­ EK U25: Goud voor Nieuwenhuis, Nekeman bemachtigt zilver - KNHS

EK U25: Goud voor Nieuwenhuis, Nekeman bemachtigt zilver

Geplaatst op 27 juli 2019 in Dressuur & Para

Er is geen twijfel mogelijk over wie de beste U25-amazone van Europa is. In het Italiaanse San Giovanni in Marignano verpletterde Jeanine Nieuwenhuis alle concurrentie. Zilver was er voor Denise Nekeman, die met haar Boston STH in moeilijke omstandigheden moest losrijden en toch een dijk van een proef neerzette.

KNHS Talententeamlid Jeanine Nieuwenhuis noemt haar succespaard ‘The King’ en op dit Europees kampioenschap gaat deze TC Athene (v.United) ook als een koning door de baan. Nieuwenhuis laat na deze individuele proef de score oplopen tot 76,43% en is daarmee verzekerd van goud. “Het was megagoed”, vertelt bondscoach Monique Peutz. “Ik had gewoon kippenvel. TC Athene gaat met zoveel kracht door de baan heen en boet daarbij niet in op elegantie. De wisselseries waren groot van de grond af en met hetzelfde gemak ging dit duo heel klein door de pirouettes.”

Buikpijn van de spanning
“Het was heel spannend voor me. De individuele strijd is over twee dagen en ik moest gisteren al starten. Ik heb de rest van de dag buikpijn gehad. Samen met mijn familie heb ik geprobeerd om andere dingen te doen en er niet aan te denken. Vanmiddag konden we met zijn allen niet meer eten van de zenuwen. Vanwege het onweer werd de wedstrijd stilgelegd en het duurde heel erg lang voordat het resultaat definitief was. Mijn paard is in bloedvorm en ik wil in de kür hetzelfde doen als waar ik de hele week mee bezig ben. TC Athene is gewoon heel erg goed zoals hij nu is. Ik wil dat in de finale graag nog een keer laten zien”, meldt Nieuwenhuis die rijdt op muziek van Ed Sheeran, Phil Collins en Kensington.

Zilver voor Nekeman
Denise Nekeman ging met haar Boston STH (v.Johnson) naar het zilver. “De piaffe en de passage, met name de overgangen daartussen, waren echt heel mooi. De wissels waren safe en de pirouettes mooi klein en goed doorgesprongen. Een hoogtepunt waren de overgangen van passage naar een indrukwekkende uitgestrekte draf en vervolgens weer naar passage”, licht Peutz toe over de proef die 73,87% opleverde.

Gas op die lolly
“Ik ben er superblij mee”, vertelt Denise Nekeman, lid van het KNHS Talententeam. “Het is een bizar EK, want mijn trainer Hans Peter Minderhoud was een dag vertraagd en was net op tijd om me te helpen met het losrijden voor de landenproef. Daarin was ik vierde en ik dacht vandaag: dat gaat me niet nog een keer gebeuren. Na een kwartier losrijden werd de wedstrijd stilgelegd en moest ik anderhalf uur wachten voordat ik verder kon. Stond ik daar op stal te koekeloeren. Het was niet makkelijk, maar ik kon mijn focus vasthouden. Na de proef kwam alle emotie eruit. Na al die EK’s heb ik op mijn laatste jeugd-EK eindelijk een individuele medaille. In de kür ga ik gewoon rijden; gas op die lolly!”

Carlijn Huberts naar achtste plaats
Carlijn Huberts en Watoeshi (v.Rousseau) kwamen tot 68,17%. “Carlijn ging echt wel heel goed en ten opzichte van de landenproef hadden we net wat meer punten verwacht. De verzamelde stap en het halthouden waren niet zo mooi, daarentegen waren de piaffe en de passage wel weer heel goed.” Huberts werd 13e met dit resultaat”, besluit een trotse bondscoach Monique Peutz.’

Zondag rijden de drie amazones de finale, Kür op Muziek, van het EK

Uitslag EK U-25 Individuele proef
GOUD Jeanine Nieuwenhuis (Serooskerke), TC Athene, 76.436%
ZILVER Denise Nekeman (Hasselt), Boston STH, 73.872%
BRONS Jills-Mariellle Becks (Dui), Damon’s Delorange, 73.359%
13. Carlljn Huberts (Beers, NB), Watoeshi, 68.179%

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto: Jeanine Nieuwenhuis wordt gefeliciteerd door bondscoach Monique Peutz (www.equigeniek.nl)

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 1 t/m 7 maart 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 1 t/m 7 maart 2021
  • Verslag dressuurforum 15 februari 2021
    Verslag dressuurforum 15 februari 2021
  • Beleef The Dutch Masters live *UPDATE*
    Beleef The Dutch Masters live *UPDATE*