­ KNHS FNRS Springcompetitie 2019-2020 - KNHS

KNHS FNRS Springcompetitie 2019-2020

Geplaatst op 08 augustus 2019 in Springen

In het najaar gaat de KNHS FNRS Springcompetitie weer van start! Waar normaal gesproken manegepaarden niet zo gauw het bedrijf verlaten om aan een wedstrijd mee te doen, wordt voor de KNHS-FNRS Springcompetitie een uitzondering gemaakt. De organisatie streeft er naar dat als je aan de springcompetitie meedoet, je je even een ‘topruiter’ voelt. Een goede wedstrijdaccommodatie, een mooi parcours, kundige juryleden maar ook mooie prijzen en altijd een contactmoment met een echte professionele springruiter horen daarbij. De springcompetitie kenmerkt zich door een goede sfeer en een enthousiast publiek.

Tegenwoordig maken de meeste ruiters kennis met de paardensport op een manege waar je de eerste basisvaardigheden van het rijden leert op een manegepaard. Heb je deze basisvaardigheden onder de knie dan is de tijd gekomen om ook eens sprongetje te proberen. Springen brengt, naast plezier en afwisseling in de lessen, veel technische vaardigheden met zich mee. Ritme, balans, behendigheid en tempocontrole staan centraal in het opleiden van een springruiter. Gaat het springen goed? Dan is de KNHS-FNRS Springcompetitie misschien iets voor jou!

Bij de KNHS-FNRS Springcompetitie kun je meedoen in drie categorieën: S40, S60 en S80. Je kunt je plaatsen voor de finale via selecties op FNRS ruitersportcentra (eerst lokaal en daarna regionaal).

Net als vorig jaar er ook dit jaar geen landelijke voorronde. Daarvoor in de plaats is een extra regioselectie komen waar ruiters zich kunnen plaatsen voor de halve finale. Rechtstreekse plaatsing voor de finale komt daarmee te vervallen. De finaledag zal net als de afgelopen twee jaar een spetterende dag worden op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Selectie via je ruitersportcentrum
Bij dit traject rij je eerst de lokale selectiewedstrijden en daarna eventueel de regionale en de halve finale:

 • Per categorie worden er maximaal 6 ruiters of amazones per categorie afgevaardigd naar de regioselectie (dus maximaal 18 per ruitersportcentrum).
 • De 12 hoogstgeplaatste deelnemers per categorie van de regioselecties gaan door naar de landelijke halve finale. Deze halve finale wordt centraal in Nederland georganiseerd.
 • De beste 20 deelnemers per categorie gaan door naar de finale.

Kalender

Regioselecties:    
17 november Manege Middenhof Maassluis
24 november  De Drie Linden Zeeland
1 december De Lourenshoeve Den Ham
15 december HC de Delft Assendelft
     
Halve finale:    
9 februari Stal Groenendaal Bunschoten
     
Finale:    
22 maart Nationaal Hippisch Centrum Ermelo
 

Meer weten?

Heb je nog vragen over de KNHS-FNRS Springcompetitie? Stel ze aan je manegehouder of kijk op www.knhs.nl/springcompetitie. Op deze webpagina vind je ook het handboek voor de springcompetitie. Dit handboek is zowel voor sportaanbieders, ruiters, instructeurs en juryleden. Voor ruiters, instructeurs en juryleden is het een leidraad bij de voorbereidingen op de springcompetitie. Voor ondernemers is het een handleiding om de competitie te organiseren.

Foto: Diana Bloemendal

Ander Nieuws

 • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
 • Verslag Springforum 7 november 2022
  Verslag Springforum 7 november 2022
 • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
  Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF