­ Leopold van Asten Nederlands kampioen springen - KNHS

Leopold van Asten Nederlands kampioen springen

Geplaatst op 28 april 2019 in Springen

Op een super spannend verlopen laatste dag van het NK springen in Mierlo, was Leopold van Asten met VDL Groep Miss Untouchable de beste van de ruiters van TeamNl. Van Asten maakte met zijn merrie geen enkele springfout en won superieur het goud. Zilver ging naar KNHS Talententeamlid Kevin Jochems, Jeroen Dubbeldam won brons.

Van Asten begon als nummer vijf aan de finale dag van het door zijn hoofdsponsor VDL Groep gesponsorde Nederlands kampioenschap. Met een knap gereden foutloze eerste manche klom hij naar de eerste positie. In de tweede manche kreeg hij met de zeer patente merrie alleen een tijdfout waarmee hij onbedreigd zowel de dagprijs als de titel won voor de volle tribunes bij CH Mierlo. Van Asten was al twee keer eerder Nederlands kampioen, de laatste keer won hij de titel in 2015.
Ook zeer tot de verbeelding sprak de verrichting van het pas 23-jarige KNHS Talententeamlid Kevin Jochems. De ruiter van Stal Thijssen reed zeer sterk met de Numero Uno zoon Cristello H.
Brons ging naar de Nederlandse super kampioen Jeroen Dubbeldam. Olympisch-, wereld-, en Europees kampioen Dubbeldam heeft in Roelofsen Horse Trucks Eldorado weer een paard van grootse kwaliteit.

Medaillewinnaars
De medaillewinnaars vertellen na afloop van de titelstrijd over hun wedstrijd en plannen. Kampioen Leopold van Asten; “Ik denk dat we drie dagen topsport gezien hebben met hele goede parcoursen en spannende sport, ik hoop dat de mensen er ook zo naar gekeken hebben. De eerste landenwedstrijd voor Nederland waar ik naar toe ga is in Rome in mei. De komende weken hebben we nog een aantal concoursen en daarna besluit ik in overleg met bondscoach Rob Ehrens met welk paard ik daar naar toe ga. Dat zal of VDL Groep Beauty zijn of VDL Groep Miss Untouchable.”  
Van Asten beschikt daarmee over twee toppers waar hij enthousiast over vertelt. “Ze hebben beide een top mentaliteit en het zijn beide merries. Miss Untouchable is iets makkelijker in het rijden, maar ik denk dat ze niet veel voor elkaar onder doen.”  

Kampioen Leopold van Asten met VDL Groep Miss Untouchable

KNHS Talent
KNHS Talent van het jaar 2018 Kevin Jochems was vorig jaar uiterst succesvol op verschillende internationale topconcoursen. Hij had toen onder meer de beschikking over de inmiddels verkochte Captain Cooper van werkgever Leon Thijssen. Jochems stond nu voor het eerst bij de senioren op het podium. “Ik ben zeer tevreden met mijn kampioenschap. Toen Captain Cooper verkocht werd reed Leon Cristello nog, hij zei als je wil mag je deze overnemen en proberen daar een nieuwe Captain Cooper van te maken. Dat was in november. In het voorjaar ben ik naar Spanje geweest om me goed voor te bereiden op dit kampioenschap en de zomer, dat lijkt nu goed gelukt en ik kijk uit naar de zomer. Ik had met Rob Ehrens afgesproken om eerst Mierlo te rijden en dan te kijken naar de planning voor de rest van het seizoen, ik kende het paard nog onvoldoende om al eerder uitspraken te doen. Ik zal dus binnenkort met Rob en Leon de planning bespreken.”  

Zilveren medaillewinnaar Kevin Jochems met Cristello H

Kampioenenmaker
Jeroen Dubbeldam stond voor de tiende keer op het podium van een NK, twee keer won hij goud. De routinier reed in Mierlo zijn finale rondes zoals altijd weer volgens plan. “Ik wist toen ik de ring in reed dat ik twee tijdfouten mocht hebben op de combinaties die achter mij stonden en ik wist ook dat Kevin en Leopold snellere paarden hebben. Het zou een stomme zet geweest zijn om in de tweede ronde te proberen binnen de tijd te blijven, dat zou teveel risico met zich mee gebracht hebben op een fout. Dan kelder je in het klassement, dit was een tactische overweging. Roelofsen Horsetrucks Eldorado heeft nog niet heel veel ervaring, dit was ons eerste kampioenschap samen. Voor nu was dit het hoogst haalbare, ik ben heel blij met hoe hij alle dagen gesprongen heeft. En ik ben heel blij met de medaille, dat blijft altijd mooi. Ik vind het ook jammer dat er een paar ruiters van de gevestigde orde afwezig zijn. Het niveau van het kampioenschap was ondanks hun afwezigheid wel heel hoog, er moest echt gestreden worden. Ik denk dat bondscoach Rob Ehrens daar ook blij mee is. Ik ga met Eldorado naar Rome, dat hadden we al in de planning staan. Hij heeft nog niet zoveel ervaring, maar zich hier heel goed staande gehouden en laten zien dat het een heel goed paard is. Na Rome gaan we de balans opmaken en kijken hoe het er voor staat voor de rest van het seizoen.”

Jeroen Dubbeldam onderweg naar de bronzen medaille met Roelofsen Horsetrucks Eldorado

Aan de slag
Bondscoach Rob Ehrens had net als KNHS bestuurslid Emile Hendrix lovende woorden voor de organisatie. Ehrens; “Ik ben heel dankbaar en blij dat CH Mierlo hier weer een heel mooi kampioenschap heeft georganiseerd, dat is een enorm compliment waard. Er stonden hier parcoursen op hoog sterren niveau, als je hier in de top mee rijdt, heb je het goed gedaan. Dat geldt op alle fronten ook bij de Children, Junioren en Young Riders, wie hier vooraan mee draait, heeft iets laten zien. Er missen een paar ruiters, maar we hebben ook een groot aantal topnamen aan het werk gezien. Drie daarvan stonden op het podium, maar ook mannen als Jur Vrieling, Bart Bles en Willem Greve zijn er en de sport was top. Wat hier gepresteerd is, staat op papier. Wie hier niet is, mist een kans. Ik ga nu voor mezelf alles rustig op een rijtje zetten en kijken wie er naar welke wedstrijd gaat. Ik heb hier heel veel input gekregen waar ik mee aan de slag kan.” Met de uitslag van het NK kan Ehrens verder bouwen richting de Europese kampioenschappen in Rotterdam van 19 - 25 augustus 2019. Lees hier het eerdere bericht waarin Rob Ehrens over het seizoen vertelt.

Kijk hier voor het interview dat de NOS had met Rob Ehrens in Mierlo

Uitslag NK Senioren
GOUD Leopold van Asten (Duizel) VDL Groep Miss Untouchable (v. Chacco-Blue), 1.23/0/0/1 totaal 2.23
ZILVER Kevin Jochems (Sevenum) - Cristello H (v. Numero Uno), 1.42/0/0/2 totaal 3.42
BRONS Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Roelofsen Horsetrucks Eldorado (v. Diarado), 1.23/0/1/2/ totaal4.23

Kijk hier voor alle uitslagen

Foto's Digishots

 

Ander Nieuws

  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
  • Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten
    Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten