­ Column Theo Fledderus: Officials onmisbaar voor de paardensport - KNHS

Column Theo Fledderus: Officials onmisbaar voor de paardensport

Geplaatst op 09 oktober 2019

Het is de Week van de Scheidsrechter, een initiatief van NOC*NSF. Dit is het moment om extra aandacht te geven aan de ‘scheidrechters’ in onze sport, oftewel onze officials. Want als er één groep is binnen de paardensport die dergelijke aandacht verdient, zijn het toch wel deze officials. Het hele jaar door, in weer en wind, maken zij het mogelijk dat er wedstrijden gereden kunnen worden. Zonder officials geen wedstrijden en zonder officials geen KNHS.

Ergo, officials zijn onmisbaar voor de paardensport. Zij verdienen daarom meer aandacht en een groter podium. Natuurlijk mogen we ervan uitgaan dat zij het leuk vinden om te jureren, pony’s te meten, te werken als FEI dierenarts of één van de andere belangrijke taken te vervullen. En vanzelfsprekend faciliteren wij hen als KNHS door opleidingen en bijscholing te bieden. Maar er is zoveel meer mogelijk.

Onze juryleden zijn enorm betrokken en bevlogen, zo heb ik zelf meermaals ondervonden. Laatst was ik bij een bijeenkomst van het Dressuurforum en daar viel het me op dat er vanuit de aanwezige juryleden zoveel kennis bij elkaar kwam. Zij bespraken nog voor de vergadering begon tal van ideeën voor een betere jurering. Wij weten dankzij ons ledenonderzoek dat ruiters graag concrete verbeterpunten willen zien op hun wedstrijdprotocol. Zij rijden wedstrijden immers ook om beter te worden in paardrijden. Opbouwend jurycommentaar en eerlijke jurering zijn daarbij onmisbaar en officials spelen daarom een belangrijke rol in de continue verbetering.

Wij willen als KNHS meer verbinden en samenwerken met onze officials. Volgend jaar gaan we dat concreet vorm geven door een platform in te stellen en een congres voor hen te organiseren. Wij willen graag meer voor de officials doen. De KNHS leert immers op haar beurt veel van de officials, zeker van de criticasters. Door goed met elkaar te praten kunnen we gezamenlijk de paardensport alleen maar beter maken. Wij hopen dat officials zich steeds meer als trotse KNHS-ambassadeurs gaan zien en voelen en grijpen deze week aan om dat nog eens extra te benadrukken.

 

Van 5 tot en met 13 oktober is het de Week van de Scheidsrechter, een initiatief van NOC*NSF. Wij grijpen deze gelegenheid aan om officials te bedanken voor hun inzet als official in onze mooie paardensport. Zij maken het mogelijk dat alle paardensporters, van jong tot oud, plezier hebben met hun pony of paard in de wedstrijdsport. Zonder officials is het rijden van wedstrijden niet mogelijk. Daarom deze week extra aandacht voor onze officials in de paardensport!

Categorie: Week van de Scheids

Ander Nieuws

  • Start nieuwe groep Young Leaders Program ‘Geef de jeugd een stem’
    Start nieuwe groep Young Leaders Program ‘Geef de jeugd een stem’
  • Zonder officials geen paardensport
    Zonder officials geen paardensport
  • Open Manegedagen van 17 t/m 26 september 2021
    Open Manegedagen van 17 t/m 26 september 2021