­ Leren paardrijden: Gebroken lijn - KNHS

Leren paardrijden: Gebroken lijn

Geplaatst op 04 januari 2021 in Dressuur & Para

Elke week lees je op onze website meer over dressuur. Vandaag gaan we weer even terug naar de basis met de gebroken lijn. Dit is één van de figuren die je als eerste leert als je begint met paardrijden. Toch komt dit figuur ook in de hogere klassen terug, maar dan bijvoorbeeld in galop.

Een ‘normale’ gebroken lijn loopt van de hoek naar het midden van de baan (de letter X) en van de X terug naar de hoefslag naar de volgende hoek. Je maakt dus in totaal drie bochten en rijdt twee rechte stukken. Het is belangrijk dat de twee rechte stukken ook echt recht zijn. Let erop dat je de middelste bocht op de goede plaats rijdt (bij de X). Kijk steeds op tijd in de richting waar je naartoe gaat, al voordat je gaat wenden. Blijf op de rechte lijnen zelf goed recht boven je paard zitten.

Je kunt ook minder grote gebroken lijn rijden. De gebroken lijn 5 meter, de diepte wordt aangegeven in meters afstand van de lange zijde. Bij een gebroken lijn 5 meter, rijd je niet helemaal door tot X, maar slechts 5 meter uit de hoefslag. Voor elke soort gebroken lijn geldt: De lijnen naar en van het middelpunt zijn recht. Het paard moet bij iedere verandering van richting worden omgesteld. In alle gevallen is het noodzakelijk dat het paard met de achterhand het spoor van de voorhand blijft volgen en dat de wending van de ene rechte lijn naar de andere vloeiend verloopt. Het paard volgt de hulpen van de ruiter gehoorzaam op en beweegt zich elastisch.

Ben je aan draven en lichtrijden? Dan hoef je niet van been te wisselen tijdens het lichtrijden als je een gebroken lijn rijdt. 

Heb je nog vragen over het rijden van een gebroken lijn? Vraag je instructeur om je te helpen. 

Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
Op- en afstijgen
Beugels op maat maken
De Zit
De stap
De draf
De galop   
De Hulpen
Gewichtshulp
Beenhulpen
Teugelhulpen
Regels in de rijbaan
Het correct rijden van wendingen
Sturen
Buiging en stelling
Halsstrekken   
Ontspanningsoefeningen
Activiteit en impuls
Tempowisselingen       
Overgangen rijden       
De Middendraf
Doorzitten
Voltes rijden
Halthouden en groeten
Aanleuning en nageeflijkheid
Wijken voor het been  
Hoofd- Halshouding     
Rechtrichten
Het evenwicht van het paard
Schoudervoor
De verzameling
Gymnastiseren en trainingsresultaat

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • KNHS Talententeam online bijeen
    KNHS Talententeam online bijeen
  • Deelnemers internationale wedstrijden 25 t/m 31 januari 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 25 t/m 31 januari 2021
  • Leren paardrijden: Gymnastiseren en trainingsresultaat
    Leren paardrijden: Gymnastiseren en trainingsresultaat