­ KNHS College Tour Sanne Beijerman: Je kunt niet keihard je best doen om te ontspannen. - KNHS

KNHS College Tour Sanne Beijerman: Je kunt niet keihard je best doen om te ontspannen.

Geplaatst op 29 november 2019

Op 28 november legde sportpsychologe en Grand Prix amazone Sanne Beijerman uit hoe je kunt omgaan met spanning en negatieve gedachtes. Daarbij ging het voor een belangrijk deel over paarden, wedstrijden, angst, beïnvloeden van je mindset maar ook over...  beren

Je wilt graag plezier beleven met je paard, maar soms voel je spanning in je lijf. Als instructeur krijg je regelmatig gespannen ruiters in je les. Spanning hoort bij sport en zeker ook bij paardrijden, maar te veel of te weinig spanning zullen de prestaties negatief beïnvloeden. Juist in de paardensport waarbij je ook te maken hebt met de eigen wil en spanning van het paard kan dit zelfs omslaan in angst.

”Stel je voor”...
Zegt Sanne: “Jij bent hout aan het verzamelen in het bos, en opeens staat er een beer voor je. Hij staat daar niet voor de gezelligheid: hij brult en wil je aanvallen. Dan heb je de keuze uit drie opties: vluchten, vechten of bevriezen. Veruit de meesten van jullie zullen kiezen voor vluchten. De angst voor die beer heeft tot gevolg dat er een stressimpuls ontstaat in je lichaam. Deze impuls zorgt ervoor dat je heel snel weg kunt rennen, dat je het niet meer voelt als je door de braamstruiken rent en dat je veel verder kunt lopen dan je ooit had gekund. Je hebt nog maar één doel: weg van het gevaar. Dus jouw lijf zorgt ervoor dat je spieren strak en sterk worden en dat je alle overtollige ballast loost. Urine, ontlasting moeten eruit. Denk eens aan hoe jij jezelf voelt als je spanning voelt voor een wedstrijd? Moet jij dan ook zo vaak naar het toilet?”

 

Overdaad schaadt
Als je zo kijkt naar de kenmerken die je hebt als je in levensgevaar bent, dan zijn er zeker wel paralellen met hoe je je voelt als je zenuwachtig bent voor een wedstrijd of als je bang bent om op je paard te stappen. Misschien wens je wel om helemaal van die spanning af te komen, maar dat is ook weer niet handig. Spanning, mits niet te hoog of niet te laag, kan ervoor zorgen dat je alert, scherp en gefocust bent. Als je doorgaat met spanning opbouwen tot een te hoog niveau maakt jouw lijf zich niet klaar voor een rit met je paard, maar om te vluchten voor die beer. Als je spanning te laag is, dan heb je te weinig focus. 

Jouw paard doet hetzelfde
“Spanning, maar ook angst ontstaat als het lichaam door een prikkel wordt geactiveerd”, vertelt Sanne. “Jouw zenuwstelsel maakt stressstoffen aan; cortisol en adrenaline. Daarmee maakt je lichaam zich klaar om te vluchten. In het lichaam van jouw paard gebeurt precies hetzelfde als hij last heeft van spanning of angst. Ook jouw paard gaat mesten, zweten, druk doen.

Controle krijgen
Gelukkig kun jij controle krijgen over je spanning. Door je gedachten te beïnvloeden en negatieve gedachten en verwachtingen om te buigen naar het positieve.
Ook door middel van je ademhaling kun je rust creëren en zelfs je hartslag beïnvloeden. Een ademhalingsoefening leert de aanwezigen dat je, door rustig, regelmatig en heel bewust door je buik te ademen, daadwerkelijk rustig wordt. “Hee, dat lijkt wel yoga”, merkt iemand uit de zaal verrast op. “Klopt”, zegt Sanne. “Daar leer je ook deze ademhalingstechnieken.”

Over Sanne Beijerman
Sanne Beijerman is sportpsychologe, KNHS-coach 5 en Grand-prix dressuuramazone. Als sportpsychologe is Sanne aangesloten bij de VSPN en geaccrediteerd om sporters mentaal te begeleiden tot op Olympisch niveau. Zij is als docente werkzaam bij de Vrije Universiteit van Amsterdam voor de Postdoctorale Opleiding tot Praktijk Sportpsycholoog en heeft in Nederhorst den Berg haar eigen praktijk.

Meer over de KNHS College Tour
Als je paardrijdt, dan ben je nooit uitgeleerd. Je kunt altijd beter leren rijden, maar je kunt je zelf ook op andere vlakken ontwikkelen. Bijvoorbeeld via de 'KNHS College Tour' (Voorheen Hippische Leergang). Een KNHS College Tour is een cursus van één of meerdere dagen waarin je meer leert over een specifiek onderwerp. Voor sommige colleges kan je als instructeur of jurylid zelfs theoriepunten voor je licentie verdienen. Inschrijven voor een KNHS College Tour verloopt via Mijn KNHS. Let op dat je je op tijd aanmeldt want vol=vol.

De volgende KNHS College Tours staan dit jaar nog gepland: 
11 decemberKNHS College Tour Eventing in de praktijk met Man Buurman en Alice Naber-Lozeman

Volgend jaar komt er weer een nieuwe reeks!
Meld je aan voor het Facebook Event van de KNHS College Tours om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws hierover. Kijk meer informatie en een overzicht van alle KNHS College Tours op www.knhs.nl/knhscollegetour

Categorie: KNHS College Tour

Ander Nieuws

  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
  • Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
    Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
  • Inschrijving KNHS Indoorkampioenschappen open vanaf 14 januari
    Inschrijving KNHS Indoorkampioenschappen open vanaf 14 januari