­ Adopteer je route in de gemeente Heeze-Leende - KNHS

Adopteer je route in de gemeente Heeze-Leende

Geplaatst op 13 november 2019 in Buitenrijden en KNHS

Afgelopen zaterdag 9 november zijn er in de gemeente Heeze-Leende vanuit Manege de Molenberg in Leende en Ruitersportcentrum Meulendijks c.a. 50 vrijwilligers in het bos en op de heide aan de slag gegaan met adopteer je Route! Een initiatief van de KNHS in samenwerking met Staatsbosbeheer om de ruiter- en menpaden in de omgeving te verbeteren.

De ruiters en menners in het Leenderbos zijn aan de slag gegaan met snoei- en opruimwerkzaamheden en hebben een groot aantal paaltjes geplaatst om de herkenbaarheid van de ruiter- en menpaden te vergroten. Toon Liebregts van Manege de Molenberg heeft er tevens voor gezorgd dat er met diverse grondbewerkingsmachines onderhoud is gepleegd aan de ondergrond van de ruiterpaden zodat deze goed begaanbaar blijven voor de gebruikers.

Op de Strabrechtseheide is er  door de vrijwilligers in verschillende groepen gesnoeid en afval opgeruimd in het gebied. Martien Adelaaars van Manege Meulendijks heeft met zijn grondbewerkingsmachines de paden over de heide geëgaliseerd waardoor deze er weer mooi bij liggen.

Afgelopen jaar is er veel gebeurd op het gebied van de toegankelijkheid van de gebieden voor ruiters en menners in de gemeente Heeze en Leende. De gemeente heeft in samenwerking met Visit Brabant een compleet nieuw fysiek bewegwijzerd routenetwerk voor ruiters en menners aangelegd.  Naar aanleiding van de aanleg van dit netwerk zijn de lokale ruiters, menners en ondernemers meer in contact gekomen met de terreinbeheerders. In samenwerking met Erik Schram van Staatsbosbeheer en Johan Castelijns, regioconsulent van de KNHS, is er afgelopen voorjaar een pilot opgestart om samen met de gebruikers onderhoud te gaan plegen aan de ruiter- en menpaden in het Leenderbos.  Deze dag was een groot succes en heeft zich mede daardoor uitgebreid naar de Strabrechtseheide.

In Nederland worden er jaarlijks ruim 17 miljoen buitenritten gemaakt te paard. Door de verandering van de bijdrage van de rijksoverheid met betrekking tot recreatie in de bos en natuurgebieden is het onderhoud aan ruiter- en menpaden onder druk te komen staan.  Dit betekent dat daar op een andere manier oplossingen voor gevonden moeten worden om deze voorzieningen in stand te houden. De  gebruikers van de gebieden in Heeze en Leende willen we hier graag een steentje aan bijdragen. Daarom hebben ze het initiatief  “Adopteer je route” omarmd. 

Met Adopteer je Route vragen we de ruiters en menners  en ondernemers  niet om geld te geven. We vragen ze om mee te helpen met het onderhoud hun favoriete buitenrijd gebied. Vele handen maken licht werk en daarmee besparen we flink op de onderhoudskosten. Bovendien is het de perfecte kans om gezamenlijk de routes in de eigen omgeving in stand te houden en waar nodig  tips en feedback te geven  op de mogelijkheden om paard te rijden.

Ben je geïnspireerd door het lezen van dit bericht , en wil je in jou gebied aan de slag met adopteer je route neem dan contact op met de regioconsulent van de KNHS in jou gebied! Je kunt hun gegevens vinden op www.buitenrijden.nl

Categorie: adopteer je route, buitenrijden, buiten

Ander Nieuws

  • #WoensdagWelzijnsWeetje De paardenweide
    #WoensdagWelzijnsWeetje De paardenweide
  • Vernieuwing ruiterroutes Zuid-Holland van start
    Vernieuwing ruiterroutes Zuid-Holland van start
  • Onderhoud ruiterpaden: Over noodzaak bij Staatsbosbeheer en de rol van de KNHS
    Onderhoud ruiterpaden: Over noodzaak bij Staatsbosbeheer en de rol van de KNHS