­ De basis van het springen centraal tijdens KNHS College Tour met Bianca Schoenmakers - KNHS

De basis van het springen centraal tijdens KNHS College Tour met Bianca Schoenmakers

Geplaatst op 14 november 2019

Op 13 november stond de KNHS College Tour in het teken van springen. Tijdens deze leerzame avond voor ruiters en instructeurs kregen drie groepen ruiters les van niemand minder dan internationaal springamazone en ‘barrageprofessor’ Bianca Schoenmakers.

Het onderwerp van gesprek was ‘Springen in de juiste rijstijl’. Hoe belangrijk zijn houding en zit? Hoe train je je paard voor een barrage op tijd? Hoe verbeter je de techniek van je paard? Een opvallend detail over de trainingsmethode van Bianca is dat zij steeds probeert een paard te verrassen: “Als je iets doet wat je paard niet verwacht – maar wat hij natuurlijk wel aan kan – houd je zijn training leuk en uitdagend.”

De avond begint met een groep B-ruiters. “Houding en zit is niet alleen in de B belangrijk”, zegt Bianca. “Op elk niveau is het belangrijk dat jij je paard niet in de weg zit. Een tijdje geleden mocht ik tijdens een B-wedstrijd jureren, op stijl. Ik zag een meisje dat in een mooi tempo haar barrage reed. Overal hetzelfde ritme, overal ongeveer dezelfde afstand. Ze zat de hele tijd in de verlichte zit en dat was waar ik met een collega jurylid een discussie over kreeg. Hij gaf haar een veel lager punt voor houding en zit dan ik. “Ze heeft de hele weg niet op haar billen gezeten”, zei hij. “Moet dat dan?” Vroeg ik. “Ik vind dat als jij zo op je paard zit dat hij een fijn parcours kan lopen, als je hem nergens in de weg zit, je een acht mag krijgen voor houding en zit.”

Net als de B-ruiters begint ook de les van de L/M-ruiters met een galopje over twee balken op zo’n zes galopsprongen. Een van de paarde van de eerste groep ‘doet’ het in vier en springt over de tweede balk als ware het een hindernis van 1.30 meter. De tip die Bianca geeft als je bij een snel paard de controle dreigt te verliezen is: halthouden. “Niet op de rem trekken, maar stilstaan en de hand ontspannen. Zo leert hij na de hindernis terugkomen, wachten op de ruiter in plaats van wegrennen.”

De ruiters krijgen als opdracht om het aantal galopsprongen te tellen dat hun paard maakt, en vervolgens springen ze een kruisje waarbij Bianca hun houding en zit bekijkt. Een van de paarden komt een beetje terug voor de sprong. “Dénk eens naar voren”, zegt Bianca. “Controle is belangrijk maar vergeet niet dat je paard voorwaarts moet blijven. Hij moet op een kleine hulp blijven doorgalopperen. In het ideale geval denk jij aan verruimen, en trekt hij aan.”

Ook de groep Z-ruiters begint met een galop over balken. De ruiters krijgen de opdracht om de afstand van 31 meter in acht en vervolgens zeven galopsprongen te rijden. Als ze over een parcoursje gaan, ziet Bianca dat een van de paarden consequent wat ruim voor de sprong wordt gebracht. Zijn amazone geeft aan dat haar paard over het voorbeen springt als hij te dicht op de hindernis komt. Hier gaat Bianca mee aan de slag door op drie meter voor, en drie of zes meter na een stijlsprong een balk te leggen. “Daarmee kun je zijn voorbeen verbeteren en maak je hem handiger”, zegt ze. “En ook hier geldt weer: je doet iets wat je paard niet verwacht, waardoor je hem aan het denken zet. Paarden die denken, die méédenken; dat zijn fijne springpaarden.”

5 tips van Bianca

1. Verras je paard. Als jij na een (laag) sprongetje een andere kant op stuurt dan je paard verwacht, gaat hij meedenken.

2.  Kijk waar je heen moet, niet ná maar al tijdens de sprong. Anders kan het zomaar zijn dat je heel ergens anders belandt dan je van plan was.

3.  Door kort te wenden, weinig meters te maken kun je een snelle barrage rijden. Dan hoef je je paard niet plat door de bocht te duwen of uit elkaar te jagen.

4.  Ook voor Z-ruiters is de basis belangrijk. Juist als de hindernissen hoger worden en de afstanden lastiger, draait het om controle.

5.  Wat je moet doen als je paard erg heet wordt van over balkjes galopperen? Niet over balkjes galopperen. Pas de training aan aan je paard.

Nog meer springen?
Ben jij een echte springfan? Houd dan vrijdagavond 17 januari 2020 vrij in je agenda. Dan is het KNHS Trainersseminar Springen. De kaartverkoop gaat binnenkort van start!

Meer over de KNHS College Tour
Als je paardrijdt, dan ben je nooit uitgeleerd. Je kunt altijd beter leren rijden, maar je kunt je zelf ook op andere vlakken ontwikkelen. Bijvoorbeeld via de 'KNHS College Tour' (Voorheen Hippische Leergang). Een KNHS College Tour is een cursus van één of meerdere dagen waarin je meer leert over een specifiek onderwerp. Voor sommige colleges kan je als instructeur of jurylid zelfs theoriepunten voor je licentie verdienen. Inschrijven voor een KNHS College Tour verloopt via Mijn KNHS. Let op dat je je op tijd aanmeldt want vol=vol.

De volgende KNHS College Tours staan gepland:
20 november: KNHS College Tour Hoeveel weet jij van het paardenlichaam met Jarko Dun (vol)
28 november: KNHS College Tour Mentaal sterker zorgt voor meer plezier met je paard met Sanne Beijerman (vol)
11 december: KNHS College Tour Eventing in de praktijk met Man Buurman en Alice Naber-Lozeman

Meld je aan voor het Facebook Event van de KNHS College Tours om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws hierover. Kijk meer informatie en een overzicht van alle KNHS College Tours op www.knhs.nl/knhscollegetour

Foto: Janine Verschure

Categorie: KNHS College Tour

Ander Nieuws

  • KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
    KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
  • 100 jaar KNHS & paardenwelzijn: Van veelzijdigheid troef naar meer van hetzelfde
    100 jaar KNHS & paardenwelzijn: Van veelzijdigheid troef naar meer van hetzelfde
  • KNHS bestaat 100 jaar *video*
    KNHS bestaat 100 jaar *video*