­ Zij kiezen voor een Instructeursopleiding, jij ook? - KNHS

Zij kiezen voor een Instructeursopleiding, jij ook?

Geplaatst op 03 augustus 2018

Dit najaar gaan er verschillende Instructeursopleidingen van start. Ben jij een echt 'paardenmens' en wil je jouw kennis en ervaring overdragen? Dan is de KNHS Instructeursopleiding de juiste keuze. Heb je toch nog twijfels? Laat je dan inspireren door enkele deelnemers die je zijn voorgegaan. Zij vertellen je graag meer over hun motivatie om een Instructeursopleiding te volgen, hun verwachtingen en ambities.

Kinderen een goede basis meegeven staat bij Willemien Odink voorop

De 43-jarige Willemien Odink uit De Krim is niet alleen fanatiek wedstrijdmenner, maar ook paardenouder die regelmatig op Bixie wedstrijden is te vinden om haar dochters te begeleiden. Om met haar enthousiasme kinderen en beginners een goede start van hun ruitercarrière mee te geven, start ze in oktober met de Instructeursopleiding Basissport Allround. Willemien legt uit: ‘Ik zie veel kinderen (en ouders) paardrijden waarbij een goede basis in omgang en verzorging ontbreekt. De nadruk ligt van jongs af aan al op de prestaties. Kinderen zouden veel meer kunnen genieten van pony’s en van de sport door juist het plezier voorop te stellen. Daarom wil ik graag op mijn thuislocatie, Stal Odinkie Toys, kleinschalig ponypretlessen gaan verzorgen en beginners op een verantwoorde manier begeleiden. Hier heb ik uiteraard mijn Instructeursdiploma voor nodig. Ik heb gekozen voor de KNHS Instructeursopleiding omdat deze toch de grootste bekendheid geniet, ondanks de vele andere mogelijkheden die er zijn. Door het brede karakter van de opleiding hoop ik dat er een nieuwe lichting instructeurs ontstaat die de andere disciplines, anders dan die ze zelf beoefenen, niet uit het oog verliezen. Daarnaast moeten we oog blijven houden voor de amateurs. Die groep is immers in verhouding veel groter dan de enkelingen die de topsport beoefenen. Dat moeten we met z’n allen niet vergeten! Zelf ben ik al heel jong begonnen met rijden en dat altijd blijven doen. Toen ik kinderen kreeg vond ik het lastig om het rijden te combineren met de kleintjes en heb ik de overstap gemaakt naar het mennen. Inmiddels men ik al jaren fanatiek en ben ik Hippiade kampioen Z dressuur enkelspan pony (2017) en M dressuur (2016). Dit jaar start ik ZZ dressuur op de Hippiade. Ook de vaardigheid gaat super en vinden mijn pony’s erg leuk om te doen. Oortjes erop en gaan! Met de KNHS Instructeursopleiding hoop ik mezelf en mijn paarden verder te kunnen ontwikkelen. Ook wil ik graag leren om ieder ‘paardenmens’ op zijn of haar eigen manier te begeleiden en te enthousiasmeren voor onze paardenliefhebberij en sport. Of dat nu gericht is op het vinden van ontspanning bij de paarden of op de sport. Weten wat je doet en waarom, met plezier voor mens en dier, dat is belangrijk!’

Lees ook:
Eerder vertelde de 20-jarige Noortje Kooter uit Hazerswoude over haar deelname aan de manege-instructeursopleiding en deelde haar ervaringen. ‘De opleiding is een perfecte combinatie van leren in de praktijk aangevuld met instructies van de beste specialisten op hét kenniscentrum van de paardensport, de KNHS.’ Lees hier het artikel met Noortje. 

 

INSTRUCTEURSOPLEIDING VERNIEUWD

Een goede instructeur worden gaat gepaard met heel veel ervaring opdoen. Daarom is de KNHS-opleiding tot instructeur vanaf dit jaar in een geheel nieuw jasje gestoken. Waar je voorheen nog kon instromen op niveau 4, moet iedereen vanaf nu weer beginnen bij het begin. Dit wil zeggen dat iedereen die instructeur wil worden begint bij de opleiding Aspirant-instructeur (niveau 2). Wanneer je hiervoor slaagt met een ′7′ voor zowel het rijden van een paard als het lesgeven kan je doorstromen naar de opleiding Instructeur basissport (niveau 3). Als je dan verder wilt groeien en combinaties echt wilt helpen met de wedstrijdsport, kun je doorstromen naar de opleiding Instructeur wedstrijdsport (niveau 4). Ben je na de opleiding Instructeur wedstrijdsport nog niet uitgeleerd, dan kun je verder gaan met de opleiding tot Trainer.

Alle informatie over de KNHS opleiding tot aspirant-instructeur, instructeur-basissport, instructeur wedstrijdsport en trainer en de brochure voor manege instructeur vind je hier.

SCHRIJF JE NU IN!

Ben je enthousiast geworden en wil je je inschrijven voor een opleiding, dan kan dat via Mijn KNHS. Daar zie je precies of er nog plaatsen zijn en wanneer de inschrijving sluit. We hopen dat je we je straks welkom mogen heten en dat jij ons helpt om de paardensport nóg leuker te maken!

Foto: www.arnd.nl (Archief KNHS)

 

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
  • Wisseling proeven Paardrijden.nl
    Wisseling proeven Paardrijden.nl
  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson