­ Column Theo Fledderus: Aan mensen met lef en inspiratie is altijd behoefte - KNHS

Column Theo Fledderus: Aan mensen met lef en inspiratie is altijd behoefte

Geplaatst op 12 maart 2019

In mijn vorige column ben ik al ingegaan op de rol van de jeugd in onze sport. Enthousiast gemaakt door het sterke optreden van Ajax afgelopen week wil ik daar graag nog een follow up aan geven.

Met lef
Als sportliefhebber volg ik veel. Ik heb dan ook enorm genoten van het jonge Amsterdamse voetbalteam dat het grote Real Madrid op de knieën kreeg. Frivool, fris, met lef en overtuiging werd de regerende kampioen verslagen. Geweldig om zo’n Frenkie de Jong te zien die Modric, toch de wereldvoetballer van het jaar, in de luren legt. Dergelijk spel van zulke jongelingen maakt mij enthousiast. Ook in de paardensport heb ik een dergelijk gevoel al een aantal keer ervaren en kennis gemaakt met jonge mensen die met lef opereren, energie stoppen in wat ze doen, nieuwe dingen oppakken en met frisse ideeën komen. In de sport denk ik dan aan iemand als Bram Chardon. Nog een twintiger, die met lef en veel passie de mensport beoefent. Hij komt natuurlijk uit een prachtig nest en weet zich binnen die omstandigheden enorm te ontwikkelen. Als je hem verhalen hoort vertellen, is dat bijzonder. Hij kan mensen inspireren, laat ze zien wat hij aan het doen is en vertelt eerlijk en open waar hij tegenaan loopt.

Toekomst
Maar er zijn er meer. Je vindt enthousiaste jongelingen eigenlijk in alle geledingen van onze sector. Wij hebben de Young Leaders, bij het KWPN zien we de Young Breeders en als ik kijk naar de FNRS denk ik weer aan de klankbordgroep met jonge ondernemers. Ik noem Tim Moesman uit Nootdorp. Een jonge ondernemer, een dertiger, die zelf een mooi manegebedrijf heeft opgezet. Ondank dat hij een wachtlijst heeft, probeert hij telkens weer iets nieuws te verzinnen. Hij wil jongens aan het rijden krijgen, steekt energie in manege-instructeurs in opleiding en laat zien constant met nieuwe dingen bezig te zijn. Zo’n ondernemend iemand werkt weer samen met andere jonge ondernemers en ze wisselen onderling ideeën uit.

Dat enthousiasme bij de jeugd heeft voor mij altijd aanstekelijk gewerkt. Ik zie het gebeuren op het KNHS-kantoor en ook in mijn vorige werkkringen haalde ik graag trainees of andere jonge mensen binnen om gebruik te maken van hun inzet. Het werkt twee kanten op en het is belangrijk dat jonge mensen een kans krijgen. Aan mensen met lef en inspiratie is altijd behoefte. Ze laten zien hoe mooi onze sport is en met wat voor overtuiging ze de dingen doen. Kijken waar kansen liggen en wat de uitdagingen zijn, als je ergens tegenaan loopt. We hebben er gelukkig genoeg rondlopen in de paardensport. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.  

In de volgende column wil ik graag ingaan op de start van het nieuwe buitenseizoen. Buiten het feit dat het altijd weer fijn is om van binnen naar buiten te gaan, staat er dit keer ook nog eens een voor de Nederlandse paardensport historisch seizoen te wachten.

Theo Fledderus (1956, Diever) is algemeen directeur van de KNHS. Voorheen was Fledderus onder meer algemeen directeur van NOC*NSF en interim-directeur bij de judo- en schaatsbond.

Categorie: column, vanhandveranderen

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: de man met de hamer
    Column Theo Fledderus: de man met de hamer
  • Column Theo Fledderus: Lockdown
    Column Theo Fledderus: Lockdown
  • Column Theo Fledderus: ‘Volhouden’
    Column Theo Fledderus: ‘Volhouden’