Geplaatst op 25 juli 2019
Bij de KNHS staat de telefoon momenteel roodgloeiend met vragen over de hittegolf. We kunnen ons voorstellen dat jullie met vragen zitten vandaar dat we alle ins en outs nog even voor je op een rijtje hebben gezet.
Maatregelen wedstrijdorganisaties
We adviseren wedstrijdorganisaties maatregelen te treffen. Welke maatregelen dat zijn kun je hier terugvinden. Veel wedstrijdorganisaties hebben al maatregelen genomen. De organisatie van het Regiokampioenschap in Overijssel heeft het programma aangepast. De rubrieken op vrijdag 26 juli zijn afgelast en het programma op zaterdag 27 juli gaat in aangepaste vorm door. Zo is het programma ingekort en vervroegd, prijsuitreikingen zijn geannuleerd en sommige onderdelen zijn geannuleerd. Ook Jumping Peel & Maas, CH De Wolden en Eventing Emmeloord hebben het programma aangepast. Houd voor andere evenementen en wedstrijden de betreffende websites in de gaten.
Vervoeren van paarden
Wist je dat het vervoeren van paarden met deze hitte niet is toegestaan? Het NVWA zegt hierover het volgende: De uiterste buitentemperatuur van 35 graden Celsius wordt door alle betrokkenen gezien als te extreem om op diervriendelijke manier transport te kunnen realiseren. Er mogen dan in Nederland geen dieren vervoerd worden, ongeacht of het kort of lang transport betreft. Dus transportverbod boven de 35 graden Celsius.
Lees ook onze Do’s en don’t Paardentransport warm weer
Hitteprotocol in werking
Het hitteprotocol van de Sectorraad paarden is in werking maar wat betekent dit nou? Geen tijd om het hele protocol door te nemen? Lees onderstaande informatie goed door en je weet op hoofdlijnen wat het inhoudt.
Hitteprotocol SRP
Bij een omgevingstemperatuur van 30°C is uiterste voorzichtigheid geboden bij het transport van dieren. Door alle betrokkenen in Nederland wordt een temperatuur van 35 graden Celsius gezien als te extreem om op diervriendelijke manier transport te kunnen realiseren. Er mogen dan geen dieren vervoerd worden, ongeacht of het kort of lang transport betreft. Hoewel nergens specifiek genoemd, moet vervoer naar een paardenkliniek van ernstig zieke of gewonde paarden natuurlijk wel doorgang vinden waarbij de temperatuur in het vervoermiddel zorgvuldig gecontroleerd moet worden (zorgen voor voldoende ventilatie). Hierbij zal er, bij calamiteiten, zo nodig hulp aan politie moet worden gevraagd.
Overwegingen bij warm weer zijn:
Paarden op evenementen
Er is geen vaste richtlijn aan te geven wanneer het verstandig is om een evenement (wedstrijd, keuring, paardenmarkt, cursus etc.) geen doorgang te doen vinden. Factoren die bij de beslissing om een evenement af te lasten mee moeten wegen zijn:
Weersverwachting
Als er sprake is van een voorspelde tropische dag (buitentemperatuur > 30°C) is voorzichtigheid geboden. Het wel of niet door laten gaan van een evenement is afhankelijke van andere meespelende factoren, zoals wel of geen wind, wel of niet bewolkt, wel of geen schaduw op het terrein. Als sprake is van een op betreffende plaats in Nederland voorspelde buitentemperatuur > 35°C, moet een evenement zo mogelijk worden afgelast. Soms is dit lastig want bij een meerdaags evenement waar de paarden al aanwezig zijn zouden de dieren dan op transport moeten en dat is ook niet de bedoeling. Er moet dus met verstand gehandeld worden. Om discussies te vermijden wordt geadviseerd de app ‘Het weer in Nederland’ van de KNMI als onafhankelijke informatiebron te gebruiken.
Tijdstip
Als een evenement alleen in de ochtend plaatsvindt (voor 12:00 uur) of alleen in de avond (na 18:00 uur) speelt dit mee in de keuze een evenement wel/niet door te laten gaan.
Lokale omstandigheden
Als het evenement plaats vindt in een omgeving met veel schaduw (grote bomen) en alle trailers en veewagens volledig in de schaduw kunnen worden geparkeerd is er wat meer mogelijk dan wanneer er niet voldoende schaduw op het terrein aanwezig is. In conclusie kan gesteld worden dat tussen de 27°-34°C, de lokale weersverwachting, het tijdstip en de lokale omstandigheden bepalen of het verstandig is om een evenement wel/geen doorgang te doen vinden. Het is raadzaam om bij voorspelde buitentemperaturen > 30°C het tijdschema aan te passen en deelnemers de vrijheid te geven om zich terug te trekken. Hierbij kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat de deelnemers het inschrijfgeld niet terugkrijgen, omdat hier sprake is van overmacht waar de organisator van een evenement ook geen schuld aan heeft en wel met alle kosten blijft zitten.
Meer info: KNMI actueel weer: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarnemingen
Type wedstrijd of evenement
Op een markt of een keuring waar de paarden in de schaduw kunnen staan en niet echt hoeven te werken wordt er minder van paarden geëist dan tijdens een wedstrijd. Vervolgens vraagt een dressuurwedstrijd minder van een paard dan een cross of een endurance (lange afstand) wedstrijd. Goede voorlichting van de ruiters, zorgvuldige planning van de organisatie en strikte veterinaire controle (waar van toepassing) kunnen helpen om problemen te voorkomen.
Wat doe je dan wel met je paard tijdens deze hitte?
Paarden zijn bewegingsdieren dus 24 uur op stal omdat het daar zo lekker koel is, is zeker niet de bedoeling. Sta lekker vroeg op en maak een heerlijke bosrit of zet je paard s’nachts buiten in plaats van overdag. Hier vind je meer tips om je paard de warme dagen door te helpen.
Tot slot
Veel mensen vragen zich af waarom de KNHS niet gewoon alle wedstrijden afgelast? Het is goed om te beseffen dat de KNHS deze bevoegdheid niet heeft maar de organisaties wel tegemoet komt door geen afdracht te heffen bij afgelasting.
Twijfel je of je wel of niet wilt gaan? Bedenk dan goed dat niemand je verplicht om op wedstrijd te gaan. Kijk goed naar je paard, zet zijn welzijn voorop en meld af als je het niet ziet zitten. Overleg met de wedstrijdorganisatie hoe met het inschrijfgeld om te gaan. Soms zit er niks anders op dan het inschrijfgeld voor lief te nemen.
Categorie: hittegolf, hitte, Nationaal Hitteplan, hitteprotocol