­ Glock’s London neemt afscheid van de sport - KNHS

Glock’s London neemt afscheid van de sport

Geplaatst op 23 juni 2019 in Springen

Een icoon uit de springsport nam vandaag afscheid van de sport. Voor volle tribunes in Geesteren gunde Gerco Schröder zijn tophengst Glock’s London zijn verdiende wedstrijdpensioen. Met de inmiddels 17-jarige Glock’s London schreef Gerco op de Olympische Spelen in London geschiedenis door individueel en met het Nederlandse team zilver te winnen. Twee jaar later voegden ze bij de WEG in Caen teamgoud toe aan hun indrukwekkende palmares, waarop ook meerdere Grote Prijs overwinningen prijken.

Voorafgaand aan de FEI Longines Nations Cup of the Netherlands kreeg Glock’s London een mooi afscheid van de sport. Een mooier moment kon er voor de 17-jarige hengst niet gekozen worden. Met Gerco Schröder in het zadel was London jarenlang een steunpilaar voor het Nederlandse springruiterteam van Rob Ehrens.

“London is voor mij een enorme bouwsteen geweest aan de medaillespiegel”, kijkt bondscoach Rob Ehrens terug. “In Caen tijdens de Wereldruiterpelen sleepte hij de gouden medaille voor ons uit het vuur. In London twee zilveren medailles en de finale van de Nations Cup winnen, ja dat zijn dingen die ik nooit meer vergeet.”

Gerco Schröder leidde London vanaf zijn vijfde jaar op en toen London tien jaar oud was oogstten ze succes op de Olympische Spelen in London. Rob Ehrens: “Ik heb London zien komen vanaf jonge leeftijd. Ik heb dat paard en zeker de combinatie met Gerco zien groeien. Dat is geweldig mooi om te zien. Daar blijkt wel uit dat de beste combinaties zijn, de combinaties die langer bij elkaar zijn. Die naar elkaar toe kunnen groeien. London en Gerco vormden echt een twee-eenheid. Dan kun je tot ongekende prestaties komen.”

Wat maakte London voor Ehrens zo bijzonder. “Londen was constant in zijn prestaties. Geen pieken en dalen. Maar altijd een paard waar ik op kon bouwen. Dan wist je in een landenwedstrijd, dat is nul of vier. Dat is als coach natuurlijk heel belangrijk om er zo’n paard bij te hebben. Met Gerco was dat een absolute topcombinatie. Een paard als London, met zoveel medailles aan zijn staldeur, ja dat is echt een icoon. Die hebben we er in Nederland wel meer gehad, maar London is toch wel bijzonder.”

Op vijfjarige leeftijd werd Carembar de Muze door Wim en Gerco Schröder in België ontdekt. Toen Gerco hem voor de eerste keer reed wist hij dat het een speciaal paard was. Hij werd voor de Eurocommerce-stal aangekocht en kreeg net als alle paarden van de stal een stad als naam. Met het oog op de Olympische Spelen van 2012 kreeg de vos de toepasselijke naam London.
Een voorspelling die uitkwam. In London veroverden Gerco en London met het team en individueel zilver. Ze waren de beste combinatie van de Spelen.

Na vele foutloze ronden in Nations Cup wedstrijden was er in 2014 met het team de winst in de Nations Cup finale in Barcelona. Een maand nadat ze met het Nederlandse team goud wonnen op de Wereldruiterspelen in Caen.

En dat was niet alles. Ontelbaar zijn de top 5 klasseringen in de meest prestigieuze Grote Prijzen op de wereld. Zo won London met Gerco de Global Champions Grand Prix van Cannes, Doha en Wenen. Het laatste grote succes was de overwinning in de Grote Prijs van Salzburg in het land van zijn huidige eigenaar Gaston Glock in december 2018.

Op 23 juni 2019 neemt een icoon afscheid van de sport. Voor de fokkerij blijft Glock’s London beschikbaar. Zijn kinderen zijn uit hetzelfde springhout gesneden en tonen hun kunnen al op het hoogste niveau in de sport.

London bedankt.

Foto's: Dirk Caremans, www.hippofoto.be

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF