­ 20 jaar KNHS Talentenplan: ‘Rixt en Foppe, een gouden combi’ - KNHS

20 jaar KNHS Talentenplan: ‘Rixt en Foppe, een gouden combi’

Geplaatst op 24 januari 2019

Het smeden van een team is de specialiteit van voetbaltrainer Foppe de Haan. Het ‘Foppe Fonds’ zet zich in voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten. In september 2013 werd para-dressuuramazone Rixt van der Horst een combinatie met haar paard Uniek N.O.P., mede mogelijk gemaakt door het Foppe Fonds. Met Uniek won Rixt in 2014 twee individuele gouden medailles op de Wereldruiterspelen in Caen. Rixt was dat jaar ook de allereerste Paralympische amazone in het KNHS Talententeam en werd uitgeroepen tot ‘Talent van het Jaar 2014’.

Een fantastische start van de sportieve carrière van Rixt, die sindsdien ongekend succesvol is en haar pijlen nu richt op de Paralympische Spelen in 2020. Dit is in 2013 allemaal van de grond gekomen met dank aan de financiële steun van het Foppe Fonds. Rixt en Foppe komen allebei uit het mooie Friesland. De vader van Rixt belde op een dag Foppe op, met de vraag of hij misschien kon helpen. Uiteindelijk werd Rixt een droomkoppel met Uniek is zij sindsdien ook ambassadrice van het Foppe Fonds. Foppe zet zich al heel lang in voor sporten door kinderen met een beperking: “Als kind wil je natuurlijk sporten. Soms is het bijna onmogelijk en dan helpen wij. Wij maken het onmogelijke mogelijk!” De Haan is begonnen als leraar lichamelijke oefening en maakte als coach en mens een enorme ontwikkeling door. Zijn visie op sport, sportbeleving en het ‘onderdeel willen zijn van een team, maken hem tot een unieke figuur in de Nederlandse sportwereld. Wat is het verhaal achter deze ‘gouden’ combi?

Teamwork
“In voetbal hebben we een mooie kreet als we het over teamwork hebben: een team is meer dan een elftal. Dus een team is de som van 11 spelers plus nog iets extra’s. En dat extra’s bestaat uit elkaar kunnen en willen helpen, samen dingen beleven waardoor je sterker wordt, dus samen winnen en verliezen en daar dan ook weer samen op een goede manier mee omgaan. Zo kom je er als team sterker uit, waardoor je de kans vergroot om de volgende keer te winnen.
Als je kijkt naar het woord team moet je eens kijken naar de letters apart: de T staat voor together, wat samen betekent, de E staat voor each, oftewel iedereen. De A staat voor achieve, dat betekent bereiken en de M voor more, dus meer. Als je het zo bij elkaar optelt, bereikt iedereen meer dankzij het team. En het is geen theorie, het werkt altijd zo!”

 

 


Oprichter van 'Het Foppe fonds', Foppe de Haan.
Foto: Sushilla Kouwen


Opvoeding
“Als je in een team wilt werken. Speelt je opvoeding daar een belangrijke rol in. Door je omgeving word je als het ware een teamspeler, nog niet eens zo zeer in een sportteam, maar gewoon in het leven. Mensen willen altijd weten ‘Hoe kan ik er beter van worden?’ en als ze ontdekken dat samenwerken ze ergens beter in maakt, dan gaan ze samenwerken. Leren samenwerken zit veel meer in je rationele denken dan in je gevoel. De ontwikkeling tot individuele sporter of teamspeler moet getraind worden. Om tot een goede samenwerking te komen moet je trainen en tijdens die training ga je door verschillende stadia heen. Als een groep mensen bij elkaar komt om te sporten heb je een doel. Dat doel is de verbindende factor, die de mensen heeft samengebracht. Aan het begin, als alle mensen bij elkaar komen, is het nog een troep, want iedereen heeft zijn eigen bedoelingen. De kwaliteit van die troep zit in de bereidheid van de spelers om het doel boven alles te stellen en dus samen te werken om dat doelt te bereiken. Dat betekent dat je soms jezelf moet wegcijferen, maar het kan ook betekenen dat je juist voor jezelf moet opkomen. Belangrijk is ook: hoe gaan de spelers met elkaar om? Waarderen ze elkaar, hebben ze respect voor elkaar, of juist niet? Dat is heel belangrijk in het proces van teambuilding, want zoals ik al zei: je begint met een troep, na enige ontwikkelingen krijg je een groep, en dan na een intensieve training ontstaat er een team dat heel precies aan zijn doel gaat werken. Je kunt het vergelijken met een militaire operatie.”

“Ook in de paardensport is er sprake van een team. Tijdens de wedstrijd zijn het de ruiter en het paard die moeten presteren. De ruiter moet dus wel in de gaten houden dat hij zo goed kan presteren dankzij het paard en de goede verzorging van het dier. Er zijn allerlei mensen om te zorgen dat het paard in topconditie blijft. Je moet het denk ik zo zien: het paard en de ruiter vormen een team, maar iedereen die achter de schermen werkt om te zorgen dat ruiter en paard de topprestatie kunnen leveren behoort tot dat team. De ruiter moet dat heel goed in de gaten hebben, want met die mensen moet hij verder en op hem moet hij terug kunnen vallen. Ik weet nog dat ik in het vliegtuig naar Hong Kong zal en aan boord waren ook acht Olympische paarden. De grooms sliepen naast de paarden op de grond, 

om maar niets aan het toeval over te laten. Dat moet die ruiter heel goed doorhebben, immers: dankzij deze mensen kan hij presteren. En daarom is het ook heel belangrijk dat de ruiter weet wat de grooms denken, hoe ze zich voelen, wat hun meningen zijn, wat hun ergernissen zijn, want dan kan daar op worden ingespeeld. De ruiter moet dat fundament van begeleiding in zich hebben om zo zijn teamgenoten goed te laten presteren, waardoor hijzelf tot topprestaties in staat is. In de sport is het zo dat je altijd moet werken met wat je hebt en dat moet je zo goed mogelijk trainen, maar ondertussen kan het geen kwaad verder rond te kijken, om te zien of je nog iets kunt verbeteren.”

 


Rixt van der Horst met Findsley tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon.
Foto: DigiShots

Iedereen die achter de schermen werkt, moet natuurlijk óók een team zijn

“Een goed team heeft verschillende kwaliteiten in zich. Een winnend team is het team dat de meeste punten maakt. Dus degene die de meeste oranje linten aan het hoofdstel heeft hangen. Maar het winnende team hoeft niet altijd het beste team te zijn. Als we het over voetbal hebben dan moet een goed team defensieve en offensieve kwaliteiten hebben, de spelers moeten allemaal hetzelfde doel hebben en het team moet creatief en stabiel zijn. Dat maakt van een team een goed team dat de meeste kans heeft om te winnen. Maar het kan natuurlijk zijn dat er iets is gebeurd met een speler, of met de familie of iets dergelijk, waardoor het team gewoon net niet goed in zijn vel zit en verliest. Dat kan gebeuren, maar daar moet je dan ook als team samen overheen komen; daar worden ze alleen maar samen sterker van. Voor dat winnen en sterker worden heb je trouwens wel een gestructureerde sportorganisatie nodig. Winnen begint bij het scheppen van voorwaarden en dat doet de sportbond. Als de sportbond het slecht doet kan er wel eens een klein succesje zijn, maar er is dan geen continuïteit, namelijk: als deze goede sporter er mee stopt is er niemand om diegene te vervangen. De sportbond is verantwoordelijk voor het totaal; als de sportbond het goed doet, zijn er goede trainers. Zij er goede trainers, dan is er plaats voor successen en als een sport succes heeft is het leuk voor anderen om het ook te doen. Daardoor heb je de kans om al vroeg talenten te ontdekken en te ontwikkelen. En dat is voor mij als trainer natuurlijk het belangrijkste dat bestaat.”


Rixt wint goud tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon. Foto: DigiShots

Op zaterdag 26 januari wordt tijdens Jumping Amsterdam het KNHS Talent van 2018 bekend gemaakt. Meer informatie over het KNHS Talentenplan: www.knhs.nl/talentenplan

Overname tekst en beeldmateriaal is niet toegestaan.

 

 

Ander Nieuws

  • WK ponymennen: Oranje na dressuur op zilver
    WK ponymennen: Oranje na dressuur op zilver
  • Dinja van Liere wint Grand Prix in Aken met recordscore
    Dinja van Liere wint Grand Prix in Aken met recordscore
  • Sterke start van Rodinde Rutjens op WK ponymennen
    Sterke start van Rodinde Rutjens op WK ponymennen