­ Column Theo Fledderus: uitgelezen kans - KNHS

Column Theo Fledderus: uitgelezen kans

Geplaatst op 22 januari 2019

‘Je krijgt pas erkenning als mensen je kennen’

Allereerst wil ik natuurlijk deze gelegenheid aangrijpen om al onze leden een voorspoedig 2019, met veel paardensportplezier toe te wensen! Zoals ik al had aangegeven in mijn vorige column heb ik kort voor de feestdagen het NOC*NSF Sportgala bezocht. Dat was hartstikke leuk. Wat opviel was de veelzijdigheid van onze succesvolle Nederlandse sporters en ook dat zelfs wereldkampioenen niet zomaar Sportman of Sportvrouw van het Jaar worden. Ons succesvolle para dressuurteam heeft het ook niet gehaald, al zaten we nog wel bij de eerste nominaties. Natuurlijk springt er altijd een aantal sporten in het oog. Ik heb het lijstje van voormalige winnaars nog eens doorgenomen en dan blijkt dat schaatsen en wielrennen wel aan de top staan. Dat is zo gegroeid en wordt versterkt door alle televisieaandacht. Als je in dergelijke sporten uitblinkt, kent iedereen je en wordt alles heel goed voor het voetlicht gebracht. Doe je dat in een andere sport blijkt dat een stuk lastiger. Dan moet je wel iets heel bijzonders doen. Maar zelfs motorcrosser Jeffrey Herlings redde het dit jaar niet, ondanks zijn zeer bijzondere wereldtitel. Je ziet vervolgens de hele motorsportbond teleurgesteld afdruipen en denken: ‘Wat kunnen wij nu nog meer doen dan dit?’ Maar ja, zo werkt dat, weten wij ook maar al te goed. De gunfactor speelt mee, aangezien de sporters in de zaal ook stemmen. En dat was vroeger nog erger.

Anky
Zelf hebben we ooit één Sportvrouw van het Jaar gehad, Anky in 1994. In de jaren daarna hebben we heel veel successen geboekt en we doen het nog altijd niet slecht. Neem Harrie Smolders, die in heel 2018 de wereldranglijst aanvoerde. Alleen, we leven een beetje in onze eigen sportwereld. Dat is wel een punt. We creëren heel veel publiciteit in onze eigen wereld, maar buiten de paardensportwereld wordt er helemaal niet naar gekeken. Daar kunnen we nog wel een stap in maken. We mogen meer uitdragen dat paardensport een echte mooie Nederlandse sport is. Dat uitdragen heeft ook te maken met het geven van interviews en het social-media-gebruik door de toppers uit de sport zelf. Jezelf meer uiten, laten zien wie je bent, eens een bijzonder verhaal vertellen. Als je dat een of twee keer doet, word je vanzelf weer een keer gevraagd. Anky was daar hartstikke goed in, maar heel veel anderen zijn daar minder goed in. Die denken: “Wat een gedoe, waarom zou ik het doen?” Dat is in mijn ogen jammer. Voor henzelf, maar zeker ook voor de rest van de sport. Je krijgt immers pas erkenning als mensen je kennen.

EK Rotterdam
Toen ik bij het NOC*NSF zat, zeiden we al: “Het gaat om de prestatie, maar ook om de presentatie.” En laat daar dit jaar nu een uitgelezen kans voor zijn. We hebben in Rotterdam de drie EK’s; springen, dressuur en para dressuur. Het is een van de grootste sportevenementen van 2019 in Nederland en we willen er als KNHS graag een feest van maken, samen met de organisatie, TeamNL, de overige sponsoren en het ministerie van VWS. We kunnen de paardensport in het zonnetje zetten en gaan met ambassadeurs hieraan werken. Hopelijk krijgen deze topruiters en met hen anderen meer beeld en smoel. We moeten die kans pakken. Natuurlijk heb ik niet de ijdele hoop dat we dan dit jaar de Sportman of Sportvrouw van het Jaar hebben. Maar wie weet in 2020 als Tokio vervolgens een groot succes zou worden. Vanzelfsprekend is zo’n uitreiking vooral symbolisch, maar deze staat tegelijkertijd wel voor herkenbaarheid bij het grotere publiek. Als we die in 2019 kunnen vergroten, zou dat al een mooie winst voor onze prachtige sport zijn.

 

Theo Fledderus (1956, Diever) is algemeen directeur van de KNHS. 

Categorie: vanhandveranderen

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: Samenwerking
    Column Theo Fledderus: Samenwerking
  • Column Theo Fledderus: Geen woorden maar daden
    Column Theo Fledderus: Geen woorden maar daden
  • Theo Fledderus: 'De veranderingen moeten nu zichtbaar worden’
    Theo Fledderus: 'De veranderingen moeten nu zichtbaar worden’