­ 5 vragen aan: Manager Recreatie & Sportstimulering Christel de Boer - KNHS

5 vragen aan: Manager Recreatie & Sportstimulering Christel de Boer

Geplaatst op 03 april 2019

Regelmatig stellen we vijf vragen aan iemand uit de werkorganisatie van de KNHS. Deze maand komt Christel de Boer aan het woord. Zij is sinds 14 januari van dit jaar de Manager Recreatie, Sportstimulering en Sportaanbieders. Daarvoor was Christel accountmanager en projectmanager sportstimulering voor de KNHS.


1. Kun je iets over jezelf vertellen?

In het hoge Noorden van Groningen ben ik voor het eerst gaan paardrijden op shetlanders in de wei bij een boer, zonder zadel en hoofdstel. Ik kukelde er toen zo vaak af, dat ik er niet meer bang voor was. Later leerde ik een beetje fatsoenlijk rijden op een manege en al vrij snel kwam er een verzorgpony Stella. Op zaterdag gingen we dan 8 km onder de man naar paardrijles, mijn vader ernaast op de fiets. We deden van alles met de pony: picknicken, schapen drijven, slootje springen achter de dijk en meedoen aan wedstrijden. Later ging ik andere pony’s rijden en werd ik groom bij internationaal vierspanrijder Jan Westers. We reden o.a. tegen Tjeerd Velstra en IJsbrand Chardon. Pas toen leerde ik de paardensport kennen op z’n allermooist, hele weekenden op pad, ver weg, slapen in de vrachtwagen onder de wollen paardendekens, leuke feesten en veel gezelligheid onderling. En dat is wat paardensport aan mensen bindt, een combinatie van de paarden, het trainen, soms presteren en de competitie, maar in een gezellige en verbonden sfeer. Daarnaast tijd om lekker te ontspannen met de paarden en de natuur in te trekken is helemaal perfect. Nu doe ik dat nog steeds, ik rijd het liefst zowel dressuur, als springen, buitenritten en soms wat cross hindernissen. En als er voldoende progressie is, ook wedstrijden.   

Qua studie en werk heb ik een goede basis voor mijn nieuwe functie met twee afgeronde opleidingen, namelijk Vrijetijdskunde en Hippische Bedrijfskunde. Voorheen heb ik o.a. gewerkt bij Stayokay Hostels als internet marketeer en heb ik mijn eigen adviesbureau gerund voor Hippische Ondernemers, Equi Projects, samen met een webshop voor gepersonaliseerde ruitersportartikelen, Horselabel.nl en mijn eigen Ruiterfitness Club. Dat laatste doe ik nog af en toe, ruiterfitness lessen geven en vind ik super leuk om te doen.

2. Sinds begin dit jaar ben jij begonnen in de nieuwe functie Manager Recreatie & Sportstimulering. Wat houdt deze functie in?

Voor deze functie is het belangrijk goed te formuleren wat recreatiesport is. Voor mij is dat alle paardensport wat niet competitief is. Dat betekent dat veel lessende ruiters en menners recreatief rijden, iemand die op buitenrit gaat, maar ook het trainen van paarden en jezelf, zonder uit te komen op wedstrijden en het kennismaken met nieuwe vormen van paardrijden, zoals Trec en Working Equitation.  Dat deel van de paardensport willen wij als afdeling zo goed mogelijk faciliteren voor ruiters en menners. Zorgen voor een passend aanbod die waarde toevoegt aan ieder KNHS-lidmaatschap. Samen ervoor zorgen dat veel mensen willen leren paardrijden of mennen en dat zo lang mogelijk in hun leven met veel plezier kunnen blijven doen. Alle paardensportaanbieders, zoals maneges, stallen en verenigingen zijn hierin uitermate belangrijk, dus we moeten hen goed ondersteunen en daarmee de deelname aan de paardensport blijvend stimuleren.

3. Wat is het eerste waar je mee aan de slag bent gegaan bij de KNHS?

Ik viel met mijn neus in de boter, want het traject Van Hand Veranderen, was al in volle gang, dus daar moest mijn eerst aandacht naartoe. Meteen aan de slag met projecten als een vernieuwd manegeconcept voor de jeugd t/m 12 jaar en een groot buitenrijplatform met daarop alle ruiterpaden in Nederland gedigitaliseerd. Samen met geweldige collega’s op mijn afdeling die daar al volop mee bezig waren en nu nog zijn.

De afdeling heeft wat wisselingen gehad in personeel, dus dat heeft ook grotendeels mijn eerste aandacht gekregen. Kijken wat we samen kunnen bereiken voor alle recreatieve ruiters, menners en sportaanbieders in het land. Goed doen wat we beloven, afspraken nakomen en duidelijk zijn als iets niet mogelijk is of kan. Vaak is er tijd tekort op een dag.


4. Waar kijk je het meest naar uit en wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor het komende jaar?

Ik kijk enorm uit naar het moment dat ons Buitenrijplatform officieel gelanceerd is en het echt iets toevoegt voor iedereen die gaat buitenrijden. Dat je makkelijk ritten kunt uitzoeken, leuke logeerplekken met stalling kunt vinden, maar ook een lunchtentje in het bos, waar je je paard even vast kunt zetten. Alles om meer gemak en plezier te brengen in het buitenrijden, of dat nou de recreërende wedstrijdruiter is of de doorgewinterde recreant met westernzadel. Buitenrijden.nl is nu al in betaversie live. 

De grootste uitdaging is voor mij een betere aansluiting vinden van het bestaande KNHS aanbod in diensten en producten bij het werk op de maneges, stallen en binnen verenigingen, Bijvoorbeeld de Ruiteropleiding in Brons en Zilver met een prachtige opbouw in de leermethode, waardoor ruiters zich daadwerkelijk kunnen doorontwikkelen in het paardrijden en dit kunnen toetsen tijdens de Proevendagen, wat wordt vastgelegd in het Ruiterpaspoort en in MijnKNHS. Maar ook sportaanbieders mogelijkheden aanreiken om Trec en Working Equitation te organiseren, Enjoy the Ride ritten en Voltige uit te proberen. Door een breed kwalitatief sportaanbod aan te bieden via onze KNHS- en FNRS-sportaanbieders, waarbij ruiterveiligheid, paardenwelzijn en leuke- en leerzame sport voorop staan, weet ik zeker dat we hele enthousiaste ruiters en menners houden. Onze accountmanagers gaan daar dit jaar o.a. volop mee aan de slag, samen met alle aangesloten paardensportaanbieders.


5. Wanneer is 2019 voor jou geslaagd, wat wil je aan het einde van het jaar bereikt hebben?

Daar kan ik vrij kort over zijn, want 2019 is geslaagd voor mij als we de leden iets hebben kunnen brengen vanuit de KNHS waar ze enthousiast over zijn binnen de recreatiesport. We zijn er voor de leden, dat zijn onze ruiters en menners, maar ook onze verenigingen en ook de FNRS-maneges en –stallen. Voor iedere doelgroep zal dat iets anders zijn, van gedigitaliseerde routes, een passende ruiteropleiding, je menbewijs halen, meedoen aan Enjoy the Ride, het Young Leaders Programma of deelnemen aan de Zit- en Springcompetitie of de Basisscholen Competitie. De KNHS ondersteunt de aangesloten sportaanbieders en die brengen de KNHS producten en diensten bij de ruiters en menners. Daar moeten wij samen voor zorgen.

 

Categorie: Vijf vragen aan

Ander Nieuws

  • #Welzijnsweetje aankoopkeuringen
    #Welzijnsweetje aankoopkeuringen
  • Online KNHS College Tour Werken aan de hand met Bastiaan de Recht
    Online KNHS College Tour Werken aan de hand met Bastiaan de Recht
  • Veranderingen aangespannen sport binnen KNHS
    Veranderingen aangespannen sport binnen KNHS