­ Koos de Ronde bijna zeker van vijfde NK-titel - KNHS

Koos de Ronde bijna zeker van vijfde NK-titel

Geplaatst op 29 juni 2019 in Mennen & para

Door zijn overwinning in de marathon van Beekbergen heeft TeamNL menner Koos de Ronde zijn voorsprong op zijn achtervolger Mark Weusthof vergroot tot ruim tien punten. Met alleen de vaardigheid nog te gaan lijkt de vierspanrijder uit Zwartewaal zijn vijfde nationale titel al bijna op zak te hebben.

In verband met de warmte had de wedstrijdleiding van de internationale menwedstrijd in Beekbergen niet alleen de trajecten ingekort, maar ook hindernis vier uit het hindernistraject gehaald. De zes resterende hindernissen bleken genoeg om toch grote verschuivingen in het klassement teweeg te brengen.

De broers Koos en Peter de Ronde presteerden namens TeamNL uitstekend in de marathon en eindigden als eerste en tweede. Koos klokte op vier marathonhindernissen de snelste tijd. Mark Weusthof, tweede in de NK-stand na de dressuur, leek tot aan de laatste hindernis nog heel dicht bij de tijden van Koos te komen, maar het venijn zat in de staart: “We hadden op de laatste hindernis best wel een moeilijke route uitgestippeld. A, B en C gingen goed, maar ik miste poortje D. Door die grap duurde het te lang en gaf ik de tweede plek in de marathon weg”, evalueert Weusthof, die door zijn achterstand op Koos de Ronde geen kansen meer ziet op het winnen van NK-goud. “Het kampioenschap is bekeken, het gat met Koos is te groot.” Toch hoopt Weusthof, die nu zevende staat in de internationale wedstrijd, nog iets te klimmen met de vaardigheid: “De nummers vier tot en met acht staan kort op elkaar, dus ik hoop dat ik daar in positieve zin nog iets kan doen.”

Wereldbekerpunten

Koos de Ronde deed ook goede zaken in de internationale wedstrijd, waar het NK deel van uit maakt, en waar wereldbekerpunten te verdienen zijn. Hij staat voorlopig tweede en het verschil met de leider in het klassement, de Amerikaan Chester Weber, is geslonken tot minder dan twee punten. De wedstrijd zal morgenmiddag dus pas in de laatste vaardigheidsrit beslist worden.

Oranje tweespannen vooraan

Voor de tweespanrijders was de wedstrijd in Beekbergen een mooie gelegenheid om kennis te maken met de opgaves van de ervaren parcoursbouwer Barry Hunter, die in het najaar ook de marathon op het WK tweespannen bouwt. De Nederlandse tweespanrijders lieten zien geen moeite te hebben met zijn marathon: ze namen plek een tot en met zes in beslag. Raymond Letteboer pakte net als een paar weken geleden in Valkenswaard de winst, door in vier van de zes hindernissen de snelste tijd te klokken. Last van de warmte had hij niet gehad: “Het was wel te doen, ze hadden genoeg maatregelen genomen.” Antonie ter Harmsel reed naar een tweede plaats in de marathon en is daardoor opgeschoven naar de vierde plaats in het tussenklassement. Hij is 0,05 punt verwijderd van het podium, waar regerend wereldkampioen Martin Hölle nog steeds virtueel op de hoogste trede staat.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.

Foto Koos de Ronde door Krisztina Horvath

Ander Nieuws

  • WK ponymennen: Oranje na dressuur op zilver
    WK ponymennen: Oranje na dressuur op zilver
  • Sterke start van Rodinde Rutjens op WK ponymennen
    Sterke start van Rodinde Rutjens op WK ponymennen
  • Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 september 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 september 2021