­ KNHS Instructeursopleiding: Mee met een instructeur in spe - KNHS

KNHS Instructeursopleiding: Mee met een instructeur in spe

Geplaatst op 11 juni 2019 in Dressuur & Para , Springen , Eventing , Mennen & para , Voltige , Reining

Werken in de paarden: velen dromen ervan, sommigen maken die droom daadwerkelijk waar. Een van die dromenjagers is de 22-jarige Arnold Hendriks. Hij volgt de opleiding Instructeur Basissport-Allround bij de KNHS. Wij zijn benieuwd naar zijn ervaringen en lopen een dagje mee.

‘Ik heb hiervoor de mbo-opleiding Paardenhouderij niveau 4 in Barneveld gedaan, waarna ik een baan aangeboden kreeg bij Stal Van Silfhout. Daar werk ik nu nog steeds met heel veel plezier. Omdat ik me graag nog meer wil ontwikkelen en lesgeven heel leuk vind, ben ik de instructeursopleiding bij de KNHS begonnen. Daarbij is er steeds meer vraag naar goede instructeurs, vooral vanuit landen als Japan en de Verenigde Staten. Ik denk dat het daarom een slimme zet is om me hierin te ontwikkelen.’

Het traject dat Hendriks volgt, duurt anderhalf jaar. De lessen vinden meestal om de week plaats, op de woensdagavond. Tijdens deze avonden wordt aandacht besteed aan zowel de theorie als de praktijk. Voor de richting Allround is het studieprogramma in tweeën gesplitst. Docent Sabina van Ruitenbeek neemt de dressuuravonden voor haar rekening en Egbert van Roekel is de docent tijdens de spring- en crossavonden.

Lesavond
Dat de opleiding een combinatie van theorie en praktijk is, blijkt als we op een woensdagavond meelopen tijdens de dressuur. We beginnen de avond aan een lange tafel in de kantine. De grote, dikke mappen met lesstof worden op tafel gelegd en omdat een van de studenten jarig is, komt ook cake op tafel. Voor deze week moesten de instructeurs in spe een aantal hoofdstukken over lesopbouw leren. Sabina neemt de geleerde lesstof met ze door en biedt ruimte voor het stellen van vragen. Zelf stelt ze hier en daar ook wat vragen om de studenten te overhoren: ‘Arnold, kun jij wat meer vertellen over de warming-up? Waarom doen we die en waar voldoet een goede warming-up aan?’. ‘Welke oefeningen en opdrachten kun je het beste geven tijdens de cooling-down?’ en ‘Waarom zijn de verbindingen in de bovenlijn zo belangrijk?’ Na ongeveer een halfuur wordt het huiswerk voor de volgende les opgegeven – het bestuderen van het hoofdstuk ‘Hoe leren mensen?’ – en is het tijd voor het praktijkgedeelte.

 

Iedere les nemen vijf studenten hun paard mee en krijgen ze les van de andere studenten. Arnold heeft zijn paard mee en krijgt les van medestudent Iris. Ze zijn als tweede combinatie van deze avond aan de beurt. Hendriks stapt met zijn vriendelijke, voskleurige ruin (v. Rousseau) de baan in en Iris neemt plaats in het midden van de baan. De opdracht voor vandaag is: de nieuw geleerde kennis toepassen in de lessen, in dit geval dus een goede warming-up en lesopbouw. De andere studenten voegen zich bij Van Ruitenbeek in de hoek van de rijbaan. Ze bespreken samen wat ze zien: wat gaat er goed en wat kan beter? Ze kijken niet alleen naar Iris en hoe zij lesgeeft, maar ook naar Hendriks en zijn paard. Af en toe loopt Sabina naar Iris voor wat aanwijzingen en tips. Elke oefenles wordt afgesloten met een gezamenlijke evaluatie.
De sfeer tussen de studenten is gemoedelijk en gezellig. Er wordt veel met elkaar gesproken en gediscussieerd, en ze helpen elkaar met opzadelen. Ook hebben ze een WhatsApp-groep om ook buiten de lesavonden het huiswerk te bespreken. Arnold: ‘Ik vind de lesavonden heel fijn. We zijn allemaal heel gemotiveerd en ook de docenten zijn gepassioneerd. Je merkt aan alles dat zij jarenlange ervaring hebben, waardoor ze op een gemakkelijke en simpele manier hun kennis met ons kunnen delen.’

 

Opleidingen op de schop
Hendriks begon de opleiding afgelopen oktober, vlak nadat de instructeursopleidingen fikse veranderingen hadden ondergaan. De grootste verandering is misschien wel de duur van de opleidingen. Waar je voorheen na dertig weken instructeur was, krijg je deze titel nu pas na zo’n twee jaar. Iedereen moet bij de onderste trede beginnen, bij de opleiding Aspirant-Instructeur (ORUN 2). Dit traject duurt zes maanden. Daarna kun je starten met de opleiding Basissport (ORUN 3), die achttien maanden duurt. Hierna kun je eventueel nog de opleidingen Wedstrijdsport (ORUN 4) en Trainer (ORUN 5) volgen.

Een van de verantwoordelijken voor deze veranderingen is Marion Schreuder. Ze kwam vorig jaar met een kritisch plan om de instructeursopleidingen te verbeteren. Met succes: ze werd door de KNHS aangesteld als projectleider bij het herstructureren en nu nog draagt ze zorg voor de doorontwikkeling van de opleidingen. Schreuder vertelde eerder: ‘Instructeur worden is een ervaringsvak. Je komt er niet met een opleiding van slechts dertig weken en links en rechts een module met theorie. Er moest meer theorie komen, die ook beter gekoppeld werd aan de praktijk. En hoe goed je ook kunt rijden: iedereen begint bij de onderste trede, die van Aspirant-Instructeur. Ook als je een Grand Prix-ruiter bent.’ Tijdens deze eerste stap verbreed je je algemene kennis, over onder andere voeding en gezondheid. ‘Daarna volgt pas de opleiding Instructeur Basissport, waarbij we de basis doornemen. Daar hoort ook een sprongetje bij.’ Om dat voor iedereen mogelijk te maken, ook voor de ruiters met een dressuurpaard, mag je voor de springlessen eventueel een ander, geschikter paard meenemen. Schreuder: ‘Het gaat erom dat je die ervaring meekrijgt en dat je een bredere basis ontwikkelt.’

Dat de opleidingen van de KNHS nu sterker zijn ingestoken, beaamt ook Sabina van Ruitenbeek: ‘Doordat de opleidingen nu veel uitgebreider zijn, merk je dat de studenten bewuster met de lessen bezig zijn en er meer aandacht aan besteden. Ik vind het absoluut een goede verandering.’ Dat ervaart Arnold ook: ‘Naast de lesavonden ben ik wekelijks nog een tot drie uur bezig met het doornemen en het leren van de theorie. Dat doe ik meestal op mijn vrije avonden. Je kunt niet zomaar een week of twee nietsdoen. Dan mis je te veel en loop je al snel achter. Ik vind deze mix van theorie en praktijk heel interessant.’

Dromen en doelen
De komende maanden krijgen de studenten naast deze standaard lessen lezingen, van onder andere een dierenarts en clinics over bijvoorbeeld exterieur en gedrag. Begin juli krijgen ze een voorlopig opleidingscijfer, waarna ze acht weken stage lopen. Hendriks: ‘We mogen zelf onze stage uitkiezen. Ik vind dat fijn, want je kunt dan een bedrijf kiezen dat goed bij jou en je wensen past.’ Na de zomer worden de lessen weer opgepakt en in oktober vindt het eerste examen plaats. In december moeten de portfolio’s worden ingeleverd en begin februari 2020 zijn de eindexamens. Als alles volgens plan gaat, haalt Hendriks in maart 2020 zijn diploma op. Wil hij na deze opleiding Instructeur Basissport nog een trede hoger gaan? ‘Jazeker! Mijn doel is om het hoogst haalbare te bereiken. Als ruiter in de wedstrijdsport, maar ook zeker als instructeur. Als instructeur wil ik op het hoogste niveau kunnen lesgeven. Binnen vijf à tien jaar wil ik een succesvol eigen bedrijf runnen: lesgeven, het trainen van fijne en talentvolle paarden, handel en wellicht ook pensionstalling. Een eigen bedrijf runnen in de paarden is mijn grootste droom. Die opleiding tot Instructeur Wedstrijdsport gaat er dus zeker komen.’

Zelf een instructeursopleiding volgen?

Is paardensport ook jouw passie? Voel je je thuis tussen de paarden en word je regelmatig gevraagd om advies als het om rijden of trainen van paarden gaat? Vind jij het leuk om jouw kennis te delen en om mensen te helpen om verder te komen in de sport? Wil je meer verdieping geven aan jouw vakmanschap en leren van professionals? Dan is het volgen van een KNHS-opleiding tot instructeur echt iets voor jou! Maak van jouw passie je vak! Het opleidingsseizoen 2019-2020 begint weer, met een breed opleidingsaanbod.

Je kunt je vanaf nu aanmelden voor de opleidingen Aspirant Instructeur Mennen, Instructeur Basissport Allround en Instructeur Basissport Manege. Deze opleidingen starten in het najaar. Vanaf 1 oktober kan je je aanmelden voor de overige opleidingen Aspirant Instructeur (ORUN 2) en de verschillende opleidingen Instructeur Wedstrijdsport (ORUN 4), deze opleidingen starten in het voorjaar van 2020. Kijk op www.knhs.nl/instructeurs voor alle informatie over de KNHS-instructeursopleidingen. 

Heb je nog specifieke vragen over een opleiding? Mail dan naar opleidingen@knhs.nl of neem telefonisch contact met ons op via 0577-408330. We helpen je graag verder.

Ander Nieuws

  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend
  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna