­ Joyce Heuitink geniet bij CHIO Aken - KNHS

Joyce Heuitink geniet bij CHIO Aken

Geplaatst op 21 juli 2019 in Dressuur & Para

De dressuurafvaardiging van TeamNL begon dit jaar uitgedund aan het CHIO Aken. Door het op het laatste moment uitvallen van Diederik van Silfhout kwam er geen volledig team aan de start in de Nations Cup en geen van de Nederlandse combinaties wist zich te plaatsen voor de Grand Prix Kür. Het was dit jaar vooral Joyce Heuitink die de Nederlandse eer hoog hield in de Lichte Tour.

Joyce Heuitink, ook bekend als succesvol bondscoach van de Nederlandse para dressuurruiters, reed haar mooie Gaudi Vita in beide Lichte Tour proeven naar een knappe tweede plaats met mooie scores. De overwinning ging tweemaal overtuigend naar de wereldkampioen jonge dressuurpaarden Glamourdale met de Engelse amazone Charlotte Fry. De hengst Glamourdale is in eigendom van de Gert Jan van Olst en de amazone rijdt al jaren de paarden van deze Nederlandse hengstenhouder en handelaar. Daarmee had de overwinning ook een Nederlands tintje.

Stalplaat uit Aken
Heuitink vertelt enthousiast over haar optreden in Aken. “Voor mij was het heel bijzonder om hier weer te mogen rijden. In 2002 heb ik hier voor het eerst mogen rijden met het Young Riders team, ik dacht toen dat die mogelijkheid misschien wel nooit meer kwam. Ik weet nog dat ik toen heel erg baalde want de beste vijf kregen een stalplaats en ik was 3 x zesde. Dus nu dacht ik als ik hier dit jaar mag rijden, dan ga ik voor die stalplaat. Natuurlijk was dat geen doel op zich, maar wel gaaf om er een te hebben.
Om hier te rijden is super bijzonder. Als je al ziet hoe druk het is op woensdag in zo’n stadion en op zaterdagavond, dat het gewoon echt bijna vol zit. Het applaus wat je krijgt als je de ring in komt en als je er weer uitgaat, echt heel bijzonder.”

Spannend
“Woensdag was het nog wel een beetje spannend. Gaudi had als jong paard nog wel eens het idee om als er een paard de ring uit kwam als hij erin moest te denken: ‘nou daar ga ik achteraan’. Dat had hij nu ook bedacht terwijl ondertussen de bel ging… dus ik was maar net op tijd binnen. Maar zodra hij in de ring was ging hij ervoor en deed hij meteen zijn best en dat doet hij altijd. Dit maakt het voor mij wel extra bijzonder om hem te rijden, want ik weet gewoon dat ik op mijn paard kan rekenen. Dus ik heb twee hele fijne proeven kunnen rijden met een heel goed resultaat.”

Grand Prix
Met zulke mooie resultaten op dit niveau is natuurlijk de vraag wanneer Joyce de overstap naar de Zware Tour gaat maken. “Het gaat wel aardig de goede kant op, maar het is nu wel een hele drukke periode. Dat is natuurlijk ook mijn eigen keuze geweest om zowel als bondscoach als wedstrijdamazone actief te zijn, maar we krijgen nu eerst de EK’s. Eerst ga ik naar het EK voor de jeugd in Italië om een leerling te begeleiden, en daarna natuurlijk alle focus op EK Paradressuur in Rotterdam. Na Rotterdam ga ik even op vakantie en daarna staat mijn Zware Tour start op het programma. In principe zitten alle knopjes erop en eraan, maar ik wil het wel gewoon goed proberen doen als ik het doe.”

Vakantie
Tijdens de komende extra drukke periode voor Joyce, krijgt Gaudi Vita de gelegenheid om lekker te rusten. “Ik denk dat een van mijn succes factoren is dat ik een hele goede arbeid-rust verhouding heb bij mijn paarden. Iets wat bij mijzelf nog wel eens ontbreekt”, voegt ze daar lachend aan toe.
“Als ik met de paradressuur ruiters weg ben, dan heeft hij gewoon lekker een paar dagen vrij. Dan komt hij een beetje in de wei en in de molen. Om zijn conditie op pijl te houden rijdt iemand ook een keer met hem lekker op de galoppeerbaan, maar hij wordt verder niet doorgetraind. Ik merk dat voor Gaudi dit heel goed werkt. Op wedstrijd ben ik ook niet van het hele lange losrijden, vaak een minuut of twintig even wat oefeningen doorrijden en dan de baan in. Thuis rijd ik hem ook zelden langer dan 25 minuten. Dit werkt gewoon goed voor hem, hij houdt niet van het eindeloos herhalen van oefeningen.”

Zware Tour
In de 5* Grand Prix kwamen voor TeamNL alleen Adelinde Cornelissen met Zephyr en Marlies van Baalen met Ben Johnson aan de start. Adelinde reed een nette Grand Prix die haar een 13e plaats met een score van 73.565% opleverde. Marlies van Baalen kreeg helaas teveel fouten en werd 30e met 67.5%.
Adelinde kwam daarna nog aan start in de Grand Prix Special. Fouten in de wissels om de twee en een mindere piaffe deden haar op de 17e plaats eindigen met een score van 72.532%. Een resultaat dat net niet genoeg was voor een startbewijs voor de Kür.

De Duitse topper Isabell Werth won zowel de Grand Prix, de Special en de Kür met haar Bella Rose.
In de CDI4* Grand Prix ging voor TeamNL Anne Meulendijks van start met haar MDH Avanti N.O.P.. Met 73.761 eindigde de combinatie op plaats acht van de door Sonke Rothenberger en de in Nederland geboren Cosmo gewonnen wedstrijd.

Kijk hier voor alle uitslagen van het CHIO Aken.

Interview Joyce Heuitink exclusief voor de KNHS. Overname niet toegestaan zonder toestemming van de KNHS

Foto Joyce Heuitink met Gaudi Vita door Hippofoto

Ander Nieuws

  • KNHS Talententeam online bijeen
    KNHS Talententeam online bijeen
  • Deelnemers internationale wedstrijden 25 t/m 31 januari 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 25 t/m 31 januari 2021
  • Leren paardrijden: Gymnastiseren en trainingsresultaat
    Leren paardrijden: Gymnastiseren en trainingsresultaat