­ IK Ermelo 2019: Springpaarden in actie *Update 4* - KNHS

IK Ermelo 2019: Springpaarden in actie *Update 4*

Geplaatst op 29 maart 2019 in Springen

Het laatste weekend van de KNHS Indoorkampioenschappen 2019 is ingegaan. Vrijdag 29 maart is Julia Swart gehuldigd als kampioene van het B-springen. Zaterdag 30 maart staat het kampioenschap L. M. Z en ZZ springen voor de paarden op het programma.

Tani Joosten laatste (ZZ) kampioene van de KNHS Indoorkampioenschappen 2019
Net als in de klasse Z wisten in het ZZ vier combinaties zich te plaatsen voor de barrage, die daarmee de vijf weekenden van de KNHS Indoorkampioenschappen afsloot. Het Wilhelmus klonk voor de kampioene Tani Joosten, die als eerste startte, Michel Priemis en Steven Veldhuis, die wel de snelste tijd op de klok zette.

Tani Joosten (19) uit Zevenaar had vandaag twee ijzers in het vuur. In de klasse Z lukte het niet om de barrage te bereiken, maar in de klasse ZZ was ze oppermachtig met de tienjarige Elégance de Pessel (v.Diarado). Ze pakte haar eerste KNHS-titel in haar al succesvolle loopbaan bij de pony’s en junioren. “Ik had een plan van tevoren en dat ging precies zo als ik wilde. Dan maar hopen dat het goed genoeg is”, lacht Tani Joosten. “Elégance is in vorm, ze sprong alle wedstrijden afgelopen weken al heel erg goed. Vandaag pakte het ook heel erg goed uit. Ik zag mijn afstand naar de laatste hindernis en dacht gewoon vol er naar toe.”

“Ik rijd Elégance nu anderhalf jaar voor Bep Arts uit Elst, die haar ook zelf gefokt heeft. Toen ik haar kreeg liep ze net Z. We zijn in het L begonnen en snel doorgegroeid naar dit niveau. Ik heb ook al 1.40m gestart. Ik wil volgend jaar Young Riders met haar gaan rijden. Het NK in Mierlo bij de Young Riders komt voor ons nog net te vroeg. Ik heb nu drie goede wedstrijdpaarden. Ik zit nog op school en het plan is om verder te studeren. Het is verstandig om naast te paarden iets anders te doen, raden ze me aan. Ik zit nu op de Young Talent Academie in Nijmegen, dat is MBO-niveau Marketing & Communicaty en ik wil door naar het HBO. Deze titel voelt heel goed. Dat mag wel vaker.”

Tani Joosten pakte haar eerste KNHS-titel in haar al succesvolle loopbaan bij de pony’s en junioren

De top is volgens Tani nog niet bereikt. “Elégance de Pessel heeft heel veel vermogen gecreëerd de laatste tijd en ik denk dat ze echt nog wel hoger kan dan dit. Daar trainen we ook naar toe. Met dit paard train ik bij Angelie Tap en met mijn eigen paard Carioca de Riverland krijg ik begeleiding van Jurgen Stenfert.”
In de barrage werd het spring- en het galoppeervermogen van de paarden aangesproken. Ook nummer 2 Hamanta B (v. Dakar VDL) raakte het hele kampioenschap geen balk en toonde naast veel inzet een hele mooie beentechniek. Dankzij het fijne rijden van haar ruiter Michel Priemis mocht de schimmelmerrie met het zilver terug naar stal.

Routinier Steven Veldhuis ging er als laatste in de barrage echt voor met de delicate merrie Famariloma (v. Azteca VDL). De route was dezelfde als die van Tani Joosten, de tijd was twee seconden sneller, maar de voorlaatste bovenste balk viel naar beneden. Het brons was hun deel.
Liz Theelen en Gada moesten al vroeg in hun barrageparcours een springfout incasseren waardoor ze vierde werden. Op de vijfde plaats eindigde de jongste deelneemster, Senna Everse met de KWPN-goedgekeurde Everto.

Z-titel maakt plaatje compleet voor Sabine Alders
Met slechts vier combinaties in de barrage van de klasse Z had kampioene Sabine Alders uit het Belgische Minderhout maar één strategie. “Alles of niets”, lacht Sabine voorafgaand aan de prijsuitreiking. De 24-jarige amateur was met haar merrie Dorita (v. Namelus R) veruit de snelste en foutloos in de barrage. Dat laatste lukte Jasper Bulthuis ook met de fijn springende Gucci Flamingo, maar de tijd bracht hem het zilver. Renate Beuving deed als laatste een poging om Sabine Alders van de titel af te houden, maar een springfout van Horsinaa (v. Indoctro) was goed voor brons.

"Alles of niets", lacht de kampioene in de klasse Z, Sabine Alders.

“Dit was nog enige dat miste in het plaatje”, vertelt Sabine Alders, kijkend naar de gouden medaille. “Ik was al twee keer Brabants kampioen en gewonnen op Indoor Brabant. Dit is leuk.” Alders woont onder Breda net over de grens in Minderhout en koos er toch voor om in Nederland bij de KNHS te rijden. “In Nederland zijn mooiere wedstrijden. Ik heb ook wel LRV gereden, maar daar ben ik mee gestopt. Dat werd te veel.” Net als voor de Nederlandse wedstrijden koos Sabine ook voor een Nederlands paard, de elfjarige merrie Dorita van de hengst Namelus R. “Ik ben blij met mijn paardje. Het is mijn enige paard. Ik rijd haar vanaf haar derde jaar en heb nooit een ander paard gehad. Ik heb geluk gehad met haar”, vertelt Alders die weliswaar in België woont maar de Nederlandse nationaliteit heeft. “Ze doet altijd heel erg haar best en heel voorzichtig. Het wordt nog een lange reis terug naar huis, maar zeker de moeite waard. Paardensport is voor mij puur hobby.”

In de eerste manche van de klasse Z traden 48 combinaties aan. De helft kwam terug voor de tweede met uiteindelijk slechts vier in de barrage, waarin op het scherpst werd gestreden.

13-jarige Wesley de Boer M-kampioen
De jongste ruiter was al de routine de baas in het KNHS Indoorkampioenschap M-springen voor paarden. De 13-jarige Wesley de Boer reed zeer professioneel naar de overwinning met Esprit De Pomme.

In het M-kampioenschap wisten 18 combinaties foutloos de finish te bereiken over het parcours van Paul Rooijmans. In de barrage wisten slechts 4 combinaties dit te herhalen, alle andere kregen in hun haast naar de finish fouten.

Wesley de Boer streed vorige week nog mee met de pony’s in de klasse ZZ, maar verreed zich toen volgens zijn eigen zeggen in een lijntje en kreeg daardoor twee fouten. “Vandaag ging het gelukkig wel heel goed”, vertelt de middelbare scholier blij. “Dit paard werd eerst gereden door de stalruiters van mijn vader, maar nu mag ik er mee rijden. Binnenkort mag ik ook met haar naar het buitenland voor de Children rubrieken."

Wesley de Boer reed Esprit De Pomme zeer professioneel naar de overwinning in de M.

Merrie Esprit De Pomme (Berlin x Jus de Pomme) kwam op de trainings/handelsstal van Marcel de Boer met het oog op de verkoop, maar nu mag ze zeker nog even blijven. “Wesley kan super met haar rijden, als je dit kunt doen met je kinderen samen is toch het mooiste”, vertelt de trotse vader.

Marcel de Boer komst zelf vanmiddag ook nog in actie in het ZZ-springen, net als twee van zijn stalruiters. “We zijn met vier paarden van huis gegaan, dan is dit wel een mooi begin”, we zullen zien hoe het verder gaat.

Eline Slager en ervaren Bengel winnen L titel
Op de laatste dag van de KNHS Indoorkampioenschappen 2019 werd het eerste kampioenslint uitgereikt aan Eline Slager. De 16-jarige amazone reed haar ervaren Bengel scherp en foutloos door de barrage.

In het L kampioenschap gingen 50 combinaties van start waarvan er 23 met een foutloos pascours doordrongen tot de barrage. In die barrage bleven er 13 wederom foutloos.

Eline Slager en Bengel op weg naar de titel in de klasse L

Kampioene Eline Slager, die ook met de pony’s al succesvol was, is vol lof over haar Bengel. “Ik rijd Bengel nu ongeveer een half jaar. Hij denkt altijd mee en helpt me altijd. We hebben Bengel gekocht al leerpaard voor mij en dat gaat top. Het was een fijn parcours met veel lange lijnen in de barrage en dat past mij goed met dit paard”, vertelt de Havo 4 scholiere.

“Ik ging naar dit kampioenschap gewoon met het idee om goed mijn best te doen en dan te zien wat het wordt. Voor de barrage was het alles of niets en het is gelukt. In de toekomst wil ik graag verder in het springen en naar de hogere klassen”, vertelt de kampioene.

B Springen
In het B-springen is Julia Swart de nieuwe kampioene. De amazone uit de Regio Utrecht reed met haar Cas twee mooie rondjes en kreeg daarvoor 85 stijlpunten. Lynn Grevinga kreeg met Invito eenzelfde aantal punten toebedeeld, reglementair is bepaald dat het cijfer voor de wijze van rijden van het parcours dan de doorslag geeft. Jurylid Faan Pompen was enthousiast over de toppers uit de rubriek. “De kampioene reed twee hele mooi rondjes, ze zat er mooi op en gaf haar paard steeds goede afstanden. Lynn, de nummer twee, zat fantastisch mooi op haar paard met veel balans. Doordat haar paard wat kijkerig was, bleef ze zelf net iets drukker. Ze ging er wel heel goed mee om, maar het leverde haar net een iets lager punt op. Er werd over het algemeen goed gereden, ik heb veel ruiters gezien met een goede houding en zit die fijn rond reden”, vertelt Pompen.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschappen 2019 springen paarden

B-springen om de Freeroad/Mazda Prijs
Goud Julia Swart (De Meern) – Cas, 0 - 85 punten
Zilver Lynn Grevinga (Almelo) – Invito, 0 – 85 punten
Brons Arjanne Brinkhoff (Langezwaag) – Joint, 0 – 82.50 punten

L-springen om de Horka prijs
Goud Eline Slager (De Wijk) - Bengel (v. Lupicor), 0/0/33.80 sec
Zilver Pleun van der Vleuten (Sint Oedenrode) - Gerdina (v. Diarado), 0/0/33.89 sec
Brons Shannon van Manen (Ede) - Golddigger (v. Brainpower), 0/0/36.35 sec

M-springen Nederlandse Loterij prijs
Goud Wesley de Boer (Nieuwleusen) - Esprit de Pomme (v. Berlin), 0/0/34.32 sec
Zilver Luc van Horen (Helden) - High Fidelity (v. Spartacus), 0/0/35.13 sec
Brons Eline Moerings (Oud Gastel) - Bardesther (v. Cardento), 0/0/36.67 sec

Z-springen Pikeur prijs
Goud Sabine Alders (Ulvenhout) - Dorita (v. Namelus R), 0/0/0/31.70 sec
Zilver Jasper Bulthuis (Echt-Susteren) - Gucci Flamingo(v. Harley VDL), 0/0/0/38.02 sec
Brons Renate Beuving (Exloo) - Horsinaa (v. Indoctro), 0/0/4/34.35 sec

ZZ-springen Pavo prijs
Goud Tani Joosten (Zevenaar) - Elégance de Pessel (v. Diarado), 0/0/0/33.63 sec
ZIlver Michel Priemis (Balkbrug) - Hamanta B (v. Dakar VDL), 0/0/0/35.97 sec
Brons Steven Veldhuis (St. Isidorushoeve) - Famariloma (v. Azteca VDL). 0/0/4/31.91 sec

Kijk hier voor alle uitslagen

Het laatste weekend van de KNHS Indoorkampioenschappen is ook weer te volgen via Clip My Horse

Foto’s DigiShots

Ander Nieuws

  • Jur Vrieling beste ruiter van Jumping Amsterdam
    Jur Vrieling beste ruiter van Jumping Amsterdam
  • Maikel van der Vleuten tweede in Grote Prijs van Jumping Amsterdam
    Maikel van der Vleuten tweede in Grote Prijs van Jumping Amsterdam
  • Long John Silver 3 verder in de sport met achtervoegsel N.O.P.
    Long John Silver 3 verder in de sport met achtervoegsel N.O.P.