­ Doe de cursus! EHBO bij paarden - KNHS

Doe de cursus! EHBO bij paarden

Geplaatst op 05 juli 2019

Stel, je komt op stal en je paard voelt zich duidelijk niet lekker. Hij heeft een dik been of een bloedende wond. Weet jij wat je dan moet doen? Koelen, spoelen, verbinden of juist niet? In de praktijkgerichte eendaagse cursus EHBO-paard die dit najaar van start gaat, leer je veel voorkomende aandoeningen en ziektes te herkennen, algemeen onderzoek te doen, wonden te verbinden en verbanden aan te leggen. Super handig om te weten voor iedere paardenliefhebber! Als voorproefje geven we je alvast vijf tips voor als je paard een wondje op zijn lijf heeft.

1. SCHAT DE ERNST VAN DE SITUATIE IN

Zodra je merkt dat je paard een wond heeft opgelopen is het belangrijk om eerst de ernst van de situatie en de wond in te schatten. Wat voor soort wond is het en waar op het lichaam zit de open wond? Gaat het om een snijwond, scheurwond (bijvoorbeeld door prikkeldraad), bijtwond, schaafwond of steekwond (bijvoorbeeld nageltred). Vind je dat zelf moeilijk om te beoordelen? Schakel dan hulp in van een vriend of stalgenoot en vraag of diegene met je mee wil kijken. Samen kunnen jullie beslissen of het nodig is om de dierenarts in te schakelen.

2. BEL ZO SPOEDIG MOGELIJK

Als de wond verzorgt moet worden door een dierenarts is het belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te bellen. De dierenarts zal beslissen of de wond gehecht moet worden en of antibiotica nodig is. Voor een optimale genezing van wonden is het noodzakelijk om open wonden zo snel mogelijk te laten hechten. Dit kan vaak nog binnen tien uur na het ontstaan van de wond.

3. VOORKOM WONDINFECTIES

Bij een kleinere wond die je zelf goed kunt verzorgen, gaat het vooral om het beperken van wondverontreiniging. Omdat de huid kapot is, kunnen er heel makkelijk vuil en bacteriën naar binnen komen. Een wondinfectie is dan het gevolg, vaak met ernstige complicaties voor het normale genezingsproces kunnen optreden. Voorkom bij de verzorging enig contact tussen de wond en vuile handen, vloeistoffen en materialen. Losliggende vreemde voorwerpen in de wond, zoals houtschilfers, zand, steentjes en dergelijke mag je verwijderen door het eruit te spoelen met veel schoon water. Dek de wond eventueel af met steriele gazen als je paard in contact kan komen met vieze materialen van buitenaf zoals stro of vlas. Breng géén ontsmettingsmiddel in de wond aan en gebruik ook géén wondspray omdat de meeste middelen meer kwaad dan goed doen. Zeker bij kleinere wonden die uit zichzelf goed kunnen genezen, kan dit nadelig zijn.

4. WEES ALERT OP DE REACTIE VAN HET PAARD

Let op! Wonden doen pijn. Wees bij de behandeling daarom altijd bedacht op reacties van het paard! Als je paard heftig reageert op de verzorging of veel stress ervaart, is het goed om hiervoor hulp te vragen. Eén persoon kan het paard dan gerust stellen terwijl de ander de wond verzorgt. 

5. BIJ TWIJFEL, ALTIJD BELLEN! 

Bij twijfel, bel altijd de dierenarts. Weet je niet zeker of de wond gehecht moet worden? Of twijfel je over de plek en de ernst van de wond? Schakel dan altijd een dierenarts is! Het is beter om een keertje extra hulp te laten komen, dan een wond die later gaat infecteren of nog erger.

LEER ZELF EHBO TOEPASSEN MET DE CURSUS EHBO PAARD

De cursus EHBO Paard wordt door de KNHS georganiseerd samen met DAP Bodegraven en vindt op 4 oktober 2019 plaats op het KNHS-centrum in Ermelo. In 2018 is deze populaire eendaagse cursus vernieuwd! De opzet van de cursus is praktischer geworden, zodat er door de deelnemers meer geoefend kan worden met het aanleggen van verbanden en het uitvoeren van een algemeen onderzoek. Uiteraard komt ook de theorie uitgebreid aan bod.  

Deelname aan de cursus kost 75 euro, dit is inclusief warme maaltijd, certificaat en oefenmateriaal. De cursus is gebaseerd op het boek EHBO paard. Dit boek is niet inbegrepen in de cursusprijs. Als je bij inschrijving voor de cursus direct het boek bestelt, dan krijg je een mooie korting op het boek. Je betaalt dan €19,95 in plaats van de reguliere prijs van €29,95. Je ontvangt het boek dan bij aanvang van de cursus.

Inschrijven is nu mogelijk via Mijn KNHS. Iedereen die lid is van de KNHS en ouder is dan 14 jaar kan zich inschrijven voor deze cursus. In de nieuwe opzet kunnen er maximaal 40 deelnemers deelnemen. Het eerste half uur is voor de hele groep hetzelfde, daarna worden de deelnemers onderverdeeld in twee groepen. De rest van het programma is ingedeeld in blokken van een uur, waarbij de groepen elkaar steeds afwisselen. De helft van de groep is dan in de theorieruimte en de andere helft in de stallen voor de praktijk.

Voor deze dag hebben we 8 paarden nodig. Geef bij de vragen aan of je een paard of D/E pony mee kunt nemen. Zonder paarden kan deze dag niet doorgaan!

 

Inschrijven voor de EHBO Paard cursus

 

Het programma:

14.30 –15.00 uur             
Ontvangst met koffie en aanwezigheid registratie + uitreiken EHBO boeken

15.00 – 15.30 uur  
Hele groep – theorie: introductie, EHBO algemeen en algemeen onderzoek

15.30 – 16.30 uur
Groep 1 – praktijk: algemeen onderzoek
Groep 2 – theorie + casus: wonden

16.30 –17.30 uur
Groep 1 – theorie + casus: wonden
Groep 2 – praktijk: algemeen onderzoek

17.30 – 18.15 uur  
Pauze met warme maaltijd 

18.15 – 19.15 uur 
Groep 1 – theorie + casus: spoedgevallen
Groep 2 – praktijk: verbanden 

19.15 – 20.15 uur            
Groep 1 – praktijk: verbanden
Groep 2 – theorie + casus: spoedgevallen            

20.15 – 20.30 uur 
Nabespreken en uitreiken certificaten

Categorie: EHBO-paard, EHBO-cursus, Cursus

Ander Nieuws

  • KNHS Cursus Mentale Training gaat online door *Filmpje*
    KNHS Cursus Mentale Training gaat online door *Filmpje*
  • Cursus EHBO Paard (VOL)
    Cursus EHBO Paard (VOL)
  • #Woensdagwelzijnsweetje EHBO bij kleine wondjes
    #Woensdagwelzijnsweetje EHBO bij kleine wondjes