­ Eventingruiters strijden via EK en FEI Nations Cup voor Tokyo ticket *Update* - KNHS

Eventingruiters strijden via EK en FEI Nations Cup voor Tokyo ticket *Update*

Geplaatst op 26 juni 2019 in Eventing

Voor de eventingruiters van TeamNL zijn de komende maanden essentieel als het gaat om kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokyo. Het team kan zich kwalificeren voor Tokyo via het EK dat begin september in het Duitse Luhmühlen verreden wordt of via de FEI Nations Cup serie.

Om zich via het EK te kwalificeren voor Tokyo moet het team van bondscoach Bettina Hoy op de geschoonde lijst (dus zonder de landen die zich reeds geplaatst hebben) bij de beste twee landen eindigen. Via de FEI Nations Cup is nog een teamplaats beschikbaar voor Tokyo. Het hoogst geëindigde land op de geschoonde lijst van de landenwedstrijd serie krijgt ook een startbewijs.
De mogelijkheden voor TeamNL om zich te plaatsen voor Tokyo zijn er dus zeker, maar er moet nog flinke strijd geleverd worden want er zijn meerdere Europese landen die nog zonder Olympisch startbewijs zitten. Onder deze concurrenten bijvoorbeeld; België, Zweden, Italië, Zwitserland en Spanje, landen die stuk voor stuk ook een sterk team op de been kunnen brengen.
Mocht het onverhoopt niet lukken om een teamplaats te bemachtigen, dan is er de mogelijkheid voor een individuele ruiter om naar Tokyo te gaan. Op basis van de Olympic Ranking worden er individuele startplaatsen toegewezen.
Zoals altijd bij Olympische Spelen is het uiteindelijk zo dat het NOC*NSF de combinaties, op basis van voordracht door de KNHS, uitzendt naar Tokyo.

FEI Nations Cup
Om alle opties zo goed mogelijk te benutten, is het streven om dit jaar ook een teams af te vaardigen naar alle FEI Nations Cup wedstrijden. Dat levert voor de eventingruiters een hele puzzel op, want het seizoen is druk en het aantal combinaties dat op dat niveau goed mee kan doen is beperkt.
Inmiddels zijn de FEI Nations Cup wedstrijden in het Engelse Houghton Hall en het Italiaanse Pratoni verreden. TeamNL eindigde daar twee maal als vijfde. Nette klasseringen, maar ook de naaste concurrenten in de strijd om de Olympische tickets deden het goed. Alle kansen liggen er dus nog, maar de strijd is nog lang niet gestreden.
Bondscoach Bettina Hoy: “Doordat de FEI Nations Cup ook de kans biedt voor de teams om zich voor Tokio te plaatsen, doen er duidelijk meer landen mee. Dat geeft een goede opwaardering van de wedstrijdserie ten opzichten van voorgaande jaren. TeamNL probeert overal met een goed team aan de start te staan.”

Komende week staat de FEI Nations Cup in het Poolse Strzegom op het programma. Bondscoach Bettina Hoy kan dan rekenen op drie routiniers. Tim Lips (Breda) zadelt zijn topper Bayro, Alice Naber (Biddinghuizen) komt aan de start met haar trouwe partner ACSI Peter Parker en Merel Blom (Aalten) reist af met Chiccolino. Als vierde teamcombinatie is Laura Hoogeveen (Weert) met Wicro Quibus N.O.P. van de partij.

Toevoeging: Op basis van de omstandigheden in Strzegom heeft Bettina Hoy besloten om niet Alice Naber, maar KNHS Talententeamlid Janneke Boonzaaijer (Renswoude) met ACSI Champ du Tailleur in het team op te nemen. 

Resterende wedstrijden FEI Nations Cup Eventing 2019:
26 – 30 juni Strzegom (Pol)
24 – 28 juli Camphire Cappoquin (Ier)
7 – 11 augustus Haras du Pin (Fra)
19 – 22 september Waregem (Bel)
10 – 13 oktober Boekelo (finale)

EK Eventing
28 augustus t/m 1 september Luhmühlen (Dui)

Foto Tim Lips en Bayro in cross Boekelo door Ashley Claus

Ander Nieuws

  • Jan Van Beek Memorial 2022 voor Beau Posthumus en Sophie Weening
    Jan Van Beek Memorial 2022 voor Beau Posthumus en Sophie Weening
  • Maxime Karman wint goud op NK Eventing Junioren
    Maxime Karman wint goud op NK Eventing Junioren
  • Afvaardiging WK jonge eventingpaarden bekend
    Afvaardiging WK jonge eventingpaarden bekend