­ In eendracht van fusiefederatie naar één KNHS - KNHS

In eendracht van fusiefederatie naar één KNHS

Geplaatst op 05 november 2019

Precies een half jaar geleden schreef ik in deze columnreeks dat we de governance tegen het licht zouden aanhouden. En dat hebben we dan ook gedaan. Verheugd kan ik zeggen dat we inmiddels op de diagonaal zitten om van hand te veranderen richting de moderne sportbond die ik voor ogen heb. We gaan in eendracht van een fusiefederatie naar één KNHS. En daar passen we de statuten hopelijk dit jaar nog op aan.

Meer impact
De eerste vraag die we onderweg stelden was; voor wie zijn we een sportbond? Zijn we er alleen voor de topsporter? Alleen voor de wedstrijdruiter? Nee, luidde het antwoord, we zijn er voor iedereen die op een paard stapt. Want dan ben je al bezig met paardensport. Dat betekent dat de KNHS opkomt voor de belangen van een brede en grote groep. En dat geeft veel (paarden)kracht onder de motorkap van hippisch Nederland. Want hoe meer krachten je bundelt, hoe meer impact je hebt.

Zorgeloos paardrijden
Dat de KNHS er voor elke paardensporter is, wat straks statutair is vastgelegd, betekent dat we ons ook inzetten voor recreatieruiters. Dat doen we door het hele land. Veel gemeentes werken met ons samen om de structuur van ruiterpaden in de bossen en natuur te verbeteren. We digitaliseren de routes zodat de mooiste buitenrijdbelevingen gevonden kunnen worden op ons ons platform Buitenrijden.nl. Op het platform zijn ook alle FNRS maneges te vinden en accommodaties die ons vignet Paarden Welkom dragen. Al met al maken we zorgeloos paardrijden makkelijker in een wereld die continu verandert.

In lijn met NOC*NSF
De wereld van de wedstrijdsport blijft tevens aan verandering onderhevig.  NOC*NSF stelt spelregels, afspraken over doping, matchfixing en seksuele intimidatie bij. Daar gaan wij uiteraard in mee door de wijzigingen door te voeren in onze statuten.

Democratisch evenwichtig parlement
De grootste en mooiste uitdaging in dit ‘statutenverhaal’ is om ervoor te zorgen dat onze hele achterban is vertegenwoordigd in de Ledenraad met de juiste stemverhouding, want de Ledenraad is het parlement van de paardensport. Een parlement hoort democratisch te zijn gekozen en naast het bestuur te staan. Iedereen hoort aan tafel te zitten. Zo ook de sportaanbieders, zoals maneges want dat is de broedplaats van de paardensport. Wedstrijdorganisatoren zijn net zo belangrijk en hetzelfde geldt voor jeugd, recreanten en elke discipline. Dit alles moeten we goed vastleggen. De discussie in de ledenraad is hierover nog niet afgerond: we zoeken naar een balans tussen een goede vertegenwoordiging van ons veelkleurige ledenbestand en een overzichtelijke, slagvaardige samenstelling.

Voor en van alle paardensporters
Wij streven ernaar om eind van het jaar de statuten aangepast te hebben, ook op het punt van de samenstelling van de Ledenraad. Sommige statutenwijzigingen moeten, sommige wijzigingen zorgen voor de vernieuwingsslag zodat we samen verder kunnen.  Onze visie is helder, het doel is duidelijk; één KNHS, de paardensportbond voor en van alle paardensporters.

Categorie: column, Theo Fledderus, governance, Van hand veranderen, Ledenraad

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: de man met de hamer
    Column Theo Fledderus: de man met de hamer
  • Column Theo Fledderus: Lockdown
    Column Theo Fledderus: Lockdown
  • Theo Fledderus rent een paard voor het goede doel
    Theo Fledderus rent een paard voor het goede doel