­ KNHS zet in op maatregelen tegen starten op nationale endurancewedstrijden in Midden-Oosten - KNHS

KNHS zet in op maatregelen tegen starten op nationale endurancewedstrijden in Midden-Oosten

Geplaatst op 31 december 2019 in Endurance en KNHS

Recent bereikte ons het trieste nieuws over het overlijden van verschillende paarden tijdens hun deelname aan zogenaamde CEN’s, oftewel nationale endurancewedstrijden, in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Een van deze paarden werd gereden door een in het buitenland wonende en werkende amazone met de Nederlandse nationaliteit. We betreuren dit nieuws en hoewel het onderzoek naar de toedracht loopt en de uitkomst moet worden afgewacht, is na het zoveelste incident duidelijk dat er van (verbeterd) paardenwelzijn op sommige nationale wedstrijden in het Midden-Oosten geen of onvoldoende sprake is.

Positiever zijn we gestemd over de situatie op internationale FEI-wedstrijden, de zogenaamde CEI’s. De KNHS ondersteunt de recent door de FEI ingevoerde strengere regels, ter verbetering van paardenwelzijn op CEI’s, waarvan de meeste per 1 januari 2020 ingaan en de overige per 1 juli 2020. Op internationale FEI-wedstrijden is het toezicht intensiever en strikter, en is sprake van betere handhaving.

Spijtig genoeg lijkt de VAE zich hier niet aan te conformeren, aangezien er, al dan niet als reactie op de strengere regels, een trend lijkt te zijn naar een toenemend aantal nationale wedstrijden, waar er buiten de FEI-regels om gereden kan worden.

De wijze van de endurancesport bedrijven tijdens sommige van deze nationale wedstrijden staat ver af van de manier waarop we in Nederland en in de rest van Europa de endurancesport willen beleven, waarin het bewaken van het paardenwelzijn voorop staat en hoofdonderdeel vormt bij de totstandkoming van een uitslag.

Zoals bekend, speelt paardenwelzijn in de sport in algemene zin een hoofdrol binnen de reglementen van de KNHS. Op korte termijn wordt hier nog meer uiting aan gegeven, doordat in de nieuwe, op 9 december 2019 aangenomen KNHS-statuten het paard als happy athlete centraal wordt gesteld.

Momenteel is een heel klein aantal ruiters in het Midden-Oosten actief met een Nederlands paspoort. De KNHS onderzoekt maatregelen die genomen kunnen worden om deze ruiters de mogelijkheid te ontzeggen te rijden tijdens nationale endurancewedstrijden in het Midden-Oosten, waar het welzijn niet is geborgd. Op internationale FEI-wedstrijden gelden in elk land dezelfde strenge regels. Deelname daaraan blijft toegestaan.      

Foto archief Arnd Bronkhorst 

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022
  • Deelnemers internationale wedstrijden 18 t/m 24 april 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 18 t/m 24 april 2022
  • Vergadering enduranceforum 21 februari 2022
    Vergadering enduranceforum 21 februari 2022