­ 20 jaar KNHS Talentenplan met ambassadrice Anky - KNHS

20 jaar KNHS Talentenplan met ambassadrice Anky

Geplaatst op 17 januari 2019 in Dressuur & Para en KNHS

Wie Anky van Grunsven zegt, denkt aan dressuur. De koningin van de dressuursport heeft eigenlijk geen nadere toelichting nodig. Het KNHS Talentenplan kan zich dan ook geen betere ambassadrice wensen. Met al haar ervaring weet de drievoudig Olympisch kampioene als geen ander hoe groot de rol van het paard is bij het leveren van prestaties. Toppaarden die vaak al op jonge leeftijd door van Grunsven en haar partner en trainer Sjef Janssen worden gescout.

“Een goed paard is alles!”, zegt Anky dan ook vol overtuiging. “Al mijn paarden heb ik op jonge leeftijd gekocht. Ik heb met ongeveer 16 paarden Grand Prix gereden en die zijn bijna allemaal op drie- of vierjarige leeftijd bij ons op stal gekomen. Voor mij blijft het aankopen van een nieuw paard een gevoelskwestie. Ik moet er op zitten om een goed idee te krijgen of het paard bij mij past. Ik moet wel zeggen, dat ik maar drie keer in mijn leven een echt ‘wow’- gevoel had. Dat was bij Bonfire, Joker en Salinero. Die drie heb ik op mijn gevoel gekocht. Daarnaast heb ik uiteraard ook paarden met mijn verstand gekocht. Paarden met goede gangen die er mooi uitzien en goed in elkaar zitten, maar dat bleken niet mijn sterren. Niet dat die paarden niet goed waren, zeker niet, maar het werden geen kampioenen. Het waren paarden die na een goede opleiding goed te verkopen waren en waar andere ruiters veel plezier van hadden. De toppers, die slijten bij mij hun oude dag. Het moeilijkste onderdeel van talentontwikkeling in onze sport is om de talenten op de goede paarden te krijgen. Eigenlijk kan dat alleen maar door ze “in de etalage” te zetten en te hopen dat de goede fokkers of eigenaren op hen afkomen. Gelukkig is dat in de laatste jaren steeds meer het geval.”


Anky als trainer tijdens de KNHS Talentendag. Foto: Arnd.nl

Klik
“Als je op zoek gaat naar een paard, is het van het grootste belang, dat je een paard zoekt dat bij je past. Ik heb graag paarden die van nature overijverig zijn. Maar er is natuurlijk nog veel meer. Een van de belangrijkste dingen blijft uiteindelijk het karakter van een paard, maar dat zie je niet als je hem koopt. Dit blijft lastig, maar hierbij komt het gevoel dat je bij een paard hebt vaak weer om de hoek kijken. Het is belangrijk dat je een klik hebt met een paard. Dat maakt het ook makkelijker als het eens een keer niet goed gaat. Bij een paard waar je niet zeker van bent denk je sneller: daar was ik al bang voor. Voor mij is het ook belangrijk om in ieder geval één paard echt van mijzelf te hebben. Dan hoef ik niet bang te zijn dat er beslissingen genomen worden waar ik niet achter sta.”


Alle oude toppers, zoals Salinero, slijten hun oude dag bij Anky. Foto: Arnd.nl

Afhankelijkheid
Ik wil van niemand afhankelijk zijn bij de keuzes in mijn leven. Ik heb al mijn toppaarden wel op enig moment heel goed kunnen verkopen, maar ik heb dat nooit gedaan en ik heb bewust gekozen voor de sport. Je kunt er ook voor kiezen om voor een eigenaar te rijden. Het zijn keuzes die iedereen zelf moet maken. Bonfire is op stal gekomen in de tijd dat mijn vader de paarden nog betaalde. Joker had ik samen met mijn toenmalige sponsor Gestion en Sjef. Salinero heb ik zelf gekocht, samen met Sjef en Wim Zegwaard.”

Afstemming met je paard, dat is het moeilijkste en het mooiste…

Investering
“Ik realiseer me heel goed dat het voor jonge talenten meestal niet mogelijk is om geld in toppaarden te investeren. Die zullen hun eigen paarden moeten opleiden of voor eigenaren rijden. Vaak probeer ik een aandeel in het paard te hebben. Dat is natuurlijk een investering en geeft risico, maar als je dat met meerderen doet, levert het een gedeeld risico en ook gedeelde vreugde op. Daarbij is het heel belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld kosten, prijzengelden en eventuele verkoop. Daarbij kun je natuurlijk best concessies doen als je een heel goed paard ter beschikking kunt krijgen. Ook dat zijn weer afwegingen en beslissingen die mensen voor zichzelf moeten nemen. Welke afspraken je ook hebt, het is belangrijk dat je duidelijk en eerlijk bent over een paard naar de eigenaren toe. Je moet geen hoop geven die er niet is. Een heel mooi verhaal lijkt leuk, maar als het een luchtballon blijkt, wordt daar uiteindelijk niemand blij van. Ik liet na een wedstrijd ook altijd even weten hoe het was, of het nu goed of niet zo goed ging. Het is heel belangrijk om dat soort ervaringen, in het kader van het KNHS Talentenplan, door te geven aan de jeugd. Dat is misschien een onopvallend gedeelte van het Talentenplan, maar de uitwisseling van ervaringen tussen topruiters en jeugd vind ik essentieel.” 


Anky en Salinero wonnen Olympisch goud in Hong Kong. Foto: Hippofoto

De basis
Het is super om te zien hoe het KNHS Talentenplan zich steeds professioneler ontwikkelt. Naast de instructie bij het rijden wordt er ook steeds meer gedaan aan het hele management om de sport heen en dat is enorm belangrijk. Daar hoort dus ook het maken van afspraken en het onderhouden van contacten met eigenaren en sponsors bij. De begeleiding gaat steeds verder en wordt steeds breder en beter, maar de ruiters moeten het wel zelf doen. Ik train zelf ook twee beloften en ik vind het mooi om te zien hoeveel mensen gestimuleerd worden door de jaarlijkse KNHS Talentendag en de trainingen. We helpen ook steeds vaker ruiters uit ander disciplines. Dressuurrijden is in de basis hetzelfde; het gaat om tempocontrole en gymnastiseren. Afstemming met je paard is het moeilijkste en het mooiste. Proberen je in te leven in het paard, daar gaat het om.

KNHS Talentenplan
Het KNHS Talentenplan is het talentherkennings- en ontwikkelingsprogramma van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) voor de Olympische disciplines dressuur, springen en eventing en de Paralympische discipline para-dressuur. Ieder jaar worden ruim 200 ruiters tijdens trainingen en bijeenkomsten begeleid door de KNHS-bondscoaches of andere toptrainers. Het samenbrengen van toppers en talentvolle ruiters is één van de belangrijkste principes. Het KNHS Talentenplan bestaat uit drie niveaus: Internationaal Talent, Nationaal Talent en Nationale Belofte.

KNHS Talententeam
De bondscoaches stellen jaarlijks het KNHS Talententeam samen. Dit zijn de meest succesvolle ruiters en amazones in hun discipline en leeftijdscategorie en daarmee de ambassadeurs van het KNHS Talentenplan. Ieder jaar wordt uit het KNHS Talententeam het Talent van het Jaar gekozen. Het KNHS Talent van het Jaar 2018 wordt bekend gemaakt op zaterdag 26 januari tijdens Jumping Amsterdam in de RAI.  

Meer weten over het KNHS Talentenplan? Kijk op www.knhs.nl/talentenplan.   

Overname van tekst- en beeldmateriaal is niet toegestaan.

Categorie: KNHS Talentenplan, KNHS Talentendag, KNHS Talent van het Jaar, KNHS Trainersplatform

Ander Nieuws

  • KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
    KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
  • NHC oefendressuur, oefenspringen en buitenrit
    NHC oefendressuur, oefenspringen en buitenrit
  • KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
    KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen