­ Bram Chardon op goud na teleurstellend verlopen marathon - KNHS

Bram Chardon op goud na teleurstellend verlopen marathon

Geplaatst op 17 augustus 2019 in Mennen & para

Toen na afloop van de marathon de stofwolken op het EK letterlijk en figuurlijk optrokken, bleek de kans op Europees teamgoud verdampt voor TeamNL. De marathonwagen van IJsbrand Chardon kiepte om en Koos de Ronde, de allersnelste in de marathonhindernissen, bleek in zijn A-traject 35 strafpunten verzameld te hebben. Maar er was ook goed nieuws uit Donaueschingen: Bram Chardon gaat aan de leiding van het individuele klassement!

Verkeerde tabel
Koos de Ronde ging als eerste teamrijder van start in de marathon en noteerde op maar liefst vijf van de acht marathonhindernissen de snelste tijd. Hij zou de marathon gewonnen hebben, maar aan de finish bleek dat de regerend Nederlands kampioen met een verkeerde tijdtabel vertrokken was. Bondscoach Ad Aarts licht het toe: “Er waren twee formulieren met tijden in omloop, met verschillende snelheden. Nu heeft Koos tijdfouten opgelopen in het A-traject, waardoor hij gekelderd is in het klassement en anders had hij tweede gestaan achter Bram. Dit is erg onfaire sport, dus we proberen het nog aan te vechten.” Via de Ground Jury en de Appeal Committee is het protest uiteindelijk afgewezen en zijn de medaillekansen voor Koos verkeken.

Eliminatie IJsbrand Chardon
De bondscoach geeft ook toelichting op het uitvallen van IJsbrand Chardon, die vanaf de zilveren positie aan de marathon begon en in de eerste drie hindernissen goede tijden klokte. “IJsbrand is omgegaan op hindernis vier. Zijn achterpaard viel bij de B-poort iets naar binnen, daar stond een boom met wortels, waardoor de wagen – weliswaar heel langzaam – op de kant ging en dan ben je uit de wedstrijd.” Door de uitschakeling van IJsbrand Chardon tellen zijn resultaten niet meer mee voor het teamtotaal.

Bal voorsprong
Bram Chardon reed een sterke marathon waarin hij tweede werd. Op alle hindernissen klokte Bram een top vijf tijd en hij schoof door naar de leidende positie in het tussenklassement. “Ik heb er een dubbel gevoel aan overgehouden”, vertelt Bram na afloop. “Voor mijn beide teamgenoten was het echt een domper, maar mijn marathon was goed. Mijn maatje Pandur liep weer voorop en dat voelde vertrouwd. Ik kende de tijden van Koos, maar wilde daar niet op rijden, want die is op het moment in de marathon bijna niet te kloppen. Dus ik heb tactisch op de tijden van Von Stein en Aillaud gereden en dat pakte goed uit.”

Bram heeft nu iets meer dan een balletje voorsprong op de Fransman Benjamin Aillaud. Morgen wordt na de Vaardigheid het medailleklassement opgemaakt en weten we of Bram de Europese titel van zijn vader overneemt.

Tussenstand EK na de marathon
Individueel
1. Bram Chardon (Den Hoorn) – 150,46
2. Benjamin Aillaud (FRA) – 154,67
3. Georg von Stein (DUI) – 155,32
4. Glenn Geerts (BEL) – 156,63
5. Michael Brauchle (DUI) – 162,15
19. Peter de Ronde (Zwartewaal) – 179,84
23. Edwin vd Graaf (Ouddorp) – 186,92
25. Mark Weusthof (Rossum Ov.) – 187,94
27. Koos de Ronde (Zwartewaal) – 188,36

Landenteams
1. Duitsland – 309,55
2. België – 324,74
3. Frankrijk – 329,69
4. Nederland – 338,82

Foto Bram Chardon door Krisztina Horvath

Ander Nieuws

  • IJsbrand Chardon tweede in Wereldbeker Stockholm
    IJsbrand Chardon tweede in Wereldbeker Stockholm
  • Vierspanrijders TeamNL verdienen opnieuw wereldbekerpunten
    Vierspanrijders TeamNL verdienen opnieuw wereldbekerpunten
  • Maximaal aantal WB-punten voor IJsbrand Chardon
    Maximaal aantal WB-punten voor IJsbrand Chardon