainen van je paard staat hierbij altijd voorop. Nu al bevat de app voor alle proeven een video met gesproken toelichting en tips van professionals.

Groei
De KNHS wil richting 2022 groeien door meer toegevoegde waarde te bieden voor meer ruiters. Wanneer meer paardenliefhebbers zich aansluiten, worden we groter en krachtiger en kunnen we meer doen voor onze sport en zijn liefhebbers. Ook als gesprekspartner voor overheid en natuur- en dierorganisaties leggen we dan nog meer gewicht in de schaal. Ons doel is de paardensport te laten bloeien in Nederland. Daarvoor hebben we elkaar nodig en blijven we de samenwerking zoeken met andere partijen.”

 

 

 

 

Ander Nieuws

  • Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
    Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend