­ Indoor Brabant 2019: Jan Tops uitgeroepen tot Paardensportman van 2018 - KNHS

Indoor Brabant 2019: Jan Tops uitgeroepen tot Paardensportman van 2018

Geplaatst op 16 maart 2019 in Springen

Op vrijdagavond werd bekend gemaakt dat Jan Tops de Paardensportman van het Jaar 2018 is geworden. De commissie omschreef haar keuze als volgt: Deze Paardensportman is in onze ogen de meest innovatieve geest binnen de mondiale hippische wereld. Innovatief, omdat hij de mondiale springsport een enorme impuls heeft gegeven door de gaten te vullen die de overkoepelende wereld ruiterbond heeft laten vallen.’

De bakkerszoon uit Valkenswaard won in 1981 met Nargus als Young Rider de individuele kampioenstitel bij de springruiters en behoorde daarna vele jaren tot de mondiale top bij de senioren. Hij reed drie maal een WK en vier maal nam hij deel aan de Olympische Spelen. Met als absoluut hoogtepunt de gouden teammedaille in 1992 op de Spelen van Barcelona en de 7de plaats in de individuele finale tijdens de Spelen van Atlanta 1996. Beide malen met zijn paard Top Gun. In 1988 werd Jan Tops individueel 7de op de Spelen in Seoul met de legendarische Doreen. Toch heeft hij zijn uitverkiezing niet aan deze prestaties te danken, maar aan het door hem in 2006 ontplooide initiatief van de Global Champions Tour en de in 2016 gestarte Global Champions League. Daarmee heeft Jan Tops een paar zaken weten te bereiken die tot voor kort onhaalbaar leken. Hij heeft een enorme verspreiding van hippische topsport evenementen over onze aardbol weten te realiseren én hij heeft geheel nieuwe geldbronnen weten aan te boren, waardoor het ook voor eigenaren lucratief is om in topsportpaarden te investeren omdat de prijzengelden zeer interessant zijn geworden. Dankzij de gestegen prijzengelden is het voor ruiters interessant om met toppaarden aan deze wedstrijdenreeks deel te nemen. 

Een andere belangrijke overwegingen voor de commissie om Jan Tops de onderscheiden met de titel Paardensportman van het Jaar 2018 is de schitterende accommodatie hij aan de Maastrichterweg in Valkenswaard heeft gerealiseerd. Daarnaast is het complex van Jan Tops een soort van epicentrum van de hippische sport geworden, waaromheen zich vele ruiters en stallen hebben gevestigd. Jan Tops levert met zijn inspanningen een daadwerkelijke en enorme bijdrage aan de uitbouw en groei van de BV Nederland Paardenland en daarom is de commissie Paardensportman van het Jaar van mening dat Jan Tops deze onderscheiding ten volle verdient.

Het officiële commissierapport begint met het herdenken van Tjeerd Velstra, die op 25 februari jl. op 79-jarige leeftijd is overleden. Velstra werd op basis van zijn topprestaties in de mensport in 1981 uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar. Vele jaren maakte Tjeerd als voorzitter deel uit van deze commissie. ‘De commissie denkt met veel plezier terug aan de wijze waarop hij op geheel eigen wijze leiding gaf aan de bijeenkomsten. De commissie heeft een uiterst innemende, betrokkenen en deskundig voorzitter verloren.’ De commissie die nu bestaat uit Nicole van Doorn (voorzitter), Adrienne van Waardenburg-Nooren, Jacob Melissen en Henk Nijhof, bedankt ook Theo Ploegmakers voor zijn inzet en betrokkenheid als lid van de commissie. Ploegmakers heeft zich na zijn terugtreden als voorzitter van de KNHS teruggetrokken en zijn plaats in de commissie wordt vanaf nu ingenomen door Adrienne van Waardenberg-Nooren, die als directeur breedtesport verbonden is aan de KNHS.

Bron: The Dutch Masters - Indoor Brabant

Foto: Digishots

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3
  • Lars Kersten: ’Met zesde plaats kan ik prima leven’
    Lars Kersten: ’Met zesde plaats kan ik prima leven’