­ IK Ermelo 2019: Laatste dag dressuurkampioenschappen in het teken van de ponysport en B paarden *Update* - KNHS

IK Ermelo 2019: Laatste dag dressuurkampioenschappen in het teken van de ponysport en B paarden *Update*

Geplaatst op 16 maart 2019 in Dressuur & Para

Op de laatste van de indoor dressuurkampioenschappen komen ook weer pony’s in actie. Zij strijden in de klassen Z1 cat D/E, Z2 cat D/E, Z1/Z2 cat C en L2 alle categorieën. Ook staat het kampioenschap B paarden op het programma. Vanmorgen werd Mirthe Kogelman als eerste kampioene gehuldigd. Zij won met haar pony Comm's Forest Dille de klasse L2 cat. A/B.

Mirte Kogelman wint met New Forest dekhengst L2, AB

De twaalfjarige Mirthe Kogelman is de nieuwe KNHS-Indoorkampioen in de klasse L2, A/B. Ze reed de goedgekeurde New Forest hengst Comme’s Forest Dille naar de titel. “Soms is hij wel sterk, maar vandaag was hij heel fijn en lette goed op”. Mirthe rijdt de bruine stoere hengst nu anderhalf jaar voor eigenaar Raymond Kamphuis, die Mirthe ook lesgeeft. “Ik rijd thuis nog een vijfjarige merrie en een A-pony, een hengst, ook bij Raymond Kamphuis.”

"Vandaag was hij heel fijn en lette goed op”, vertelde kampioene Mirte over haar pony Comm's Forest Dille.

IK 2019: Brabant levert kampioenen in het Z/DE en L2/C
“De proef ging precies zoals ik had gehoopt”, vertelt Z1/DE kampioene Lynn Peijnenburg, die de mooie ruin Sulaatik’s Vingino reed. “Ik rijd hem nu anderhalf jaar en heb nu de punten voor de klasse Z2. Het doel is om internationaal te gaan rijden. Niet om te winnen, maar gewoon om mee te doen en erbij te horen. Sulaatik’s Vingino is mijn eerste pony op dit niveau. Ik ben twee keer Brabants kampioen geweest en dit is mijn eerste nationale titel. Ik krijg les van Kim Vughts en Theo Hanzon en mijn moeder helpt me door de week.” Sulaatik’s Vingino is niet de enige pony die Lynn rijdt. “De goedgekeurde hengst Holtenhaus Elizar rijd ik ook, maar ik heb met hem nog geen wedstrijden gestart.”

“De proef ging precies zoals ik had gehoopt”, vertelt Z1/DE kampioene Lynn Peijnenburg

Het podium bestond in deze klasse verder uit de amazones Maureen Mooren (tweede met PP Goo Looking) en Romee van Geel (derde met Casimir de Luxe). Alle drie komen ze uit de provincie Brabant.

Ook de kampioene van de klasse in het L2, categorie C komt uit Brabant, de bakermat van de dressuur lijkt het wel. Naita van der Velden komt uit Gemonde en reed haar fraaie pony Woldberg’s Tobias naar het goud. Ellemijn van Norel verdedigde met verve de kleuren van Gelderland (tweede) en de nummer drie, Jamie Boeve, komt uit Overijssel.

Naita van der Velden reed haar fraaie pony Woldberg’s Tobias naar het goud

Marcella Berends hoopt ook volgende week op een wonder
Wanneer Z1/Z2, cat C kampioene Marcella Berends van het podium stapt is haar blik alweer gericht op volgende week. “Dan doe ik mee met het springkampioenschap in het L en Z.” Over deze titel is de amazone uit Emmer-Compascuum tevreden. “Mooi. Ja, zeker. Ik reed als eerste en dat is al spannend. En daarna moest ik wachten op al de combinaties na me. En dan toch winnen. Dat is toch wel bijzonder. Ik heb gewoon op de tribune gezeten en maar hopen dat er niemand boven mijn score uitkwam. Het was echt spannend.”

Marcella heeft in Allstar een goede pony en ook aan de begeleiding ligt het niet. “Ik heb in Christa Larmoyeur een topcoach die me super goed naar dit succes gecoacht heeft. Ze zet de puntjes echt op de i.”.

Marcella Berends en haar pony Allstar

Over de toekomst met haar pony is Marcella nog niet helemaal zeker: “Het is afwachten of we Allstar houden. Ik word wel wat te groot voor hem en heb nog meer drie- en vierjarige pony’s te rijden. Volgende week doe ik mee aan het kampioenschap springen in het L en in het Z. Ook met Allstar, dus dat wordt nog spannend. Het zou heel bijzonder zijn als ik dan ook kampioen zou worden. Dat zou een wonder zijn. Het zou kunnen, maar het is een momentopname.”

Veerle van Hof doet het nog beter dan trainster Romy Bemelmans
Voor Veerle van Hof en haar fanclub wordt de lange reis terug naar het Zuid-Limburgse Hulsberg een mooie. De auto is volgeladen met versierselen die horen bij de titel in de klasse L2, categorie D/E. Een mooi succes ook voor haar trainster Romy Bemelmans, die mede-eigenaresse is van haar pony Equine Parks Xander. Romy won gister zelf zilver in de klasse Z2 bij de paarden.

“Ik ben super blij, omdat Xander heel erg fijn liep”, lacht Veerle, omringd door de fanclub. “Ik ben in Limburg kampioen geworden en mocht hier nu voor de tweede keer rijden. Ik had echt niet verwacht kampioen te worden. Vorig jaar was ik hier kampioen in de klasse B. Volgend jaar hoop ik in het M.”
Succes is er voor het team van Equine Park uit Hulsberg. “Ik krijg les van Romy Bemelmans. Zij is nu naar Indoor Brabant. Dat zou heel chique zijn als ik daar ook eens zou kunnen rijden. Ik zou heel graag ook internationaal gaan rijden. Voorlopig wordt Xander dan ook niet verkocht”, aldus Veerle van Hof, die een carrière als professioneel dressuuramazone ambieert.

“Ik ben super blij, omdat Xander heel erg fijn liep”, lacht kampioene Veerle van Hof

Het was Limburg dat de kampioene leverde, Brabant vulde het podium met Floor Kempenaars (tweede met Armano) en Nina van Rooij (derde met Amigo).

Ongelooflijk resultaat voor Richella Nijen Twillaar in de B
De laatste rubriek van het KNHS Indoorkampioenschap dressuur voor paarden, de klasse B, werd een overwinning voor Richella Nijen Twillaar met de zesjarige ruin Incredible SQBS. De combinatie van De Bosruiters uit Den Ham ging van kop af aan de leiding met een percentage van 70,833. Jill Klein won zilver met de vijfjarige Jock I&S, het brons ging naar Kim Alting en de vierjarige Kahlua N.

“Mooi gelukt vandaag”, lacht kampioene Richella Nijen Twillaar. “Ik startte als allereerste en was zo bang. Ik dacht o nee, nu moeten al die goede combinaties nog. Ik ben gewoon uit eten gegaan. Ik moest gewoon weg hier. Toen we hier terugkwamen moesten er nog twee rijden. Incredible liep ook super fijn, een nette constante proef. Hij heeft een hele goede galop, hij is heel stabiel en is super mooi om te zien. Ik vind het een fantastisch paard. Ik ben er super blij mee.”

De laatste rubriek van het KNHS Indoorkampioenschap dressuur voor paarden, de klasse B, werd een overwinning voor Richella Nijen Twillaar met de zesjarige ruin Incredible SQBS.

Toch weet Richella het resultaat ook te relativeren. “Het is nog maar B dressuur. Een rondje rijden. Het doel is nu naar de hogere klassen. Hij is al zes oud en kan nu wel verder. Ik heb hem pas sinds half december. We zijn vier keer gestart. De eerste keer een score van 233 punten, de tweede wedstrijd werden we kringkampioen, de derde wedstrijd Overijssels kampioen, in zijn vierde wedstrijd won hij de finale van de dressuurbokaal in Raalte en nu dus KNHS Indoorkampioen. Dat is toch fantastisch. Mijn vader en broer kochten hem, zij hebben een handelsstal. Ik zag hem en dacht, die moet ik hebben. Hij is gewoon een laatbloeier. Normaal hoor je wel Charmeur brengt gezeur, maar dat valt bij hem wel mee. Hij is super braaf. Hij doet nu al echt alles voor me.

Richella werkt bij een autobedrijf op de HRM-afdeling. “Ik heb altijd veel jonge paarden gereden. Toch ook vaak pech gehad met blessures. Ik heb verder nog niet veel bereikt met de paarden. Dit is het eerste grote succes.”

Titel is mooiste verjaardagscadeau voor Evi van Rooij
“Dit is wel het mooiste cadeau wat ik had kunnen krijgen”, straalt Evi van Rooij, die in Ermelo haar 15e verjaardag vierde. “Ik wilde gewoon twee fijne proeven rijden en had dit echt niet verwacht.” In een nek-aan-nek-race met Micky Schelstraete wist Evi van Rooij met King Stayerhof’s Jango het goud uit het vuur te slepen in de koningsklasse, de Z2-DE. Brons ging naar Lilli van den Hoogen en de met veel schwung bewegende Martinez Candyman, die opviel door zijn uitstraling en mooie type.

Ook de hoogbenige King Stayerhof’s Jango van Evi van Rooij weet te overtuigen met zijn fijne manier van bewegen en mooie stille aanleuning. “Ik was heel gespannen voor mijn Kür. Zo beginnen vanmiddag met de winst in de eerste proef was natuurlijk heel fijn. In was echt heel tevreden over mijn Kür, al was Jango wel iets aan de matte kant na de eerste proef. Ik wist ook echt niet of ik zou winnen. Iedereen reed goed in de finale. Dit is denk ik wel de mooiste van alle titels die ik de afgelopen jaren heb gewonnen. Ik rijd Jango nu twee jaar. We begonnen toen gelijk in het Z2. Het doel is nu het EK.”

“Jango is een pony die altijd voor me wil werken en eigenlijk altijd foutloze proeven loopt. Het is ook echt een familiesucces. We doen het echt met z’n allen", vertelt de jarige Evi van Rooij

De dochter van succesruiter Arthur van Rooij staat zelfbewust de pers te woord. “Jango is een pony die altijd voor me wil werken en eigenlijk altijd foutloze proeven loopt. Het is ook echt een familiesucces. We doen het echt met z’n allen. Ik geef mijn zusjes af ten toe les en zij helpen me weer met opzadelen.” Eerder op de dag kreeg Evi’s zus Nina al de het brons in de klasse L2, DE omgehangen.

Voor Micky Schelstraete was het zilver met haar ervaren schimmel Elin’s Noncisdador ook bijzonder. De 17-jarige routiner liep twee hele goede proeven dit Indoorkampioenschap, waarvan aangekondigd werd dat het zijn laatste was in zijn indrukwekkende loopbaan.

Patricia Wolters-van den Berg jureerde de finale van het Z2-DE kampioenschap samen met Kees op ’t Hoog en Piet Groen. “We hebben mooie küren gezien, mooi op de muziek gereden ook. Het zijn hele ervaren amazones, die weten hoe ze een kür moeten rijden en hoe ze hun pony’s moeten verstellen. Het was echt genieten.”

Uitslag Pavo Prijs klasse L2 dressuur, categorie AB
Goud Mirte Kogelman (Heeten) - Comm's Forest Dille (v.Paddington's O'Malley), 70,389% 
Zilver Nick van Doorn (Berlicum) - Isabel (v.Onb), 69,944%
Brons Sanne Glissenaar De Meern) - Riton Cupido (v.Bryn Storm), 69,278%

Luzac prijs klasse Z1 cat. D/E
Goud Lynn Peijnenburg (Haaren) - Sulaatik's Vingino (v. Sulaatik's Versace), 67,010%
Zilver Maureen Mooren (Beesel) - PP Good Looking (v. Power And Paint), 66,765%
Brons Romee van Gaal (Den Dungen) - Casimir De Luxe (v. Fs Champion De Luxe), 66,176%

Divoza prijs klasse L2 cat. C
Goud Naita van der Velden (Gemonde) - Woldberg's Tobias (v. Den Deel's Jarno), 71,944%
Zilver Ellemijn van Norel (Wapenveld) - Lucky Boy (v. Onb.), 69,333%
Brons Jamie Boeve (IJsselmuiden) - Fairytales Korriander (v. Onb.), 67,056%

Horka prijs klasse Z1/Z2 cat. C
Goud Marcella Berends (Emmer-Compascuum) - Allstar (v. Anjershof Rocky), 70,256%
Zilver Gwen Troquet (Wijnandsrade) - Zandberg's Diva Izebel (v. Heitrak's Marvin), 69,060%
Brons Esmee Boers (Nieuw-Vennep) - Roosendaal's Miracle (v. Den Bramel's Baye), 64,188%

Luzac prijs klasse L2 cat. D/E
Goud Veerle van Hof (Hulsberg) - Equine Parks Xander (v. Orchard Boginov), 69,722%
Zilver Fleur Kempenaars (Oud Gastel) - Armano (v. Morgenland's Fabian), 69,333%
Brons Nina van Rooij (Den Dungen) - Amigo (v. Onb.), 68,611%

Divoza prijs klasse B paarden
Goud Richella Nijen Twilhaar (Den Ham) - Incredible Sqbs (v. Charmeur), 70,833%
Zilver Megan Riemens (Veere) - Kashmir (v. Charmeur), 68,333%
Brons Jill Klein (Landgraaf) - Jock I&S (v. Chagall D&R), 68,278%

Felix Hippische Juristen prijs klasse Z2 cat. D/E
Goud Evi van Rooij (Den Dungen) - King Stayerhof's Jango (v. Kosmo Van Orchid's), 75,646% (75,000 + 76,292)
Zilver Micky Schelstraete (Den Dungen) - Elin's Noncisdador (v. Nostradamus), 75,466% (73,974 + 76,958)
Brons Lilli van Hoogen (De Meern) - Martinez Candyman (v. FS Champion De Luxe), 72,389% (71,111 + 73,667)

De KNHS Indoorkampioenschappen zijn live te volgen via ClipMyHorse.

Kijk hier voor het programma.

Klik hier voor alle uitslagen.

Foto's Digishots

Ander Nieuws

  • WK Herning: Individueel brons voor Dinja van Liere
    WK Herning: Individueel brons voor Dinja van Liere
  • WK Herning: Thamar Zweistra stelt niet teleur
    WK Herning: Thamar Zweistra stelt niet teleur
  • Extra rubrieken voor CDI3* Grand Prix en 4-jarige dressuurpaarden op WK Jonge Dressuurpaarden
    Extra rubrieken voor CDI3* Grand Prix en 4-jarige dressuurpaarden op WK Jonge Dressuurpaarden