­ Leren paardrijden: Grondtempo, controle en ritme bij het springen - KNHS

Leren paardrijden: Grondtempo, controle en ritme bij het springen

Geplaatst op 14 december 2020 in Springen

Elke week vind je op onze website informatie en tips over springen en dressuur. Deze week vertellen we je meer over het grondtempo, controle en ritme tijdens het springen. Drie essentiële zaken je voor elkaar moet hebben om je paard gecontroleerd door een parcours te kunnen rijden.

Een goed grondtempo is belangrijk voor het springen. Galopsprongen moeten met een gelijkmatig ritme worden gereden en even groot zijn. Door het juiste grondtempo kan je paard voldoende kracht ontwikkelen voor de afzet, zelfs als de afzet voor de sprong wat veraf of dichtbij is. Grondtempo is een ruime gedragen galop waarin jij zonder te veel teugelhulpen en schokkende bewegingen je paard naar voren kunt rijden (galop verruimen) en terug kunt nemen (galop verkorten) zonder verlies van balans en ritme. De aanleuning blijft steeds licht. Je kunt het grondtempo bevorderen door de wendingen correct door te rijden. Wanneer je paard grondtempo verliest kun jij dit in de wendingen herstellen door de tijd te nemen om het paard te corrigeren. Rijd de wending verder uit en vind zo het grondtempo terug. Ook het schakelen in de galop helpt om het grondtempo vast te houden.

Voor een springpaard is een goede galop belangrijk. Bij de beoordeling van de galop wordt gelet op:

 • Het makkelijk kunnen verkorten en verruimen van de galopsprongen. Kunnen schakelen is nodig om passend bij de afzet te komen.
 • De galop moet krachtig en voldoende ruim zijn, zodat je paard bij het springen van een hindernis goed kan afzetten en genoeg hoogte maakt.
 • De balans is belangrijk. Daardoor kun je makkelijk wendingen rijden, beter sturen en het geeft een stabiel gevoel.

Controle en ritme
Om in het parcours de juiste lijnen te rijden, moet je controle hebben over richting en tempo. Kunnen sturen, netjes wendingen kunnen rijden en je paard over het midden van de hindernis laten springen is belangrijk. Ritme houden hoort daar ook bij. Ritme betekent dat de beweging regelmatig is en dat je paard gelijkmatig en vloeiend beweegt. Jouw balans is belangrijk om controle over het ritme te hebben. Als je in balans zit kan je de hulpen op een goede wijze en op het juiste moment geven.

Heb je nog vragen over het grondtempo en controle en ritme of loop je tegen problemen aan? Vraag dan je instructeur om je te helpen. 

Eerder verschenen in de reeks 'Leren Paardrijden - Springen' de volgende artikelen:

Verlichte zit
Lijnen en hindernissen
Losrijden
De Fasen van een sprong

Meer weten?
De informatie uit bovenstaand artikel vind je in de boeken brons en zilver van onze ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met Plezier’. Je kunt deze boeken sinds kort bestellen in onze webshop. De boeken kosten € 27,50 per stuk, maar ben je lid van de KNHS dan betaal je maar € 15,95.

De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Categorie: Leren paardrijden

 

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

 • Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
  Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
 • Zes paardensporters van TeamNL naar Wereldbekerfinale Omaha
  Zes paardensporters van TeamNL naar Wereldbekerfinale Omaha
 • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
  Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023