­ Jeugd-springteams op het podium in Wierden *Update - KNHS

Jeugd-springteams op het podium in Wierden *Update

Geplaatst op 31 mei 2019 in Springen

In de Landenwedstrijden van het Dutch Youngster Festival in Wierden hebben de Nederlandse springteams sterk gepresteerd. De Young Riders en Junioren veroverden onder leiding van Luc Steeghs de tweede plaats. Het Children-team moest de Engelse equipe met slechts één springfout voor laten gaan en werden heel knap tweede. Het ponyteam van Edwin Hoogenraat eindigde gedeeld op de derde plaats.

Heel goed paardrijden werd gisteravond beloond in de landenwedstrijd voor Young Riders. Parcoursbouwer Louis Konickx had een technisch hoogstaand parcours op 1.45m hoogte opgesteld. Wie aan al zijn vragen voldeed, kwam met een goed resultaat aan de finish. Wie een antwoord miste, kreeg een paal aan de grond. Met een nulscore gingen de Duitsers na de eerste omloop direct aan de leiding om deze niet meer af te staan. Het Nederlands team werd nog net voordat het donker werd tweede, voor Denemarken.

In de tweede omloop werd het klassement stevig opgeschud bij de andere landen. Engeland, dat bij de pony’s en junioren won, kelderde met 32 strafpunten van de tweede naar de vijfde plaats. Nederland klom juist op naar de tweede positie. Lars Kuster op Alanix Hero Z (v. Aganix du Seigneur) reed 9/6, Lars Kersten op Dobbey (v. Zirocco Blue) scoorde 4/0 en Bas Moerings kwam met landenwedstrijddebutant Fosther (v. Vigo d’Arsouilles) uit op 0/4. Sanne Thijssen was zichtbaar ontevreden over haar rondes met Carinja (v. For Fashion). De scherpe merrie raakt het hout zelden aan, maar liet haar in beide omlopen een keer zitten. “Ik maakte een rijfout naar de laatste hindernis in de slotronde. Nam haar veel te veel terug, maar ik had gehoopt dat ze me zou helpen”, moppert de fanatieke amazone.

“Ja, dat viel helaas wat tegen”, sluit bondscoach Luc Steeghs aan. “Het hele team heeft strijd geleverd. Lars Kersten reed echt heel sterk. Bas Moerings opende heel sterk met een foutloze rit. Lars Kuster had de pech dat hij wat in z’n oog kreeg in de eerste omloop. Helaas niet gewonnen, maar er was wel goede sport. Complimenten ook naar parcoursbouwer Louis Konickx. Het is voor de ruiters fijn om met het oog op het EK alvast in aanraking te komen met zijn parcoursen en andersom zal dat ook gelden. Louis zoekt het duidelijk niet zozeer in de hoogte, maar in het technische. Dat zou in ons voordeel moeten zijn, want Nederland is sterk in technisch rijden. Maar dat is Duitsland ook.”

Klik hier voor de uitslag van de Landenwedstrijd Young Riders

Junioren
Bij de junioren werd het Wierdense publiek getrakeerd op een barrage tussen Engeland en Nederland. Het oranje team was gebrand op de zege en liet de snelste slotrondes noteren, maar de Britten bleven foutloos in de barrage. Benjamin Clark hoefde als vierde ruiter niet meer van start. Polen werd derde.

Het Nederlandse team liet beloftevolle omlopen zien. Elike Morsink met Dakina II (v. Indoctro) reed 4/0 en foutloos in de barrage. Gerrit Veenstra op Loridon van T&L (v. Horion de Libersart) was zelfs één van de drie ruiters die in de landenwedstrijd dubbel foutloos bleef. In de barrage liep hij twee balken op.
Skye Morssinkhof op Checkpoint Chacco (v. Chacco Blue) herstelde zich juist met een superieure rit na haar 8/4 score. Elize van de Mheen op Ferdinand B (v. Verdi) haalde alles uit de kast na haar 4/0 rit, maar haar ambitie om Engeland onder druk te zetten in de barrage vervloog met een fout op de laatste hindernis.

Klik hier voor de uitslag van de Landenwedstrijd Junioren

Pony’s
In de pony landenwedstrijd bleek eens temeer dat de strijd nog niet voorbij is tot de laatste heeft gereden. Het werd een nek-aan-nekrace tussen de Ieren en de Britten. Het Nederlandse team leek in de achterhoede te verdwijnen, tot er in de laatste ritten van alles gebeurde. Oranje klom op naar het podium door samen met Duitsland derde te worden. Engeland won, voor de Ieren.

Het Nederlandse ponyteam onder leiding van Edwin Hoogenraat mocht op papier tot de favorieten gerekend worden, maar toen niemand foutloos bleef in de eerste omloop leek het podium ver weg te zijn. De nulritten van Mart IJland en Pam Nieuwenhuis in de tweede omloop maakten veel goed. Alleen de 4 strafpunten van Liv Huijbregts werden meegerekend, de 5 van Lily Engelsman vormden het wegstreepresultaat.

“De pony’s sprongen zeer goed en er werd ook goed gereden”, blikt Hoogenraat terug. “Je moet soms wat geluk hebben. Wat ik waardeer is dat ze er echt voor strijden. Ze gaven zich niet zomaar gewonnen en dat is nu beloond met de derde plek.”

Klik hier voor de uitslag van de Landenwedstrijd ponyruiters

Children
Met slechts 8 strafpunten eindigden de Oranje-Children op de tweede plaats in de Nations Cup achter het team van Groot Brittannië, dat in de eerste manche geen enkele springfout liet noteren. Dat deed Nederland in de tweede manche. Uit de eerste manche nam het team van Edwin Hoogenraat 8 springfouten mee. Jorinde Dolfijn en haar merrie Providence bleven mooi foutloos in de tweede manche. Dat deden Dagma van Nederlands kampioene Emma Bocken en Gradini van Finn Boerekamp in beide omlopen. Ook Wesley de Boer verbeterde in de tweede manche zijn resultaat met Esprit de Pomme, maar dat telde niet eens mee voor de voor Nederland goed verlopen landenwedstrijd in eigen land.

Klik hier voor de uitslag van de Landenwedstrijd Children

Het Dutch Youngster Festival vindt tot en met zaterdag plaats op Manege de Vossenbos. Op vrijdag rijden de Young Riders hun Grote Prijs. De Children, pony’s en junioren hebben hun finaleproef op zaterdag.

www.dutchyoungsterfestival.com

Foto: Het Young Riders-team met Sanne Thijssen, Lars Kersten, Bas Moering, Lars Kuster en coach Luc Steeghs (foto: Wendy Scholten)

Bron: persbericht DYF Wierden, bewerkt door KNHS. 

 

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
    Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
    Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  • FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan
    FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan