­ Leren paardrijden: De middendraf - KNHS

Leren paardrijden: De middendraf

Geplaatst op 21 januari 2019

Elke week vertellen we je meer over dressuur, de basis van het paardrijden waar eigenlijk iedereen mee begint. In de dressuur leer je met een correcte houding en zit en met de juiste hulpen paard te rijden. Zodra je wat verder komt met rijden worden ook de gangen en de houding van je paard beoordeeld. Eerder kon je al lezen over de stap, vandaag over het rijden van een goede middendraf.

In de proeven t/m F12 leer je al over de gangen en verruimingen in de gangen. Ook bij bijvoorbeeld de middendraf komt dit aan de orde. In de proeven t/m F12 wordt je voornamelijk beoordeeld op het geven van je hulpen en je houding en zit tijdens het verruimen. In de klassen na F12 is het ook belangrijk dat je paard in aanleuning blijft. De kwaliteit van de gangen wordt beoordeeld naar de totaalindruk, zoals genoemd in het ‘scala van de africhting’. Het gaat dus om de regelmaat van de beweging, de ontspanning en de aanleuning, de impuls, het rechtgericht zijn en – waar gevraagd – de verzameling. De veerkracht van de taktmatige passen (die krijg je alleen bij een soepele paardenrug en een goed ondergebrachte achterhand) en het vermogen hetzelfde ritme en natuurlijk evenwicht te behouden, ook tijdens en na een overgang van de ene gang in de andere. Dit alles is van invloed op het cijfer dat jij uiteindelijk krijgt.

De draf
De draf is een tweetakt beweging. Het paard beweegt zich voorwaarts door het afwisselend neerzetten van het diagonale benenpaar (linksvoor met rechtsachter en omgekeerd) met daartussen een zweefmoment. De draf is actief en regelmatig in de beenzetting en moet zonder aarzeling beginnen. In draf onderscheiden we de volgende variaties: arbeidsdraf, middendraf, uitgestrekte draf en de verzamelde draf.

De draf

Middendraf
Vanaf niveau L2 zijn jij en je paard klaar voor de middendraf. De middendraf is de gang tussen de arbeidsdraf en de uitgestrekte draf in. Je zou nu je paard kunnen vragen om de middendraf over een hele diagonaal of lange zijde te tonen. Dit betekent dat hij langer zijn balans moet houden. In de middendraf verruimt een paard zijn passen en wordt het zweefmoment langer. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je paard sterk genoeg is om deze draagkracht op te brengen. Wanneer hij alleen maar sneller gaat en niet ruimer, draagt hij onvoldoende. Je paard gaat dan te veel op de voorhand en is niet in balans. Je kunt hem sterker maken door veel schijnovergangen te rijden waarbij je je paard een paar passen rustig, gedragen voorwaarts laat gaan en daarna weer een paar passen terugrijdt tot bijna stap. Op die manier bouw je kracht op. Rijd deze schijnovergangen niet alleen op een rechte lijn maar ook in wendingen en op de korte zijde. Wanneer je je paard alleen leert verruimen op een lange zijde of diagonaal dan loop je de kans dat hij zelf het initiatief neemt om te vertrekken de volgende keer dat je een rechte lijn oprijdt. Let op je eigen houding! Blijf ontspannen zitten en ga niet knijpen of verstrakken. Blijf goed over je paard heen naar voren kijken.

Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:

De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap
Doorzitten
Beugels op maat maken
Regels in de rijbaan

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Pilot Online Voltigeproeven Beoordelen is verlengd
    Pilot Online Voltigeproeven Beoordelen is verlengd
  • Leren paardrijden: De zit
    Leren paardrijden: De zit
  • Online dressuurproeven rijden weer mogelijk via Paardrijden.nl
    Online dressuurproeven rijden weer mogelijk via Paardrijden.nl