­ KNHS Instructeurscongres 2019: Een leven lang leren - KNHS

KNHS Instructeurscongres 2019: Een leven lang leren

Geplaatst op 15 september 2019 in Dressuur & Para , Springen , Eventing , Mennen & para , Endurance , Voltige , Reining

Op zondag 15 september werd het tweede KNHS Instructeurscongres tijdens Horse Event in Vijfhuizen gehouden. Ruim 350 instructeurs en docenten waren getuige van een inspirerende dag waar welzijn van het paard, de publieke opinie hierover en het blijven ontwikkelen van de instructeurs en docenten als een rode draad verweven was.

Marion Schreuder, verbonden als hoofddocent aan de afdeling Opleidingen opende het Instructeurscongres en stelde in haar rol als dagvoorzitter de hele dag kritische vragen aan zowel de sprekers als de aanwezige instructeurs en docenten.

ORUN en de KNHS
Maria Henneman, voorzitter van de ORUN, de onafhankelijke centrale toetsingscommissie die de kwaliteit van de hippische opleidingen bewaakt, werd als eerste spreker welkom geheten door Marion. Maria lichtte de nieuwe structuur van de KNHS Opleidingen toe die past binnen de criteria die NOC*NSF stelt. In de nieuwe structuur begint iedereen bij de basis en doorloopt men hetzelfde traject. De ORUN past de selectie van examinatoren aan op structuur van de vernieuwde opleidingen en stelt ook verplicht dat examinatoren zich blijven scholen. Samen met de KNHS heeft de ORUN afspraken gemaakt over het curriculum en de examens. Hierbij wordt bijvoorbeeld het vier ogen principe toegepast. Ook worden er eisen gesteld aan de examenlocaties en worden de opleidingen getoetst via een audit proeve van bekwaamheid door NOC*NSF. Nieuwe inzichten worden vertaald naar de opleidingen, we blijven deze door ontwikkelen en ook hier gaat het ‘Leven lang leren’ op.

Mens en dier hebben soms hele bijzondere relaties
Hoogleraar in de gedragsbiologie Jan van Hooff vertelde over het paard en zijn bijzondere band met de mens. Het is een soort hulpmiddel van de mens, dat is al eeuwenlang zo geweest. Aan de hand voorbeelden van onderzoeken met apen, wolven en honden lichtte Van Hooff toe hoe dieren leren en hoe ze al dan niet samenwerken met elkaar of met de mens. Vermenselijken van diergedrag kan tot interpretatie problemen leiden. Vanuit de maatschappij wordt er steeds kritischer gekeken naar de paardensport. Van Hooff heeft hier ook wel een mening over. “Er zijn veel fabels en meningen vanuit de maatschappij, is het niet zielig om op paarden te rijden? Is het niet onnatuurlijk om er op te gaan zitten?” Ja, dat is onnatuurlijk. Van Hooff schetst dat we voortdurend zelf ook onnatuurlijk gedrag laten zien: “In de oertijd konden mensen bijvoorbeeld niet schrijven, en nu doen we het elke dag. Onnatuurlijk is niet persé fout. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het gedrag van dieren, ook op het gebied van paardenwelzijn. Ik juich dit alleen maar toe. Er zijn veel emotionele gedachten over incorrect gedrag en de omgang met paarden, maar een deel daarvan is incorrecte vermenselijking.” Dit leverde Jan van Hooff een daverend applaus op.

Trendpanel onderzoek
Hoe denkt de maatschappij over paardrijden? Kunnen wij nog wel op een paard zitten?
Vanuit stichting HIP, met medewerking van de leden van het Trendpanel, heeft Monique van Hal onlangs het allereerste onderzoek naar de publieke opinie over het houden van paarden en paardensport geïnitieerd. De uitkomsten hiervan presenteerde Van Hal tijdens het congres. Er zijn grofweg twee groepen te onderscheiden de ‘positief betrokken’ groep en de ‘kritisch maar neutrale’ groep. De positief betrokken groep, weet veel meer van paarden dan de kritisch neutrale groep. De positief betrokken personen weten meer over de aard en de behoefte van het dier. Als wij kunnen uitleggen dat we voldoen aan de aard en behoefte van het paard dan is de kritisch neutrale groep ook positiever. Bekend maakt bemind. Van Hal heeft een opdracht aan onze instructeurs: “Zoek pro-actief de dialoog op. Vertel over de speciale band die wij met paarden hebben, laat zien en leg uit wat de sport inhoudt en maak de maatschappelijke betrokkenheid van de paardensector zichtbaar. Laat anderen ook de sport beleven en nodig ze eens uit voor een evenement of voor een proefles.”

De komende tijd gaan wij aan de slag met de thema's uit het onderzoek naar de publieke opinie. Wil je op de hoogte gehouden worden van de acties en de voortgang? Laat dan hier je contactgegevens achter: http://www.bit.ly/trendpanel

Parallel inspiratiesessies
Er waren dit jaar ook weer verschillende parallelsessies tijdens het congres, met onder meer aandacht voor trainingsleer, fysieke ontwikkeling van het paard en didactiek. Instructeurs konden aan twee sessies deelnemen.
Parallelsessie 1: Barbara Wielders - Hoe leren kinderen?
Parallelsessie 2: Annemarie van der Toorn en Tineke Bartels - Leertheorie van paard en ruiter
Parallelsessie 3: Jarko Dun - Biomechanica en anatomie van het sportpaard
Met grote belangstelling werden de zeer uiteenlopende parallelsessies bezocht. Er was ruim de gelegenheid tot interactie en daar werd goed gebruik van gemaakt.

Paneldiscussie
Na de lunch konden instructeurs interactief reageren op een aantal prikkelende stellingen. Panelleden Pedro van Trommelen (docent HBO Aeres Wageningen), Marcel Counotte (docent MBO Landstede​, zitting in MBO-raad en Groen norm), Bastiaan de Recht (Grand prix ruiter en eigenaar opleiding van NCSAH) en Gert Naber teammanager KNHS Opleidingen gingen met elkaar en met de zaal in discussie. De rode draad was ‘hoe vindt een aankomend instructeur de beste opleiding?’. Er werd gediscussieerd over de samenwerking tussen de KNHS en MBO- en HBO-aanbieders, het aanbod van de opleidingen, communicatie, aandacht voor manegelessen en vervolgopleidingen. Interessante materie waarvan we verder mee aan de slag gaan.

Het mysterie van succes
Als laatste spreker stond niemand minder dan oud-schaatster en meervoudig Olympische medaille winnaar Marianne Timmer op het programma. Marianne hield een indrukwekkend verhaal over focus, keihard trainen, teleurstellingen, verwachtingen en grootse prestaties. Hoe beleefde ze het proces om als topsporter ineens trainer te zijn, vervolgens coach en nu Chef de Mission van de jeugdteams. Dat Marianne Timmer enorm goed in schaatsen was, weet iedereen, maar maakt je dat ook een goede coach en hoe belangrijk is het hele begeleidingsteam in dit proces? Marianne, topsporter in hart en nieren raakte de zaal zichtbaar met haar verhaal, waarin opgeven nooit een optie is geweest.

Instructeur/docent van het jaar
Het KNHS Instructeurscongres werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de eerste hippische docent/instructeur van het jaar verkiezing. Niemand minder dan Marianne Timmer overhandigde de prijs aan Hester Bransen van het bedrijf ‘Ruitergevoel’. Hester was enorm trots op deze prijs. Jury voorzitter Gonneke Leereveld: “Er waren bijna 100 deelnemers aan de verkiezing ‘Hippische docent/instructeur van het Jaar’, die waren aangemeld door hun school, vereniging of manege. Omdat ze allemaal een passie en liefde hebben voor hun vak, was de keuze heel moeilijk. Samen met mijn mede-juryleden, de Olympische dressuurruiter Patrick van der Meer en MBO hoofd docent Johan Folmer, hebben wij alle aanmeldingen zorgvuldig bekeken en beoordeeld aan de hand van het reglement dat de organiserende Stichting HIP (Hippische Innovatieve Projecten) had vastgesteld.

De jury was onder de indruk van de gedrevenheid van de winnares. Hester Bransen heeft niet alleen passie voor haar vak, maar inspireert en deelt haar kennis met duizenden ruiters via haar online cursussen en e-book, combineert ondernemerschap met docentschap bij het Wellantcollege in Houten en gebruikt technologische innovatie door inzet van een simulatie paard in haar lessen. Ze traint ruiters van basis tot Grand Prix niveau en start zelf paarden in de wedstrijdsport. Ze weet een breed publiek te interesseren op basis van een duidelijke visie op de paardensport en werkt aan haar eigen ontwikkeling”, aldus de juryvoorzitter. De winnares kreeg uit handen van Marianne Timmer, de fraaie HIP AWARD en van Bastiaan Pellikaan, bestuurslid van de Stichting HIP een cheque die ze kan aanwenden voor de verdere ontwikkeling van zichzelf of haar projecten.  

Afsluiting
Marion Schreuder blikte nog even terug op een zeer geslaagde dag en vroeg of de deelnemers nog één keer via hun telefoon hun stem wilden uitbrengen. Ditmaal over hoe ze de dag hebben ervaren. De duimen gingen allemaal omhoog!

Bekijk hier de sfeerimpressie van de KNHS Instructeursdag 2019 (In het fotoalbum op Facebook vind je nog meer foto's)

Maria Henneman, voorzitter ORUN


Jan van Hooff over mensen, paarden en... apen


Jan van Hooff over gezichtsuitdrukkingen van paarden


Monique van Hal presenteert het Trendpanel onderzoek


Barbara Wielders tijdens de parallelsessie 'Hoe leren kinderen?'

Jarko Dun tijdens de parallelsessie 'Biomechanica en anatomie van het sportpaard'

Annemarie van der Toorn en Tineke Bartels tijdens de parallelsessie 'Leertheorie van paard en ruiter'Panel discussie met v.l.n.r. Pedro van Trommelen, Marcel Counotte, Bastiaan de Recht en Gert Naber


Meervoudig Olympisch medaille winnaar Marianne Timmer


Instructeurs en docenten onder de indruk van het verhaal van Marianne Timmer


Alle genomineerden voor de HIP Award


Hester Bransen (rechts) eerste winnaar van de verkiezing 'Hippisch instructeur/docent van het jaar 2019'


Duimen omhoog voor de tweede KNHS Instructeursdag en een bedankje voor dagvoorzitter Marion Schreuder. 

 

Foto's KNHS

Categorie: KNHS Instructeurscongres 2019

Ander Nieuws

  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
    Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF