­ Leren paardrijden: De fasen van een sprong - KNHS

Leren paardrijden: De fasen van een sprong

Geplaatst op 19 april 2021 in Springen

Elke week geven we je tips om beter te leren paardrijden. Deze week staat het springen centraal. Als je gaat springen is het belangrijk dat je de bewegingen van het paard goed kunt volgen zodat je hem niet hindert. Daarom is het goed om te weten hoe hij over een sprong gaat. Er zijn drie fasen: de afzetfase, het zweefmoment en de landingsfase. We vertellen je graag meer over deze verschillende fases en wat je kunt doen om zo goed mogelijk mee te gaan met de bewegingen.

In de afzetfase blijf je vanuit de verlichte zit soepel in je heupen, iets naar voren gebogen. Je houdt met een lage hak druk op de beugel, zodat je onderbeen op de plaats blijft en niet naar achteren glijdt. Je kuit is aangesloten aan het paard. Je handen moeten het mogelijk maken dat hij zijn hals meer naar voren brengt. Er blijft een licht contact met de mond.

In de zweefmomentfase boven de hindernis gaat je bovenlichaam meer naar voren en komt je zitvlak uit het zadel. Je handen gaan nog verder richting de paardenmond, zodat hij de hals langer kan maken om goed boven de sprong te balanceren. Belangrijk is het harmonische meegaan met de bewegingen en een goed uitgebalanceerde zit.

Tijdens de landingsfase breng je je bovenlichaam iets terug. Te ver achterover zitten stoort je paard in zijn rug. Als je je bovenlichaam te veel naar voren brengt, wordt de voorhand teveel belast. Je zult hierdoor meer moeite hebben om in balans te komen tijdens de eerste galopsprongen na de landing.

Heb je nog vragen over de verschillende fasen van de sprong of loop je tegen problemen aan? Vraag dan je instructeur om je te helpen. 

 

Eerder verschenen in de reeks 'Leren Paardrijden - Springen' de volgende artikelen:

Verlichte zit
Lijnen en hindernissen
Losrijden

Meer weten?
De informatie uit bovenstaand artikel vind je in de boeken brons en zilver van onze ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met Plezier’. Je kunt deze boeken sinds kort bestellen in onze webshop. De boeken kosten € 27,50 per stuk, maar ben je lid van de KNHS dan betaal je maar € 15,95.

De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
    Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
    Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  • FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan
    FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan